MTV och Gillette gillar inte hårigt? DUH!

MTV har i samarbete med rakhyvelstillverkaren en tävling som heter ”Just Legs” där vinnaren får en sommargarderob värd 1000 euro i vinst.

Tyvärr har det varit en del kontrovers kring den här tävlingen de senaste dagarna. Jag personligen har inte följt den sen början och därför är det här bara min åsikt. Såvitt jag förstod så handlade tävlingen från början att man skulle ta en bild på sina sommarben och sedan skicka in den bilden. Röstningen sker via att man ”gillar” en deltagare på Facebook. Såvitt jag förstår rätt så rakt på sak.

Nu komplicerades det en del då Natashja Blomberg (som bloggar under namnet Lady Dahmer) skickade in en bild på sina orakade och skönt lurviga ben. Den här bilden sköt med raketfart upp till första-platsen i omröstningen och sedan togs den rätt oceremoniöst bort av arrangörerna med lite allmänt krystade motivationer om att det skulle vara en ”outfit” och liknande.

Det här har nu blivit ett mindre rabalder och Aftonslasken har en (förvånansvärt balanserad) intervju med Natashja om det hela.

Själv är jag inte särskilt förvånad att bilden försvann, och att MTV/Gillette generellt inte vill uppmuntra till kvinnor med håriga ben. Det ligger trots allt i båda dessa företags intresse att kvinnor hålls lite osäkra i sin uppfattning till den egna kroppen, och därmed fortsätter få sälja rakhyvlar till dem.

Själv var jag lite småsugen på att bojkotta Gillettes produkter, men tyvärr är deras rakhyvlar bäst och som kille med skäggväxt behöver jag emellanåt bruka dem för att hålla mina kinder släta. Tveksamt dock om jag nånsin kommer att använda en rakhyvel på nån del av min kropp igen förutom just nämnda kinder.

Det som stör mig mest är hur MTV och Gillette verkar tycka det är okej att ändra reglerna på tävlingen lite allt eftersom, samt den här eviga grejen att som kvinna så får man tydligen inte vara nöjd med hur man ser ut, oavsett om man har håriga ben eller ej.

Rekommenderad läsning är även det här inlägget hos Natashja. Fler kvinnor behöver gå igenom ”processen” och bli lite mer fria.

Läs även dessa inlägg:

14 tankar kring ”MTV och Gillette gillar inte hårigt? DUH!

 1. Peaches

  Men jösses! En ”outfit”? Hade de andra benen på bilderna några outfits på sig?

  Jag har inte rakat benen på några månader nu och häromdagen när jag tittade på dem noterade jag med intresse att håren nu blivit så långa att de börjat krulla sig. Jag har funderat på om jag helt enkelt skulle skita i att raka dem på sommaren också och gå omkring i shorts och kjol med håriga ben, men jag tror faktiskt att jag är för feg för det. Tråkigt att inse det om sig själv, men så är det. Dessutom måste jag ha strumpbyxor om jag har kjol på mig på jobbet, och det ser bara hemskt ut om man har orakade ben med hår som sticker ut genom strumpbyxorna. Undrar förresten om jag skulle få en tillsägelse från högre ort om att raka benen då?

  Angående din rakning: köp en rakapparat istället så behöver du inte använda Gillette längre.

  Svara
 2. elin

  Natashja är bara så bäst! Hon motiverar och inspirerar. Man kan var coolast trots småbarn och en hårig kropp! Det tycker iaf jag.

  Svara
 3. johanna

  Onödigt av Gillette kanske, fast ja. Jag tycker hårigt är läskigt och är glad att min pojkvän rakar både bröstet, under armarna och könshåret. Rakat är bäst 🙂 glad är jag också att han gör det frivilligt, jag har aldrig sagt att han ska ta bort det 🙂

  Svara
 4. bingbing

  jo man får se det som så att det är deras tävling och var det väl upp till dem om de vill vad ska man säga censurera, deras tävling, sen vad som är snyggt eller inte sitter i beaktarens ögon men jag gillar när mina män har hår där de ska ha hår och inte raka sig som nån fjolla och jag vill vara välrakad, tycke och smak

  Svara
  1. Blanka blad

   Jag förstår inte det resonemanget, att det är deras tävling. Det är vårt samhälle de har sin tävling i och deras tävling påverkar oss. När det är uppenbart att de inte ens kunnat tänka sig tanken att en kvinna med håriga ben kunde skicka in ett bidrag (eller är det till och med så att de inte kan tänka sig att det finns kvinnor med håriga ben?!) och att folk skulle rösta på detta bidrag, ja då tycker jag de ska bita i det sura äpplet denna gång och fullfölja sin tävling utifrån de ursprungliga reglerna. Att ändra reglerna för att de chica flickorna inte vill vara med om någon med håriga ben deltar tycker jag är ett svagt argument.

   Jag tycker mina män ska vara som de vill, oavsett om det är hårig eller fjollig eller både och.

   (”som nån fjolla” får du gärna definiera, vad är en fjolla?)

   Svara
 5. blackbird

  För mig, som gav upp försöken att ens kleta på mascara när jag var 13 (än mindre joxa med ögonskuggans av och på) så är min förundran stor över att så många människor ids, orkar och vill lägga ned både tid och pengar på annat än tvål och schampo…
  Dvs. männen ids inte (eller vill inte) – det är jobbigt/tidskrävande nog för de som inte vill ha skägg att avhåra haka och kinder var och varannan dag. (Är det därför de så gladeligen hoppar över underlagskrämer och läppstift? 😀

  Om jag skulle välja att avhåra mina ben så skulle jag vara tvungen att välja bort något annat – så det är min prioritet hur jag vill göra – men jag vägrar att avhåra mig ”för att det ska vara så”. Min vän med håriga latino-gener har ett plågsamt liv, både för huden och plånboken – att se ut som skäggiga damen kräver oerhörd självkänsla/självförtroende/ i vår hårfixerade del av världen.

  Svara
 6. Peaches

  En tanke slog mig. Om nu Lady Dahmers bild hamnade på förstaplatsen med rekordfart, så kanske det finns massor med människor där ute som bara längtar efter en tillvaro där det är helt okej att ha lurviga ben även om man är kvinna?

  Tänkte på det som jag skrev i min kommentar här ovan, att jag nog fegar ur vad gäller håriga ben i shorts och kjol i sommar. Kanske hår-revolutionen bara står och väntar runt hörnet och någon måste våga för att andra ska följa efter.

  Alternativt är ju förstås, tänker jag cyniskt, att folk röstade på Lady Dahmers ben bara för att jävlas med Gillette. Men även det är ju förstås en liten revolution i sig.

  Idén att man måste modifiera sin kropp för att vara en ”riktig kvinna” är ju egentligen helt befängd. En riktig kvinna, en som inte gör något åt sin kropp, har ju hår på samma ställen som män har, men för det mesta i mindre mängder. Just håriga ben och armhålor väcker inte så jättestarka känslor längre, men ansiktsbehåring är ju något som man verkligen förväntas göra något åt om man ska räknas som kvinna överhuvudtaget. Hår = man, inget hår = kvinna, trots att det ju faktiskt EGENTLIGEN inte är så.

  Svara
  1. Klumpesnusk Inläggsförfattare

   Jag tror det finns en vilja hos många kvinnor att vara orakade, men väldigt många väntar på att andra ska ta första steget. Det skapar en Moment 22-situation. Var inte en av de där kvinnorna som väntar på att andra ska göra det, utan gör det för dina medkvinnors rätt att ha håriga ben.

   Oavsett vilket av dina två alternativ ovan som är ”sant” så är båda en positiv framgång för just kvinnors rätt att slippa den hårfria normen.

   Men ja, hårnormen har blivit väldigt antingen-eller. Antingen ägnar man massor med tid åt att ta bort hår eller så är man inte kvinnlig, är ungefär vad normen säger.

   Svara
   1. Peaches

    ”Var inte en av de där kvinnorna som väntar på att andra ska göra det”. Ja. Det är ett väldigt, väldigt bra argument för.

    Men när jag föreställer mig att ha högklackade skor och kjol med orakade ben så känns det helt absurt. Anledningen till att det känns absurt är förstås att det alternativet aldrig funnits. Jag tror inte att jag någonsin sett en kvinna i högklackade skor och håriga ben. I mitt huvud ser jag bara framför mig ett par stabbiga, lurviga mansben med fötterna intryckta i sandaler. Och det om något är ju ett uttryck för hur otroligt tabu kvinnligt kroppshår fortfarande är. Det är inte möjligt att vara hårig och fin på samma gång. Man måste välja.

    Men å andra sidan. När jag tittar på mina egna ben ser jag att jag inte har någon kraftig hårväxt. Jag har inget hår på baksidan av vaderna och det ställe där det växer som tätast är på insidan av vaden. Håren är inte heller särskilt mörka och på sommaren bleks de ju av solen.

    Jag känner också en rädsla för att få äcklade och elaka kommentarer av folk som inte förstår bättre. Folk som tycker att man är äcklig och okvinnlig som inte rakar benen.

    Svara
 7. Tessi

  Hm, jag känner då inte denna ta-bort-håret-hetsen så där nämnvärt måste jag erkänna. Kanske är det för att jag har så ljusa strån så har jag inte rakat mig på några veckor så syns det ändå inte. Jag, och även några av mina vänner kan lätt gå på sommaren utan att ha rakat oss på någon vecka/veckor eller så, just benen då, och då i shorts. Jag är just nu i ett förhållande och jag älskar min fina kille i massa skägg, hår på bröstet osv. Han bryr sig inte nämnvärt om jag inte har rakat mig eller har stubb och blir lika förvånad när jag säger att jag inte har rakat mig på cirka 1½ vecka eller så, just för att han märker knappt att jag inte har rakat mig.
  Kanske beror min lite slappa attityd på vad man har för färg och tjocklek på hårstråna? Jag vet inte, men har nog aldrig riktigt känt någon jättestor press gällande hårborttagningen. Men är det sommar och fest och den korta klänningen ska på, då blir det rakade ben. Men det är mitt val. Sedan gillar jag känslan av nyrakat, lent och härligt, när det gäller de flesta ställena på min kropp där det rakas. Men ibland orkar man bara inte^^
  Samtidigt så kan jag ju förstå Gilettreklamen också, deras produkt är ju just en sådan som tar bort hår. Med andra ord hur hade det sett ut om någon skickade in en köttbit till en vegetarisk tävling?
  Och egentligen vet man ju inte om tjejerna på de andra bilderna har rakat sig eller inte, de kanske har väldigt ljusa strån på benen eller har strumpbyxor på sig som döljer stråna väl?

  Svara
 8. Secretessa

  Jag såg en kvinna en gång som jobbade på ett café, hon hade mustasch. Det var otroligt sexigt. Jag kunde inte slita blicken från henne.

  Det finns en norm som säger att kvinnor ska ha släta kroppar och när någon bryter mot den normen så rubbas vi i vår egen identitet. Så länge alla kvinnor ”har” släta kroppar kan vi fortsätta raka oss och ”göra” oss till kvinnor, men plötsligt ser vi en kvinna med håriga ben och vad är vi då? Är vi kvinnor om vi rakar oss? Är vi kvinnor om vi låter bli att raka oss? När vi inser att vi är kvinnor oavsett hur mycket eller lite hår vi har, då kan vi räta på oss och bli de kvinnor vi de facto är (som du beskrev i processen).

  Svara

Skriv en kommentar!