Gamla hundar lär sig nya trick

De flesta av mina gamla förhållanden har kanske inte alltid varit speciellt hälsosamma. När jag tittar i backspegeln har en stor majoritet av dessa varit ganska dåliga och det har i sin tur fostrat mig med diverse mindre praktiska vanor, sett ur synpunkten av att hålla ett förhållande flytande.

Givetvis har jag även haft en del bra förhållanden och relationer, men de som har varit dåliga har skapat en känsla av förvirring hos mig. En känsla av att jag inte riktigt vet hur man ska göra, vilket i sin tur har bidragit till att jag lutar mig åt det relationsanarkistiska hållet då jag gärna undviker den osynliga regelboken som resultat av att känna mig förvirrad kring osynliga regler.

Men, jag befinner mig för närvarande i en relation, och även i ett uttalat förhållande. Ami är kvinnan i det senare, och jag har under våran tid tillsammans fått lära mig lite nya sätt att hantera gnisslandet som alltid uppstår i ett förhållande. För saken är den, oavsett hur mycket man älskar varandra så kommer man vid minst ett tillfälle (och ofta många fler) att trampa varandra på tårna.

Lite skäms jag för att erkänna att jag inte alltid lyckas följa mina egna principer. Men det är min skada. Jag försöker ha principer, men ofta blir jag osäker på mig själv, på min omgivning – och då gör jag dumma saker. Saker som min logik inte skulle tillåta, men som jag lite lätt panikartat gör ändå. Jag är bara en människa, jag tar på mig byxorna på ungefär samma sätt som alla andra människor.

Det är därför jag är tacksam för att Ami har erfarenhet med lite kantstötta människor, och har erfarenhet av att hantera gnisslande saker på ett sunt sätt. Hon lär mig nya, mer hälsosamma vanor för hur man ska hantera meningsskiljaktigheter.

I början var det lite läskigt. Jag fick ”Vi Måste Prata”-vibbar och det satte mig i försvarsställning samt gjorde mig rädd och nervös. Men hennes metod är enkel. Det är helt enkelt att när det hettar till så sparar man ämnet till ett senare datum. Man schemalägger ett samtal då man rationellt kan prata igenom det som är problematiskt, och innan dess ser man till att vara utvilad, ha ätit något och tänkt igenom vad man vill säga. Det är annars väldigt lätt att man i upphettat tillstånd säger saker som man sedan får ångra, och som gör saken värre.

Tekniken är ett bra sätt att göra sånt här, och även om telefon är suveränt så har vi upptäckt ett bättre sätt att hantera sånt här när vi inte befinner oss fysiskt inom samma avstånd: Skype. Jag älskar när teknik för människor närmare tillsammans och möjliggör nya saker, och Skype har varit fantastiskt. Igår förmiddag talade vi ut om saker som gått och grott, och att kunna göra det enligt Ami-metoden över Skype hjälpte oss båda enormt mycket. Röster är bra via telefon, men att kunna gestikulera och läsa ansiktssuttryck är mycket bättre.

Så, det är mitt tips. Använd Ami-metoden när det uppstår konflikt. Det är en bättre metod att hantera saker på. Tack för ordet.

Läs även dessa inlägg:

6 tankar kring ”Gamla hundar lär sig nya trick

 1. Tessi

  Förstår precis vad du menar, känner igen mig i mycket det du skriver här.
  Har inte haft de bästa förhållandena, inga långvariga heller för den delen, vilket får mig att känna mig osäker i den relation jag nu befinner mig i. Osäker på mig själv, hur jag ska bete mig för att vara den perfekta flickvännen osv. Alltså inte osäker på oss eller på honom.
  Man vet inte riktigt hur man ska ta upp vissa saker, och ibland trampar man varandra på tårna. Jag har en ovana att bli sur och stänga inne allt som går runt i huvudet på mig, vilket jag vet att jag måste bli bättre på om det ska fungera mellan oss. Han vet inte allt om mig och vad som hänt mig, och vice versa, i alla fall inte så här i början, och ibland säger man något klumpigt som inte var illa menat alls, men som personen ifråga som man sa det till tog väldigt illa vid sig.
  Det är svårt det där med att helt plötsligt vara helt öppen, delge alla sina tankar och lämna ut sig så totalt när man inte är van vid det.

  Svara
 2. B.

  Alternativet är att man inte är helt öppna mot varandra. Jag har själv enorma problem med att öppna mig om vissa saker. Trots det fungerar jag i förhållanden som vara länge. Det är konstigt. Ibland längtar jag intensivt efter att kunna öppna mig fullständigt för någon, men de gånger jag får chansen så händer det inte. Jag önskar dig all lycka med Ami och tycker metoden låter riktigt bra. Själv hade jag förmodligen grävt ner alla känslor och tankar under tiden mellan upphettning och schemalagt samtal…

  Svara
  1. Klumpesnusk Inläggsförfattare

   Att vara helt ärlig (dvs totalt transparent och genomskinlig med allt man gör, tycker och tänker) är omöjligt i ett sunt förhållande. Det är då man hamnar i den där dåliga cirkeln av att vilja läsa varandras SMS och övervaka varandra.

   Människor behöver hemligheter, även i ett förhållande. Man behöver en plats (om än i sitt huvud) som bara är ens egen och som inte skärskådas av andra.

   Det som dock är viktigt i en relation är att kunna vara tillräckligt ärlig med de tankar, åsikter och handlingar som är viktiga för relationen. Att kunna kommunicera om de saker som rör gemensam mark, och hantera de konflikter som kan uppstå där.

   Svara
 3. A

  Hm, jag önskar att jag kunde göra sådär, men hur gör man det på ett naturligt sätt? Om jag tar upp något i efterhand så får jag alltid responsen ”varför sa du inte det då, du kan ju inte vara sur för det NU” och så blir det väldigt kontraproduktivt, för att min sambo upplever att jag undanhållit mina känslor. Å andra sidan är han också väldigt bra på att provocera mig just när det verkligen inte funkar att diskutera något som med största säkerhet kommer göra mig arg och ledsen, men tycks inte kunna förstå att allt inte ”passar sig” jämt. Han ska liksom alltid prata om allt på en gång. Jag vet inte hur man hanterar det?

  Svara
 4. VenusLi

  Det är inlägg som detta som gör Klumpesnusk så läsvärd!
  Tack för att du delar med dig. Hoppas att jag själv kommer så långt i mina tankemönster en dag!

  Svara
 5. Pingback: Balansen mellan Vi och Jag « Klumpesnusk & Blanka

Skriv en kommentar!