Lite om veckorevyns grej

Jag har under veckan sett Veckorevyns lite klantiga försök till att bidra positivt till kroppsdebatten genom att ”vika ut” sina medarbetare. De menar väl, men eftersom Veckorevyn är såpass fyrkantigt och (i min mening) ändå på många sätt representerar en industri som tjänar stora pengar på att kvinnor ska må dåligt över sin kropp känns det ganska ihåligt.

Den första saken jag störde mig på var att de döljer sina bröst. Om man är nöjd med sin kropp, varför visar man inte tuttarna? Som vi har slagit fast tidigare behöver inte nakna bröst automatiskt innebära ”porr” även om jag kan förstå att den neurotiska publiceringsbranschen kanske har svårt att se gråskalorna.

En sak som jag pratade med Ami om och som jag la märke till är att de lite ”rundare” kvinnorna står vända med magen bort från kameran. Varför? Ska ”runda” kvinnor skämmas för sin mage medan smalare får stoltsera med den? Det känns som blandade signaler att säga att man är nöjd precis som man är och sen inta en position som döljer en stor källa till obehag hos många kvinnor.

Vidare känner jag i likhet med många andra att Kroppsbilder är en mycket bättre källa till ”vanliga” människor. Veckorevyn känns lite bajsnödigt krystade med det här tilltaget. Kroppsbilder är en gräsrotsrörelse, och Veckorevyns tilltag känns i mina (erkänt cyniska) ögon som ett försök att tjäna en hacka på nåt som blivit en plötslig trend.

Sen kan man givetvis diskutera den eventuella objektifieringen. Själv tycker jag inte att jag är tillräckligt insatt i frågan för att avgöra eventuella effekter där, men jag tror Veckorevyns tilltag hade fått mer genomslag om medarbetarna behållit kläderna på – speciellt med tanke på att kropparna som visas i min mening inte tänjer nämnvärt på de uppfattade gränserna kring vad som är smalt/mulligt.

Läs även dessa inlägg:

6 tankar kring ”Lite om veckorevyns grej

 1. Afrodisiak

  Jag kan tänka mig att döljandet av brösten har att göra med att de är såpass sexualiserade, annars håller jag med på den punkten.

  I övrigt håller jag inte med då jag tror att veckorevyns utvik har större effekt på den tilltänkta målgruppen än ”Kroppsbilder”. Det vore såklart idealiskt om man bara kunde slänga upp ett antal bilder på ”riktiga människor” i ansiktet på ungdomar och så skulle det göra susen, men man får nog vara lite mer sneaky än så och ”lära känna fienden”.

  När man passerat veckorevyn och 20-strecket är det nog mer realistiskt att man kan ta del av ”Kroppsbilder” på RÄTT sätt och finna glädjen som är avsikten!

  Svara
 2. Missne

  Usch, nu blev jag irriterad. Varför skulle dom behöva visa HELA kroppen för att visa att de är nöjda som dom ser ut?

  Tycker inte alls att dom har nån slags skyldighet att ’gå hela vägen’ för den sakens skull! Har ingenting med naket/porr att göra, det har med egna val att göra – och sen när har brösten nåt att göra med kroppstypen som sådan i den här debatten? Helt och hållet deras eget val precis vad – och hur – och hur mycket – som de vill visa av sin kropp, och även om gesten kan anses svag är det ändå en inkörsport till debatten som sådan.

  Vissa kanske kan få känna sig bekväma i sin kropp UTAN välja att fläka ut varenda kroppsdel offentligt.

  Svara
 3. Brad Pung

  Jag håller med om att det känns tillrättalagt och kommersialiserat. Ungefär lika intressant som Expressens blogg om Sex och Hemlig njutning – en av de mer meningslösa sexbloggar jag sett. Kul att ni är tillbaka, förresten.

  Svara
 4. Kaja

  Åh, tumme upp för den länken, Jeoma! På något omvänt sätt så är det så Veckorevyn vill lägga upp det. Att man kan vara framgångsrik och se ut som man gör. Ändå blir hela vinklingen fel just i och med att de klär av sig och så blir fokus att man kan vara framgångsrik trots sina kroppsliga komplex.

  Vidare är jag helt inne på Missnes linje. Varför ska ytterligare nakenhet vara det ultimata beviset på att de inte skäms? Den omvända frågan blir varför folk som fläker ut sina intima delar på den här bloggen sällan visar ansiktet! Om de står för sina utvik borde de väl inte ha något problem att visa vem de är ”upptill”?

  Svara
 5. Blanka Blad

  Jag reagerar på att kvinnor ska känna sig bekväma med sina kroppar medan män ska känna sig bekväma i sin roll. Det hindrar båda könen, då en man måste prestera för att han ska anses uppfylla sin roll som man på ett bra sätt och att för en kvinna är det det kroppslig som har ett värde.

  Jag tycker Hanna Fridéns text är utmärkt men det är synd diskussionerna så ofta får fokus på ätstörningar, både för att jag inte anser anorexi/bulimi har med maten eller ens kroppen att göra då jag istället ser dessa som uttryck för självkänslostörningar och för att det är flera än de med ätstörningar som känner sig missnöjda med sina kroppar.

  Det borde handla om att göra utrymme för oss alla att vara allt vi kan vara, så jag tycker Veckorevyn missar målet fullständigt.

  Men om ens mål är att visa upp sin kropp för att man är nöjd och nämner sina bröst så känns det märkligt att man döljer dem. De är precis som sägs ovan en sexualiserad kroppsdel för många (och för fler nu än för 20 år sen när många badade toples), men det betonar också just detta att en kvinnokropp alltid är sexualiserad oavsett vilket ändamålet än är att visa den.

  För mig som naturist är kroppen inte något som måste döljas då det handlar om att lyfta fram kroppens naturliga skönhet. Ungefär som jag har svårt förstå ”ge dig själv ett naturligt utseende, sminka så här” vilket brukar återkomma i tidningar som Veckorevyn då och då.

  Jag hade inte tänkt på det Klumpe skriver ifråga om magar, men jag håller med om att det är sällan runda magar syns (berömvärt de här som gör det, som Elin) och jag tror inte att det enbart kommer sig av varje kvinnas egen åsikt utan en samhällssyn att stora ”degiga” magar är fult.

  Klart att få här på bloggen och på andra platser visar sina ansikten, vi har ett samhälle där för mycket hudtoner gör att bilderna tas bort på ex Facebook och där den som fotar sig naken anses fläka ut sig och kan förlora jobb, vänner och anses vara en dålig föräldrar. Det finns bilder publicerad på mig på nätet där mitt ansikte syns, men jag lever queert och har inga barn.

  Svara

Skriv en kommentar!