Ibland undrar jag över naturisterna

Jag gillar att vara naken. Jag spenderar en stor del av min tid naken, och trivs med att vara naken tillsammans med andra människor under såväl sexuella som helt sociala former. Jag är uppvuxen i en familj som inte var uttalade naturister, men som inte såg kropps-skammen som en naturlig del av uppfostran. För det mesta kallar jag mig inte naturist eller nudist – inte för att jag tycker illa om konceptet, utan helt enkelt för att etiketten är för mig lika redundant som att kalla människor som går påklädda för ”tygister” eller liknande. Jag tycker att nakenhet är en fullständigt naturlig del av människors liv, och att fler människor skulle må bra såväl kroppsligt som mentalt om de spenderade mer tid nakna.

Men det finns en sak som faktiskt gör mig rätt irriterad med många av de mer fundamentalistiska naturister som finns runt om i världen. Traditionellt så gör ju naturister/nudister en tydlig åtskillnad mellan social nakenhet och sexuell nakenhet. Nude but not lewd, som man brukar säga på utländska. Mer och mer upplever jag det dock som att detta missbrukas för att användas i rent sexfientliga sammanhang.

Jag tycker själv mer och mer att människor behöver acceptera att mänsklig sexualitet är en stor del av oss, och att vi behöver avdramatisera dess roll i våra liv. Med det sagt tycker jag inte att man ska försöka ta bort sexets magi och spänning, men tvåtusenplus år av kristen hämning har fått oss att särskilja sexualiteten från allt annat i våran verklighet. Jag tror mer och mer att vi behöver slappna av kring sex, att ta bort många av ritualerna kring det och se det för vad det är – kroppslig och mental njutning tillsammans med andra.

Det är mitt eget mål. Ibland ser jag på Amis sambo Secundus och avundas honom, för han saknar nästan alla sociala hämningar kring sex. Han förstår inte många av de saker som många andra människor tar för givet, och ibland avundas jag honom för han kan åtnjuta en frihet som jag ibland saknar. Mitt mål är att lyckas lägga bort en del av de restriktioner som jag upplever hämnar mig.

Därför stör det mig när en del naturister predikar fint och vackert om vikten av kroppslig frihet, trygghet i sig själv, ett leverne som uppmuntrar tolerans och förståelse – och plötsligt vänder de sig om och hytter med fingret och säger att sexualitet inte är välkommet i dessa sammanhang. I mitt huvud blir plötsligt musiken falsk då. Det som lät som vacker violinmusik börjar plötsligt skramla som en rostig konservburk.

Med det sagt tycker jag inte att man ska uppmuntra till gruppsex på nakenbadet. Men det förstärker bara min undran över varför så många betongnaturister verkar ha så svårt för sex?

Läs även dessa inlägg:

11 tankar kring ”Ibland undrar jag över naturisterna

 1. blackbird

  Jag funderade direkt över naturismens historia i Europa. ”Friluftsliv, frisksport och sunda kostvanor.” För mig finns trots allt en koppling till nazimens ariska, övermänniskoideal – välbyggda, gymnastiserande och blonda män och kvinnor skenbart fördomsfritt nakna på soliga stränder. Inte i skogen plockandes svamp, inte cyklandes en varm sommardag på väg till en picnic… Friluftsliv ja, men bara på stränder. (Okej, jag har sett bilder på nakna cyklister!9 😀
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Naturism
  Är jag ute och cyklar nu? 😉

  Svara
  1. Klumpesnusk Inläggsförfattare

   Tyskland har en tradition av naturism som går tillbaka till tidigt 1900-tal. FKK kallas det där, Freikörperkultur. När nazisterna tog över landet bannlyste de ju allt som var av tveksam karaktär, och för att naturisterna skulle överleva och fortsätta tillåtas fick de anamma många av de nazistiska idealen. Hela den där ariska vita blondheten, starka ariska kroppar som visar sin överlägsenhet osv.

   Svara
 2. Kiwi

  Jag återkommer till det jag skrev i en tidigare post.
  Mitt första och hittils enda besök på en naturiststrand började bra. Jag hade varit tveksam tidigare, men blev övertalad med löfte om att det skulle vara mest barnfamiljer och liknande. Som utlovat var det mest barnfamiljer, och jag kände mig ganska avslappnad. Ända tills jag efter en stund tittade mig omkring, och en ensam man tittade på mig och nickade upp mot skogen…
  Helt plötsligt var min avsexualiserade nakenhet sexualiserad- och inte för att JAG hade valt det. Helt plötsligt var jag inte alls lika bekväm längre.
  En av anledningarna till att jag inte hade velat gå till att börja med var för att jag varit på tillställningar där folk haft sex öppet och jag känt mig oerhört obekväm med det.
  Så den läskiga mannen på stranden skrämde bort mig från att bada naken. Det var några år sedan, och jag har fortfarande inte vågat mig på att försöka igen.

  Svara
  1. Klumpesnusk Inläggsförfattare

   Det är väldigt tråkigt och beklagligt att du råkade ut för det där beteendet. Tyvärr nyttjar ju många människor naturister och nakenbad just för att flukta och glo på andra nakna människor, och det är ett beteende som är svårt att sätta stopp för. Man kan ju inte direkt ha en vakt som går runt och innan man får sätta fot på stranden så måste man intyga att man inte är där för att flukta.

   Väldigt tråkigt beteende, och jag tycker det är synd att det brände dig. Jag hoppas du vågar dig på ett nytt försök i framtiden, kanske på nån mindre strand.

   Svara
 3. Peaches

  Läste för några veckor sedan om Johan Almkvist som på 1930-talet var den svenska naturismens förgrundsgestalt. Han förespråkade just frisksportande och sund livsstil och tyckte också att man medan man naturistade skulle sysselsätta sig med nyttiga saker, så att man inte hemföll åt orena tankar och känslor. Det tycker jag också låter som en väldigt hycklande inställning till nakenhet. Man ska vara naken, men samtidigt hela tiden sysselsatt så att man inte medvetet eller omedvetet råkar sexualisera nakenheten.

  Svara
 4. Tessi

  Håller med Kiwi här.
  Skulle tycka det var trevlig och härligt att få bada naken på en strand så där helt avslappnat och bra som det kan vara. Men det är just detta med människor, eller rättare sagt män, som kommer stirra på en på ett för mig obekvämt sätt, att man får förslag och annat som skrämmer mig. Jag tror det är svårt att komma undan helt och hållet ifrån det på dessa nakenbad, vilket är otroligt synd. Har dock legat på en nakenstrand för flera år sedan, dock i bikinitrosor endast då jag var för feg för att gå hela vägen, verkade dock inte vara någon som störde sig på det, men då var problemet istället männen som smög i buskarna. Påklädda män som kom från badplatsen intill nakenbadet för att titta på nakna kroppar. Det var heller inte en sådan trevlig upplevelse.
  Så nej, tyvärr inga nakenbad för mig mer än nakenbad ihop med pojkvännen om nätterna när man kan smita iväg någonstans där det inte finns några andra människor.

  Svara
  1. Klumpesnusk Inläggsförfattare

   Jag är ingen expert på större nakenstränder men det är synd att det förekommer. Jag tror knepet är att välja en mindre strand, mindre välbefolkad strand, när man ska prova. Så slipper man den där stirrande känslan av människor som enbart är där för att smygtitta.

   Svara
 5. Nakne kocken

  Här där jag bor så har vi ett elljusspår där många vanliga personer motionerar och rastar hundar. Även många skolklasser åker hit för det finns lite annat kul runt om. Precis nästan i början av spåret så finns det ett nakenbad. Stans mest kända tror jag det är. Vem som helst kan komma förbi för att bara titta.

  Svara
 6. Anders

  Bra inlägg och en berättigad fråga. Jag tog mig friheten att blogga mina åsikter i ämnet här:
  http://livsnaturist.blogspot.com/2011/04/berattigad-undran.html
  Mitt svar till de som råkat ut för otrevligt bemötande är att som Klumpe säger försöka hitta en annan strand och försöka igen. Dock vet jag inte om mindre alltid är bättre, snarare gäller det att försöka hitta en som är lagom och som har några fanatiska betongnaturister. De jagar iväg dylika fluktare och snuskpellar ganska snart. Det är stor sammanhållning på en del stränder, på gott och ont.

  Svara
 7. Secretessa

  I min oerfarenhet trodde jag att det fanns nakenstränder och nakenstränder. Att vissa är sådana där man är naken bara för att vara naken och att andra är sådana där man kan tänka sig att ha sex eller vill titta på andra. När jag har kikat efter nakenbadplatser på nätet har det i alla fall tydligt stått om det är okej att ha sex eller om det är mer av en allmän nakenbadstrand. Naturligtvis kan det alltid missbrukas men det borde väl vara lättare för de som vill titta och ha sex att åka till sexstränderna istället kan jag tycka?

  Jag har turen att ha en liten enskild sjö i skogen inte långt från där jag bor. Där brukar jag bada naken så ofta det går.

  Svara

Skriv en kommentar!