Tant röd på besök

Om man är kvinna, eller som jag gillar att ha kvinnor i mitt liv, så kommer man oundvikligen i kontakt med menstruations-cykeln. Hur nära man kommer i kontakt med den kan ju variera – jag som ändå är kille blir mest en passiv åskådare och observatör.

Icke desto mindre är mensen en stor del av människors liv oavsett kön. Varje dag bombarderas vi med reklam för olika produkter som ska göra livet lättare under denna period i kvinnors liv. När Ami hälsade på mig i slutet av förra månaden åt vi lunch med en av mina vänner och vi pratade lite om hur bisarra en del produkter börjar bli. Det ska vara dofter, färgglada tryck och nu även små plåtaskar att förvara sina bindor i. Industrin bakom sanitetsprodukter för mens är en miljardindustri, och varje år slänger vi tonvis med bindor, tamponger och andra produkter framtagna för denna del av kvinnors biologi.

Precis som de flesta andra accepterade jag detta utan att tänka på det. Jag är ju kille, och därför har jag inte samma direkta erfarenheter utan accepterade att kvinnor måste spendera en mindre förmögenhet på diverse sanitetsprodukter. Eller ja, åtminstone gjorde jag det tills J visade mig sin m-kopp, en produkt som jag tycker är väldigt smart och som jag tar upp i varje samtal som rör kvinnors menstruation.

Mens är överhuvudtaget en lite kontroversiell biologisk funktion. Jag erkänner lite motvilligt att även om jag är kunnig inom hur menstruationen funkar så är jag okunnig inom de sociala värderingar som läggs på den, och det eventuella stigma som förekommer kring mens. Jag har emellanåt förundrats över hur surrealistiska en del produkter kan bli, och jag förundras över att de flesta nya varianterna på gamla produkter verkar vara påhittade av män. Det ska vara häftiga tryck, glada färger och spännande dofter. De flesta kvinnor jag pratat med är totalt ointresserade av vilken färg deras binda har eller om tampongen doftar lavendel, de vill bara ha en bra produkt som gör det hela mindre kladdigt.

Inom porren är mens ännu mer tabu. Ett tag nu har jag gått och funderat på hur märklig kvinnosyn som råder inom mycket av porren. Kanske är det min feministiska sida som reagerar, men varför är det okej för porrskapare att ha porr där man behandlar kvinnor som objekt, där män (emellanåt bokstavligt) urinerar på kvinnor och behandlar dem oerhört respektlöst – men det är ett djupt tabu att ha mens i porr? Jag tror att skaparen av Erotic Red ställde sig liknande frågor, då Erotic Red specialiserar sig på att visa kvinnor som har det skönt under (och ibland med) sin mens. Det är definitivt en nisch, och jag tror att många människor anser det betydligt mer kontroversiellt än en kvinna som blir gängknullad av en bunt biffiga muskelberg som kallar henne för slampa och hora.

När blev mensen nånting som man ska skämmas för? Det är också en attityd som jag ibland möter hos kvinnor, och de kvinnor som har den känslan har aldrig själv skapat den utan snarare fått den påprackad av omgivningen. Jag själv har sällan reflekterat över mens utan ser det som nåt som händer. Historiskt har jag undvikit att vara alltför närgången under mens då jag vet att många kvinnor inte känner sig speciellt attraktiva då, men den senare tiden har jag fått omvärdera detta. Jag har inga direkta problem själv med blodet, utan jag börjar tro att jag undermedvetet har anammat den ovan nämnda attityden snarare än skapat mig en egen uppfattning. Det finns alltid lösningar på det här problemet, gillar man inte att få mensblod på sig finns det kondomer och latexhandskar. Jag själv har bara haft sex med en menstruerande kvinna en gång förut, och jag tror inte längre jag kan basera mina åsikter på den erfarenheten då jag var en helt annan person då det hände.

Så, min fråga till er läsare är… varför är mens en stor grej? Vad har det för effekt på ditt sexliv, eller på ditt liv i stort? Och du kvinna, vad är dina tankar om din egen mens?

Läs även dessa inlägg:

19 reaktion på “Tant röd på besök

 1. Emilie

  Menskoppen är riktigt bra! Jag har använt den i snart två år! Nöjd! 🙂

  Mensen har aldrig hindrat mej från sex, inte heller mina pojkvänner. En handduk för att skydda sängkläderna sen är det abra att köra! 😀

  Svara
 2. Elin S.

  2000 år av orenhets-stämpel i vår judisk-kristna del av världen räcker utmärkt väl som förklaring (om andra kulturers sätt att se på detta vet jag inte så mycket). En vecka varje månad i isolering för att inte smitta männen med orenheten…
  Det sitter nog djupt, med tanke på det tabu som vi växer upp med. Det som jag inte har fått någon förklaring på är varför man kan bli så fruktansvärt kåt under de dagar man inte är fertil??? Någon som sitter inne med en biologisk förklaring till det? Personligen är jag djupt tacksam över att de åren av smärta, svår ångest, dålig grovmotorik och svampig hjärna är över min del. O c h: min lust styrs inte längre av hormoner (förutom dem som beror på dofter och smekningar).
  Sex under mensen? Tja, de där plötsliga anfallen av våldsam kåthet brukade inte leda till nånting,(utom möjligen lite lek på egen hand ibland.)

  Svara
 3. Ida

  Jag syr mina egna bindor. Billigt, enkelt och fungerar toppenbra. Problemen i underlivet försvann i och med att jag slutade med bindor. Kan tänka mig att kemikalier och annat skit som finns i bindor inte är så bra för kroppen. Dessutom har blödningarna blivit helt annorlunda och jag blöder inte lika mycket längre.

  Själv är jag inte så brydd över mensen mer än att den kan vara besvärlig. Det handlar mer om att jag blir uppsvullen eftersom kroppen samlar på sig vätska och att min pmsd blir värre veckan före, under och ibland veckan efter också. Och är det så blir livet otroligt jobbigt.

  Vet flera föräldrar som numera har fest när dottern får mens då det är ett steg att bli kvinna. Kanske inte en sådan dum idé. Kanske skulle man ha fest varje månad den kommer bara för att göra något härligt av det istället.

  Välkommen till mig på mensfest 😀

  Svara
  1. Tessi

   Smart att sy sina egna bindor faktiskt! Antar att det är i bomull då? Men hur sitter de på plats och hur många lager av tyg har du?
   Kan dock tänka mig att jag som tränar mycket skulle det fungera mindre bra med en sådan binda.

   Jag tycker även som Ida att den är mest besvärlig, speciellt om man ska utomlands, någon längre resa, bada på sommaren eller så. Med sexet är det väl så där för mig, jag kan få fruktansvärt ont i magen, mensvärk alltså, då livmodern krampar ihop sig, detta för att inte allt blod ska rinna ut på en och samma gång – så ganska smart av kroppen ändå, synd bara att det gör så förbaskat ont.
   Jag blöder en hel del och känner mig inte direkt i mitt sexigaste esse, man är svullen om magen och man känner sig inte direkt på något bra humör alla gånger. Det är inget jag skäms över alls, men det är något som stör vardagliga saker, det blir helt plötsligt lite krångligare med saker och ting.
   Kommer inte direkt vara ledsen den dagen min mens försvinner.

   Den där menskoppen vet jag inte om jag skulle lita på då jag har ganska riklig mens, och att läsa en hel instruktionsbok för att föra upp något som stoppar min blödning känns så där kul. Sätter man den fel så läcker det, vilket man inte direkt behöver oroa sig över med en tampong. Den suger ju upp blodet, inte har det som i en behållare så man kan spilla ut allt eländet om man inte är försiktig. Kan se mig framför mig hur jag tappar min menskopp i en offentlig toalett om man ska ta ut den (då instruktionerna menar att man ska just sitta på toaletten och ta ut den). Kan säga att jag då inte skulle plocka upp den därifrån då i alla fall..

   Att dessutom dessa menskoppar kommer i olika storlekar kan jag tänka mig kan leda till vissa pikar som att ”jaha har du en large på din fitta, du måste vara slapp du!”, med tanke på att många killar, och vuxna män för den delen, tror än idag att tampongens storlek, Mini till Plus, beror på hur ”stor” eller ”liten” fitta man har. Inte hur mycket mängd blod som rinner ur en…

   Svara
   1. Ida

    Bomull och sen microfleese eller froté som mellanlager. Sen har jag tryckknappar under. De sitter perfekt och jag tror absolut de skulle fungera även när du tränar.

    Om du vill använda tampong finns det en natursvamp som fungerar som tampong. Den är återanvändningsbar. Googla och kolla upp det. Du lär garanterat spara pengar och miljö

    Svara
 4. Citronen

  Jag har i regel inget sexliv när jag har mens, men det är något självvalt. Mest för att jag känner mig trött, sliten, äcklig av allt blod… Men jag har haft sex under mens och det har sällan varit något problem (oftast i slutet) och när jag blir våt blöder jag mindre, men efteråt blöder jag iofs mer. Men ja. Män har heller sällan haft några problem med det. Jag har förklarat läget, sagt som Klumpe här att det finns handduk, tvål och vatten, kondom och handskar. För många är det helt okej.

  Men jag kan känna igen det hela med tabu… Min mamma pratade aldrig med mig om mens eller vad det innebar, jag var bara 9 år när jag fick mens och det var väldigt väldigt jobbigt. Jag minns att jag skrev ett brev till min mamma där jag berättade hur det var. Min mamma fick panik, gav mig ett paket bindor och sa att man får inte duscha när man har mens. Det hela blev väldigt fult på en gång. Det tog många år innan jag förstod vad mens handlade om, varför jag mådde illa, hade ont och var grinig veckan innan.

  Jag har en annan bild också… Min syster har två döttrar på 7 och 4 år och dom har redan koll på läget. Dom vet vad mens är, dom förstår inte riktigt varför men dom vet om det och det är inget pinsamt, skämmigt eller hemskt.

  Jag hoppas att om jag någon dag bestämmer mig för att skaffa barn så kan jag ha en liknande attityd

  Svara
 5. elin

  Ligger vaken mitt i natten, trött, men är det något jag kan prata länge om är det mens.
  Fick min första mens när jag var 11. Lärde mig att hålla det hemligt för det var ju pinsamt om en kille skullu veta eller om man skulle råka blöda igenom. Efter några år blev jag stolt över den. Då kunde jag identifiera mig mer som vuxen. Ingen mer skam. Senare här mensen bara inneburit besvär. Svår pms, svullen mage, ihjälsvullna ömmande bröst och lår. Svåra smärtor, vaknade mitt i natten, illamående, kramper. Mycket blod. Nedblodade lakan. Trött! Någon annan som blir trött? Någon annan som blir mer lös i magen än annars?Ingen sexlust förrän dag 4-5 av mensen…

  Har idag ett i stort mensfritt liv tack vare cerazette (östrogenfria p-piller).
  Så himla skönt! Jag är en gladare person bara av att slippa fundera pa hur jag ska må nästa mens…

  Svara
 6. Alexandra/Sexbloggaren

  Jag får knapra panodil två dagar i månaden, utan dem är det olidligt. Men det är självvalt då jag har en kopparspiral i mig. P-piller gjorde mig lättretlig och arg, det kändes inte alls bra.
  Förutom det onda och att man inte känner sig enormt attraktiv så måste jag ändå säga att sexet är som skönast när jag har mens. Allt känns så mycket mer och skönare, jag upplever mig verkligen mer känslig. Dessvärre är det ju så att många killar backar för att köra när det är blod.. däremot så kan jag vara lite ful ibland och inte säga något (i alla fall när det är såpass lite att det knappt märks..) så jag får kuk ändå. Ingen som kommit på mig hitills så jag fortsätter nog med det!

  Svara
  1. Elin

   Du skriver: ”däremot så kan jag vara lite ful ibland och inte säga något (i alla fall när det är såpass lite att det knappt märks..)”

   Jag undrar om man verkligen måste säga till? Mensen ingår ju faktiskt i dealen om man är kvinna. Ibland mens, ibland inte. Det borde ju alla förstå? Om man som penetrerare absolut inte vill in med något i en mensblodig fitta kan man ju faktiskt fråga först?

   Om nu mens är en naturlig del av kvinnan, ska man behöva upplysa om den innan sex? Och då per automatik göra sig själv lite ”äcklig” och så får partnern då välja om den vill ha en med de nya kriterierna. Bara en tanke..

   Svara
 7. Sheila

  Jag avskyr min mens, enkelt. Har från dag ett när jag var tolv år och fick min första mens hatat den något kopiöst. Jag har provat olika metoder att få bort den som enbart haft motsatt effekt, nu är jag inne på sista anhalten och det är p-sprutan som enligt utsago skall göra att den inte visar sin fula nuna. Visst, chansen finns att jag går ännu mer upp i vikt men jag tar det, allt för att inte vara begränsad från att bada med barnen när jag vill, ha sex när/var/hur jag vill. 🙂 Jag kan förstå att mens är bra och en säkerhet för att allt är som det ska, men när man som jag haft störtflod (behov av dubbla skydd konstant, till och med varit sjukskriven för att jag inte kunnat gå pga mensvärk och järntabletter intagits ofta – värst var ett hb på 89 i tonåren) och på senare tid varit uppe i 14 blödningsdagar av 28 – då är man leds och gör vad som helst för att bli av med den. 🙂

  Svara
 8. Secretessa

  Jag har inte mens längre eftersom jag har hormonspiral och det är väldigt skönt måste jag säga. Efter år av mycket blödande, oregelbunden mens och magsmärtor så är det toppen att inte behöva tänka på det. Jag har haft sex när jag har haft mens och jag tycker inte det är nåt större problem med det. Mens är ganska otabu för mig numer, det var värre i tonåren.
  När min dotter får mens så har jag lovat henne en fest. Mest för att jag inte vill att mensen ska bli nåt konstigt för henne. Det räcker med själva mensbesvären, det ska ju inte behöva vara skam och sådant inblandat också. Och hon påminner mig med jämna mellanrum så jag inte ska glömma festen :0)

  Svara
 9. Karin W.

  Med tanke på vad menscykeln har för effekt på så många av oss så är det inte underligt att man avskyr alltihop. Att vara gravid med allt vad det innebar i besvärligheter för mig, var en baggis i jämförelse. Sen kom den jävla mensen igång igen efter 6 månader, och då ännu värre än förut. Med den svåraste formen av PMS: PMDD så var jag varannan vecka en fara för mig själv. Till slut var jag helt körd i botten rent mentalt. Vilken skillnad det blev när jag till slut fick SSRI-medicin, som också funkade på stört! 4 år senare (vid 48) började mens-eländet ta slut, vilken lättnad! Och jag är fortfarande lika tacksam över att det är slut nu, och kommer nog att vara det så länge jag lever. 38 års helvete är äntligen över… Vilka klimakteriebesvär som helst är en barnlek i jämförelse med en menscykel.
  Vad det gäller mensskydd: sparsam och miljömedveten som man är blev det alltid apotekets eller Konsums billigaste som bars hem. (Jodå, ungen hade tygblöjor det första året…)
  Ingen inkomstkälla är väl så säker som just bindor och tamponger. Med tanke på tillverkningskostnad och butikspris är det nog mer lönande att producera än brännvin?

  Svara
  1. Mary

   Hej!

   Jag är bara 26år men känner igen mig väldigt mycket i vad du skriver. Har också fått SSRI-medicin utskriven, men är lite oroad över att ta den. Har fått ordinerat att bara ta den under tio dagar varje månad, men är orolig för att jag ska bli värre i humöret över det..

   Hur tog du din? Tar du den fortfarande?

   Svara
   1. Karin W.

    Jag tog Fontex/Fluoxetin, 1st varje dag. Funkade direkt! Efter 5-6 månader prövade jag att gå ned i dos till 1 vecka före ägglossning/mens. Funkade också. Sedan trappade jag själv ner till då jag kände att det var ”på G”. Fluoxetinet tog på bara några timmar. Men jag har hört många som har prövat varenda SSRI utan att hitta någon som funkar. Cipramil är också vanligt utskrivet.
    Biverkningarna de första månaderna var att jag utan problem kunde sova 14 timmar på raken…
    En annan biverkning, som jag fått förklarad senare, var att eftersom jag är bipolär så är SSRI rena uppåttjacket, men det ”tar inte” på den bipolära depressiva fasen utan framkallar manin. (gräset har aldrig varit så grönt, himlen så blå och solen så gul – och jag skrattade åt nästan ingenting, vilket iofs. var en skön känsla.) 🙂
    Om jag blev värre i humöret? Jag fick tillbaka ett humör som det gick att leva med…
    När sedan menscykeln började glesa ut kunde jag sluta helt med fluoxetinet. PMDD är alltså kroniskt fram till klimakteriet…
    Jag hoppas innerligt att du fått en SSRI-sort som passar dej! Märker du ingen skillnad under 3 månader, se till att få byta! Lycka till! Kram!

    Svara
 10. Lovely

  Jag har inte haft mens på, vad är det nu, 5 år. Började med mini-piller pga att jag hade ruskig mens, fick migrän varje mens-vecka och hemsk smärta i magen som inga smärtstillande rådde på. Inte första dagen, inte de två första utan i de fem-sex dagar mensen varade. Hade hört många skräckscenarion om hur svårt det kunde vara att hitta rätt mini/p-piller, men efter första besöket hos barnmorskan hittade jag ett par där all mensen försvann och med den alla fysiska åkommor jag led av under just mens-veckan. Jag är så glad för det!

  Före mina piller kom in i bilden handlade min brist på sex under mensen av just mina problem med mensvärken och migränen, jag blev helt enkelt inte sugen för att jag mådde hemskt i kroppen. Har provat sex under mens en gång, och det funkade inte. Den killen hade inget alls emot det, finns som sagt många sätt att skydda sig om man nu inte gillar själva mensblodet.

  Svara
 11. A

  Åh vilken härlig menscommunity det här var! Jag har lyckligtvis väldigt lite mens med mina p-piller, även om jag har rejäl mensvärk ett par dar. Blir också konstig i magen som jag tror Elin ovanför blev, har läst att det beror på hormoner som typ ska få saker att ”lossna” men i tarmarna liksom blir, tja, löst. Alla tjejer jag diskuterat det med säger samma sak, så jag har verkligen inte hajjat det där med analsex under mensen…

  Om jag inte äter p-piller har jag väldigt oregelbunden och sällsynt mens, vilket jag kanske måste utreda en vacker dag, men än så länge spelar det ju ingen roll och det kanske berodde på att jag var så smal. Min mamma är likadan och hon fick ju barn i vilket fall.. Misstänkte ett tag Pco-s, eller vad det heter, en brist på östrogen och överslag av testoteron, men inga andra symptom, om övervikt, hårighet, tunnhårighet på huvudet etc. stämmer in på mig så..

  Har aldrig haft problem med menssex heller, eller träffat på en kille som haft det heller. Har iofs inte alltid frågat heller, ligger man så ligger man ju.

  Svara
 12. Pingback: Könat kroppsäckel! | Johanna Sjödin

 13. Jane

  Jag är också en såndär kvinna som hatar sin mens något oerhört djupt, och har alltid gjort. Det är omständigt och jobbigt. Jag får grymma menssmärtor, svullen mage, och humöret åker berg- och dalbana. Har provat olika metoder, men inget med hormoner funkar på mig, då blir jag bara ännu mer ojämn i humöret.

  Idag har jag kopparspiral, som många brukar få ÄNNU MER mens av, och jag är en av dem. Som sagt, träligt elände, men det funkar. Men sex är något som jag aldrig avstått ifrån för att jag har mens. Jag (eller vi, jag och min sambo) kör på som vanligt, fast med en handduk under. Brukar vara någon dag med mens som jag blir vrålkåt, så då är det bara att köra! Sambon var lite tveksam i början av vårt förhållande, men idag bryr han sig inte något alls.

  Förutom när jag var höggravid med vår son, då.. och vi har sex, och jag fullkomligt täcker honom med blod från en blödning (kan förekomma under graviditet). Det var MYCKET mer blod än vad det blir av mens. DÅ blev han ju förstås chockad och orolig… stackarn…!

  Svara
 14. Josefin

  Jag fullständigt HATAR min mens, nu är jag en relativt ung tjej och jag antar att man påverkas enormt i min ålder av porrindustrin, reklam och av samhället i stort… jag känner mig (förlåt) SKITäcklig under min mensperiod och jag gör fullständigt ALLT jag kan för att slippa den… utöver det har jag nog färgats rätt mycket av det sammhälle vi lever i, utseendet är viktigt, ”barbielooken” liksom… alltid rakad mellan benen och ogillar mens och sånt som ”inte hör in”. Dock vet jag själv att detta är rätt sjukt, mens är bara normalt… men kan fortfarande inte riktigt acceptera det själv ändå…
  Det är en STOR tabu inom mitt umgänge iallafall, och sex med en tjej som har mens finns ju inte ens på världskartan.

  Svara

Skriv en kommentar!