Vi blöder också

Förlåt den dramatiska rubriken, men jag kunde inte sluta tänka på den biten från Köpmannen i Venedig. Den som blir evigt citerad.

If you prick us, do we not bleed? If you tickle us, do we not laugh? If you poison us, do we not die? And if you wrong us, shall we not revenge?

Min relation med Mollie avslutades i helgen. Jag vill inte gå in på detaljer då det är mellan mig och henne, men det gör väldigt ont och smärtan kommer att ta ett tag att läka. Visserligen har jag mognat och vi är båda vuxna, och jag känner mig inte bitter eller upprörd – men det gör alltid ont att förlora någon man älskar.

Vilket leder mig till ovan citat. För emellanåt när jag pratar kärlek med mono-människor möter jag den tråkiga fördomen om att polymänniskor ju upplever ”mindre” kärlek per partner, så alltså betyder kärleken mindre och därför är det bara att rycka på axlarna och gå vidare när kärleken tar slut.

I princip så är det tårtfilosofin, det där med att kärleken är en tårta och varje ”del” får mindre kärlek. Vilket ju såklart inte är sant. Det är inte delar av en tårta, det är flera parallella tårtor.

För saken är den att avbruten kärlek, olycklig kärlek och dålig kärlek gör precis lika ont för polymänniskor som monomänniskor. Det gör ont i hjärtat och även om jag har annan kärlek så gör det ont. Plötsligt har ett rum i mitt hjärta där det bodde någon blivit avspärrat med polistejp och ingen får längre gå in där.

Häromdagen pratade jag med Ami om det. Om det här med att man som poly kanske exponerar sig för större hjärtesorg iom att man kan råka ut för flera kärlekar som samtidigt upphör. Hon sa att nej, det gör man inte. Det bara funkar annorlunda för oss. Men smärtan finns där, varken större eller mindre. Den är bara annorlunda.

Bara annorlunda. Men oavsett vilket måste smärtan och saknaden bearbetas. När våra hjärtan blir stuckna med en nål, då blöder de också.

Livet går vidare.

Läs även dessa inlägg:

5 tankar kring ”Vi blöder också

 1. Bumsan

  Vad tråkigt och höra att folk säger så till dig, att du skulle uppleva mindre kärlek bara för att du är poly. Jag själv är mono, och har inga som helst behov av att analysera sånt på det tramsiga viset. Att se att du är lycklig, det borde räcka.

  Jag hoppas att ditt brustna hjärta läker snart, ta hand om dig!

  Svara
 2. Kay

  På ett sätt gör det ondare, fast det är också tryggheten i en polyrelation: Jag är vald för att jag är Kay, unik i den jag är. Mina partners kommer inte välja mellan mig och en mer passande/attraktivare person, eftersom de inte behöver välja.

  MEN, det gör att de om de väljer bort väljer bort mig som den unika person jag är. Det gör ont!

  Man kan också hamna i märkliga kombinationer som poly;
  Mitt ex upplevde på samma gång att bli lämnad av en och nykär i en annan.

  Förlåt, det blev ju inte de medkännande ord jag skulle vilja sända över. En påminnelse om att sorgen brukar blekna och kvar blir de bra minnena av det man upplevt med den älskade?

  Och kanske det att min erfarenhet är att polymänniskor i högre grad förblir vänner.

  Svara
 3. sheila

  Jag är (tyvärr) en av dem som (mot min egen vilja) har svårt att se vardera kärlek inom polyrelationer som lika ”stor” som en annan. För mig är det bitar av kakan och ger man en tårtbit till vardera blir det mindre än hela kakan.
  Men det är som sagt för mig och jag gör mitt bästa för att ta bort de fördomarna.

  Men i detta läget är det du, min vän, som går igenom något som vi alla vet är tungt, strunt samma om du är poly eller ej. Sådan smärta går inte mäta och på intet sätt är din smärta mindre värd än någon annans oavsett livsstil!
  Du vet vart jag finns och jag önskar dig allt gott vännen..

  (Och nej, det är inte vanligare att polymänniskor förblir vänner. Jag är vän med 99% av mina ex. Även andra monogama jag vet. Fler än jag som har fördomar, om än relativt oskyldiga. 😉 Så är det.)

  Svara
  1. Kay

   Nu är visserligen min erfarenhet grundat på de jag ser omkring mig och då blir det inte en fördom utan en iaktagelse. Men trevligt höra att andra har andra erfarenheter. 😀

   Svara

Skriv en kommentar!