Relationer är vad jag har

Jag läste Sheilas föregående inlägg igår kväll, och blev faktiskt lite irriterad. Men jag förlåter henne, och det är bra att vara nyfiken. Jag ska försöka förklara mig så bra som möjligt. Om ni fortfarande är förvirrade så fråga, och jag ska försöka förklara ytterligare.

Tyvärr är det så att jag blir irriterad och lite sur när människor automatiskt ser polyamori som i första hand nånting sexuellt. Ja, det är där det syns tydligast, men det beror på att känslor helt enkelt är svåra att tydligt visa upp. Plus att jag av naturen känner väldigt lite behov av att basunera ut hur jag känner till omgivningen utan gör det till berörda parter, vilket gör känslor desto mindre tydliga.

Så låt mig förklara hur jag funkar i min polyamori. Det här gäller inte alla. Det finns seriemonogama människor likaväl som det finns polyamorösa människor som har flera tydligt definierade förhållanden parallelt, och dessa har tydliga förhållanden i sin tur.

Men jag har inte förhållanden. Jag har relationer. Alla relationer är viktiga för mig, men varje relation har sina egna spelregler också. Relationsanarkist som jag är vägrar jag sätta etiketter på mina relationer, bortom att kalla dem för ”vänner”. Varför? För att jag vill att varje relation ska utvecklas av sig själv, och jag tycker att etiketter som ”flickvän” eller ”förhållande” skapar stora förväntningar och omedvetet fållar in en relation i fördefinierade normer.

Alla människor har relationer. För monogama människor blir det viktigt att föra över relationen i ett förhållande när känslor uppstår, men grundprincipen är enligt mig att om man har ett utbyte med någon annan människa så har man en relation. Sen är det ofta olika vad för slags relation man har. De flesta människor har ju vanliga vänner, och det är en relation. Vanliga människor är gifta, eller är sambo. Det är ett förhållande, vilket i sin tur är en formalisering och en avtalsform som bygger på att man har en relation.

Alla relationer är viktiga för mig. I somras har jag haft turen att få skapa nya relationer, och det har varit relationer som innehållit sex. Men det har på intet sätt varit relationer där sexet prioriterats över känslorna. Inte på något vis. För mig är känslor alltid det viktigaste, det som kommer i första hand. Sex för mig kan inte existera utan en bra känsla. Det behöver inte vara den klassiska romantiska kärleken, men tycke behöver uppstå för att sex ska ha en mening för mig.

Jag älskar Mollie. Jag älskar Elin. Jag älskar Leek. I mitt hjärta har de alla varsin speciell plats, och kommer alltid att ha det. Det finns inget annat ord som passar hur jag känner, och även om det är lite komplicerat med Leek så älskar jag henne. Mollie och Elin har inga komplikationer. Men kärleken finns där.

Vilket är vad jag sagt länge nu, att jag inte tycker det finns en sorts kärlek. Det finns alla sorter. Monogama människor tenderar att se kärlek som en sort, den klassiska romantiska sorten. Människor som har barn brukar även kompromissa med ”kärleken till ett barn” som om det var nåt slags enklare, lågbudget-version av kärleken. Men faktum är att kärlek finns överallt. Vi har kärleken till våran partner, våra föräldrar, våra barn och våra vänner. I mitt fall kan jag känna den romantiska kärleken för mer än en kvinna åt gången, och mitt bruk av relation är helt enkelt därför att jag inte gillar ”förhållande” eller andra etiketter från en filosofisk synpunkt.

Läs även dessa inlägg:

7 reaktion på “Relationer är vad jag har

 1. Maria

  WOW

  Häller helt mig dig i resonemanget, relationer. Är gift men skulle absolut kunna ha fler kärleksfulla o sexuella relationer.

  Kram
  Maria

  Svara
 2. Mollie

  Ha! Jag håller till stor del med 🙂

  Det enda jag reagerar på för egen del är uppdelningen av kärlek. Jag känner en sorts kärlek inför alla jag älskar i mitt liv. Den är inte annorlunda mot mina föräldrar eller mina vänner eller min exmake. Det är samma härliga kärlek. Sedan finns essenser som attraktion, och sensualism, men det är ju två helt andra känslor.

  Och det faktum att min RA är ett aktivt val och en aktiv metod för hur jag gör mina relationer. Jag gör de, jag låter de inte bara bli vad de blir, utan försöker forma de efter behov och aktivt handlade för att nå normkritiskt tänkande i min vardag. Att låta de bli vad de blir låter mer som RH (relationshedonism) 😉

  Och så vill jag vara en god vän och förtydliga Klumpes resonemang. Att den (min tolkning) största gruppen polysar är enbart intresserade av fasta relationer, sexuella eller kärleksrelationer, medan det finns en liten klick som vill utmana normerna och där finns bla jag och Klumpe.

  Man måste inte definiera allting!!

  Svara
  1. klumpesnusk Inläggsförfattare

   Jag gör ingen egentligen skillad på ”former” av kärlek. Men samtidigt är ju inte kärleken man känner till sina föräldrar samma som man känner till en partner. Det är grenar på samma träd.

   Och relationshedonism… nej, det tycker jag inte. Hedonism är att bara göra det som känns skönt och ignorera det som är dåligt. Det gör jag inte. Jag väljer bara att låta en relation utformas naturligt efter mina egna förutsättningar och min egen längtan, tillsammans med den andra parten i en relation. Ungefär som ett träd som växer upp, det anpassar sig efter eventuella saker som blir i vägen, växer runt en gammal cykel och växer sakta upp och blir en stor ståtlig ek.

   Svara
 3. Alex

  Hej !

  Försökte läsa Shielas föregående inlägg, men detta var då raderat, vilket jag tycker är väldigt synd. För någonstans måste hon vädrat en åsikt eller någon tanke, sen måste man inte hålla med om den. Tycker ändå den ska få stå kvar för alla har sin egen syn, det gör den varken rätt eller fel ! Väcker den dessutom känslor eller irritation är den ännu bättre, debatten måste växa om detta ämne. Tvåsamheten är inte bäst för alla, oavsett om det är känslor inblandade i relationer eller inte.

  Svara
  1. sheila

   Hej Alex.
   Debatt i all ära men det spårade ur väldigt fort med mail bland annat och jag valde att ta bort mitt inlägg då jag med det inlägget bad om hjälp och fick ett par skopor av något helt annat istället.

   Svara
 4. Cim

  jag älskar det här inlägget!!
  jag kan läsa in mig och ”min karl” i det så otroligt mycket!

  denna helgen fick jag en käftsmäll av mig själv när jag insåg att jag älskar honom..dock kan inte han reda ut vad för känslor han har för mig…mer än att jag är ”helt jävla underbar”..

  eller ja, det är väl fel att säga dock..för för mig spelar det ingen roll..bara för att jag kan säga att jag älskar honom vill jag inte att han ska säga det bara för att..

  vi har ända från början båda två hatat att folk börjar kalla oss för att vi är pojkvän/flickvän..vi har öppet förhållande..
  men efter detta inlägget så är det inte så..vi har en relation!

  länkade detta inlägget till karlen direkt när jag läst, trots att han satt på jobbet, och han tycker också att det låter som oss..efter detta inlägget mår jag otroligt mycket bättre!

  så tack Klumpe för att du är den du är!! och att du får iallafall mig att kunna sätta lite mer ord på det jag och ”min karl” har ^^

  och sheila, otroligt synd att du fick så mycket jobbiga mail och så att du valde att ta bort ditt inlägg..för jag förstår det också..förstår din synvinkel och vad du ville ha hjälp med..men det kanske är för att jag inte bara följer dig här..

  kram till er båda i vilket fall för en underbar blogg!! <3

  Svara

Skriv en kommentar!