Joan Blondell och det svunna Hollywood

När jag inte är sexbloggare har jag en hel del andra roller att ikläda mig. En av dessa roller är filmnörd. Häromdagen satt jag och hade ett Wikipedia-kalas och läste bl.a. om Hollywood under den era som kallas för ”pre-code” dvs eran på 20- och 30-talet innan Hollywood själva och diverse andra reaktionära organisationer standardiserade sedligheten i producerade filmer.

Innan sedligheten blev etablerad var det mycket vanligare med vågade inslag i filmer. Det var grövre språk, mer antydan till sex och allmänt osunt leverne, och det var poppis med både drogreferenser och även mindre roliga saker som semi-öppen rasism. I korthet så påminde Hollywood på den tiden mycket mer om de s.k. exploitation-filmer som dök upp på 60- och 70-talet.

En av de saker som försvann när prydheten gjorde sitt intåg var de raffiga reklambilderna som togs för att få folk att se filmerna. Ofta var dessa föreställande någon av kvinnorna i filmen, gärna i lite utmanande posering och med väldigt lite kläder på sig.

Nedanstående bild föreställer Joan Blondell, och jag blev oerhört fascinerad av den bilden. Det enda jag vet om den är att den är tagen 1932 och är tagen i syfte att sprida lite djungeltelegrafi om nån film som Joan var med i. Den finns även en färgversion, men jag tyckte personligen mycket bättre om den svartvita versionen.

Första gången jag såg bilden hajade jag till lite. Den är väldigt tidlös och hade nästan kunnat bli fotograferad idag. Även idag lider vårat samhälle av en rejäl dubbelstandard när det kommer till sex och sexighet. Många av de bilder vi ser i tidningar idag påminner om den här, man vill visa mycket hud men inte gå över gränsen. Vårat samhälle är väldigt sexualiserat och på sätt och vis är det en mycket mer grotesk och surrealistisk version av tidigare värderingar kring exploateringen av nakenhet i reklamsyfte.

Men jag gillar den bilden. Jag övervägde att publicera den som en Favoritbild men kände att den är för speciell för att bli reducerad till det. Det är en bild från en svunnen era, en era som både var mer liberal och mer reaktionär på en och samma gång.

Läs även dessa inlägg:

4 tankar kring ”Joan Blondell och det svunna Hollywood

 1. Peaches

  Jag gillar att hon ser så glad och avslappnad ut. Trots att det är lika mycket naken hud som det ofta är idag, så känns det här inte särskilt sexualiserat. Det är sexigt, men samtidigt inte sexigt för sexighetens skull.

  Svara
  1. Klumpesnusk Inläggsförfattare

   Instämmer. Skulle man försöka sig på nåt sånt här idag skulle det ha en mycket mer artificiell och konstlad stil. Den här bilden är avslappnad och naturlig, inte lika mekanisk eller exploaterad.

   Svara
 2. anita

  Håller med också, läcker bild så ren och snygg men inte slampig eller vulgär, klass fär man nog säga.

  Svara
 3. Elin S.

  Stolen!!!! WOW!!! Hur stolen framhäver hennes kropp, bildar trianglar, det mörka mot hennes hud – åh, den stolen…

  Svara

Skriv en kommentar!