När passerar man gränsen?

Då och då under de senaste 3-4 åren har jag stött på bilder på samma tjej som flyter runt nätet. Det är en tjej, söt och oskyldig på det där typiska ”teen”-viset som är väldigt poppis i mjukporren. Hon är blond, har ett bra leende och även om hon inte riktigt tilltalar mig visuellt så är det verkligen inget fel på hennes utseende eller kropp.

Lite av och till stöter jag på bilder på henne. I början var det de typiska nakenbilderna. Hon poserar naken, visar sina bröst eller sin fitta. Lite sådär lektfullt nästan oskyldigt men samtidigt lite kittlande. Lite som Met-Arts bilder men med mera anspel på rosa, tjejsaker. Ingenting direkt supervulgärt utan mest bara lite kittlande voyeur-nakenhet.

Sedan dess har bilderna stadigt blivit mer sexuella. Först var det lek med olika sexleksaker, sen blev det lite halvfräck antydan till tjejsex på en del av bilderna då tjejen i fråga fick sällskap av en annan söt dam. Allt eftersom blev dessa bilder också mer vågade – i början var det lite pussande och delad nakenhet, sen blev det mer särade ben och poserande med tungor och fittor.

Häromdagen började jag undra lite för mig själv hur länge det dröjer innan den här tjejen blir knullad på bild. Hur länge dröjer det innan det blir gangbangs. Hur länge dröjer det innan vi får se hennes söta ansikte täckt med sperma och massor med kukar som står och såsar på henne.

Porrbranschen är en stor och komplicerad bransch. Jag tvivlar inte ett ögonblick på att det finns regissörer och fotografer inom porrbranschen som följer nåt slags etik, men lika lite tvivlar jag på att för varje sån ”vettig” fotograf och regissör så finns det säkert 3-4 stycken av desamma som gärna tummar på principer eller helt saknar etik. Som gärna övertalar unga lättpåverkade tjejer att göra saker som de egentligen inte tänkt göra, för att utnyttja deras oförstörda värde.

Hur många unga tjejer glider liksom bara in i branschen, och när de väl fastnat är det kanske svårt eller rent av omöjligt att ta sig ur?

Söta tjejer som blir övertalade att modella lite. Sen kommer en annan fotograf, övertalar dem att ta av sig lite kläder. En regissör föreslår lite utmanande film. Erbjuder ganska stora mängder pengar i ersättning. Sedan fortsätter cirkusen. För varje ny kontakt knuffas den här tjejen att göra saker som hon egentligen inte tänkt gå med på. Men pengarna är bra, och karriären rullar på. Från nakenbilder och lite uppvisningsfilm rullar cirkusen vidare och plötsligt är det hårdporr. Att bli knullad på film. Gangbangs. Spermakaskader.

Sedan är värdet plötsligt förbrukat. Tjejen är förbrukad. Det en gång så fräscha och söta ansiktet har blivit ännu en urknullad porrkossa med blankt ansiktsuttryck och glansiga ögon. Hon har hamnat i samma fack som jag tror många andra porrskådisar hamnar. Facket där de inte lyckades bli megastjärnor och tjäna storkovan som Jenna Jameson, men samtidigt är de så djupt insyltade i porrbranschen att om de försökte göra nåt annat så skulle det hänga efter dem som ett stigma.

Jag säger inte att porrbranschen uteslutande är dålig. Jag tror den är som de flesta industrier. Det finns de som är rättvisa och tar bra hand om sina aktörer, och det finns de som hänsynslöst utnyttjar all ny talang som dyker upp och sedan kastar bort dem när de är urknullade. Jag tror det finns massor med gråskalor mellan de två extremerna.

Men hur ofta händer det att unga tjejer dras med i den snabba cirkusen? Kan de säga stopp om det går för fort? Kan de säga att de inte vill göra en del saker? När passerar man gränsen för att utan problem kunna återgå till ett ”normalt” liv, och hur många är medvetna om när de passerar den gränsen?

Läs även dessa inlägg:

4 tankar kring ”När passerar man gränsen?

 1. Daniel

  Du skriver om ”när passerar man gränsen” Vad som är gränsen är upp till var och än. Det är inte du som bestämmer vad gränsen går, Du har din gräns, flickan som är med i ett gangbang har sin gräns, subjektivt. Får känslan av att du ser ner på dessa tjejer. Sen finns det tyvärr, självklart de fall där unga flickor blir utnyttjade, det är svårt att komma ifrån. Men varje Människa har även ett eget ansvar,ett eget Val, Gäller även att kunna ta konsekvenser för sitt agerande, inte skylla det på annat.

  Svara
  1. klumpesnusk Inläggsförfattare

   Nej, jag ser inte ner på tjejer i porr, och givetvis är definitionen av när man passerar gränsen olika för alla. Till sist så är alla ansvariga för sitt eget liv, och man får leva med besluten man gjort och valen man accepterat.

   Min fråga är mest en filosofisk sådan. Vet man när man passerar sin egen gräns? Kan man i ett senare skede titta tillbaka på sin karriär (eller vad man ska kalla det) och säga att ”just precis DÄR passerade jag gränsen för mina egna principer, för vad jag kan acceptera, men just precis då var jag totalt omedveten om det.”

   Svara
   1. Peaches

    Jag tycker det känns som om Daniel har missuppfattat den här texten. Det var ett bra och tänkvärt inlägg. Jag tror absolut att det är så det kan vara, man blir utifrån pushad längre och längre utan att själv märka det, tills man har gått över en gräns och inte längre vet hur man ska ta sig tillbaka. Det gäller inte bara porrskådisar utan kan appliceras på många (oftast negativa visserligen) saker i livet. Särskilt om man är ung så förstår man inte alltid vilka konsekvenser ens handlande kan få. Alla människor har ett ansvar för sina val, ja, men en mycket ung tjej eller kille kan göra dumma val utan att tänka efter. Klart är att dom själva får ta konsekvenserna av det och ångra sig, men dom hade kanske inte gjort just det valet om inte någon försökt påverka dem.

    Svara
 2. Elin S.

  Backspegeln… Det är inte så många tjejer/killar i branschen som har sett tillbaka på sina liv och berättat för oss andra, Tracy Lords har gjort det. Nu är det ett tag sen som jag läste hennes bok ”Nattens barn” – men kontentan är, livet är fullt av slumpmässiga händelser, och bara efteråt ser man om man gjorde ”rätt” val alla gånger eller inte. Läs den!

  ”Nattens barn, ISBN 91-7263-602-5 (originaltitel: Underneath It All) är Tracy Lords självbiografi. I boken berättar Lords om sitt liv från uppväxten i en ”vanlig familj” och hur hon kommer in i porrbranchen.”

  Svara

Skriv en kommentar!