Att blåsa liv i elden igen

Min vän L, som inte figurerat i den här bloggen på mer än ett år (vilket är synd) frågade mig för nån vecka sen hur man gör när passionen liksom tagit slut i ett förhållande. Hon och hennes sambo lever ju i ett sexuellt öppet förhållande och gillar swinging och andra liberala fritidssysslor, men hon har gått och beklagat sig över att passionen i deras förhållande går på rutin.

Eller rättare sagt, den verkar inte finnas överhuvudtaget. Enligt henne spenderar hennes sambo med att vandra fram och tillbaka mellan TVn och datorn. Emellanåt lockar hon honom till sex, och det funkar, men hon känner att överhuvudtaget är passionen väldigt frånvarande och allt går på tråkig, grå vardagsrutin.

Jag är lite dålig på såna här konkreta tips, men försökte krysta ur mig ett svar om att man kanske skulle försöka hitta lite gemensam mark att utforska. Visade sig att hon hade försökt detta, deltagit i hans intressen men fått noll respons och så fort det var över hade han självmant valt att återgå till den grå rutinen av att ta henne för givet.

Därför har jag försökt komma på lite tips om förhållandet verkar gå på rutin, och den där passionen saknas. Dessa tips är inte till L direkt, utan tips i största allmänhet.

Men kom ihåg, det här är inga 100% felsäkra tips, och det här varierar självfallet mellan olika förhållanden, olika människor och olika omständigheter.

1. Prata om det. Att ignorera elefanten som står mitt i rummet gör ingen människa lyckligare, och om en (eller båda) personerna i ett förhållande mår dåligt måste man blåsa ur dammet och spindelväven ur maskineriet och verkligen börja kommunicera igen. Lova dig själv att vara ärlig med hur du känner, för om din partner verkligen bryr sig om dig vill denne säkert veta sanningen även om den kan göra ont. Att skaka om bikupan kan ibland vara ett förvånansvärt effektivt sätt att tända eld på passionen igen och hitta tillbaka till det som gjorde att man blev kär från första början.

2. Res bort. Ta en flykt från vardagen om ni har möjlighet, och se nånting nytt. Ta en weekendresa nånstans där ni aldrig varit förut. Ta med öppet sinne och ägna er bara åt varandra. Släng tillfälligt ut barnen om ni har såna och de är tillräckligt gamla, stäng av mobiltelefoner, ta in på hotell, bo på vandrarhem eller varför inte i campingstuga. Eller bo i igloo för allt vad jag bryr mig, egentligen – men gör nåt nytt och se nåt nytt. Det är väldigt lätt att man börjar gå i instampade mönster och att bryta rutinen kan göra underverk.

3. På samma tema som nummer två, men om din partner inte är intresserad av att fly bort från verkligheten så skaka om din egen verklighet. Utforska en ny hobby, ta tag i den där saken du alltid velat göra men aldrig riktigt vågat för usch vad skulle barnen/grannarna/sambon/föräldrarna tycka? Skit i allt sånt, färga håret rosa om du vill göra det och skapa DIN EGEN passion. Kanske smittar den av sig på din partner/sambo? Man ska aldrig säga aldrig.

4. Ändra förhållandets villkor. Ja, det här är ett radikalt steg, men kanske är passionen frånvarande för att du och/eller din partner inte är nöjda med förhållandets regler, eller känner sig fängslad. Du behöver inte bli polyamorös över en natt, men min personliga erfarenhet är att förhållanden och kärlek kan – tvärt emot vad många invanda instinker säger – förstärkas om man tillåter sin partner mer frihet. Om du tillåter din man eller kvinna att hitta en annan man eller kvinna så kan det leda till en nytändning på passionen även för dig. Många par-relationer är väldigt svartsjuka, och när man håller väldigt hårt i sin partner är det svårt att inse att man kanske även kväver densamma. Att då hålla ännu hårdare kväver densamma ännu mer, och drar bara åt knuten i förhållandet ännu hårdare. Hitta nåt nytt som funkar för er båda, oavsett om det innebär att ni tillåter andra människor i erat kärleksliv eller ej.

5. Avsluta och gå vidare. För vem vet, kanske har erat förhållande löpt linan ut och att fortsätta med det är bara att piska på en död häst? Det här kan jag ju såklart inte veta, men jag tror många förhållanden fortsätter långt efter sitt bäst-föredatum bara för att människor vill tro på livslång kärlek. Jag tycker inte det. Om ni verkligen har försökt att väcka liv i passionen igen och den ändå inte kommer, då är det kanske dags att säga att javisst, det här har varit trevliga år men nu måste du och jag gå vidare och hitta nånting nytt. Kanske kan ni fortsätta som vanliga vänner, om inte bitterheten är för stor, och det finns ju ingenting som säger att ni kanske inte blir kära igen?

6. Jag kom inte på fler punkter, men kanske nån läsare har bra tips? Skriv en kommentar!

Läs även dessa inlägg:

3 reaktion på “Att blåsa liv i elden igen

  1. Afrodisiak

    Hehe, färga håret rosa tycker jag var ett bra förslag! När det gäller förändring av alla de slag är det första steget alltid svårast att ta.

    Jag tycker också att det är en god idé att prata med en tredje, objektiv part. Parterapi eller liknande. Svenskarna är allt som oftast ett alldeles för privat folk. För en helt ”ny” människa måste man förklara allt från början och berätta alla de ingående känslomässiga detaljer som man kanske tagit för givet att partnern redan ska ha förstått eller tänkt på. Man kan lära sig mycket om varandra på det sättet

    Svara

Skriv en kommentar!