Vi måste prata

Det är tre otroligt laddade ord som jag tydligen använder mig av vid helt fel tidpunkt. Det kan vara något trivialt från vardagen jag vill diskutera, säger till Herrn att vi måste prata och han blir som regel arg. Först fundersam och sedan arg. Han funderar på om det hänt något jag vill ta upp, något som har med Oss att göra. Eller om jag gjort något tokigt. När han upptäcker att så inte är fallet, efter att ha funderat i ett par timmar utan möjlighet att ta upp det, blir han fruktansvärt arg och en mer häftig diskussion är ett faktum.
Jag fungerar likadant och därmed funderar jag såklart på om jag gör det för att reta upp honom..? Omedvetet.
Medvetet skulle jag självklart aldrig gå in för att reta upp honom, vad är det för mening med det? Men kanske jag skriver det där sms:et om att vi behöver prata, eller säger det till honom medan barnen är vakna så vi inte har chans att diskutera, just för att få en reaktion?
Det är ju inte illa menat när det som regel inte har med vårt förhållande att göra, det jag vill ta upp. Har det med vårt förhållande att göra så är det inget allvarligt, inte något att bli arg eller besviken över iallafall. En idé jag haft, en önskan eller något liknande. Vilket i det läget inte tas emot med öppna armar, det vet jag ju.
Så varför i hela fridens namn blir det sådär tokigt då?
Visst, efter en häftig diskussion har vi ett riktigt härligt ”försoningssex”, men i det långa loppet är det inte värt det. Han blir ju trött på mig tillslut.

Det vore lätt att säga att jag bara ska byta fras, eller strunta i att säga något innan vi har chans att prata om det direkt. Men så fungerar inte jag. Visst, fras kan jag byta och sedan jag nu uppmärksammat att det blir fel så kommer jag att göra det. Men jag säger till för att han ska hjälpa mig att komma ihåg, jag är så snurrig ibland att jag lätt glömmer bort att jag hade något att säga/berätta för honom. Så jag vill att han påminner mig på kvällen sedan. Dessutom har jag vissa svårigheter med att vara tyst när jag kommit på något jag verkligen vill få fram. Jag vet inte om det har att göra med det faktum att jag glömmer eller om det beror på att jag blir så ivrig.

Igår kväll när jag kommer från ”jobbet” (det är mer en hobby än ett jobb) så gick han och lade sig nästan direkt jag kom hem, han skulle orka med en lång dag idag. Så jag skickade ett sms till honom om att jag ville prata med honom om en sak imorgon, alltså idag. Han hade då telefonen med sig upp, i byxfickan så att han hörde den, läste mitt sms och kom ner inlindad i täcket och sömnig för att inte säga orolig. Det urartade lite smått såklart och han blev förbannad. Det var löst väldigt fort och vi somnade som vänner inom en timme, men vad sjutton tänkte jag på?

Det gäller olika saker varje gång och jag kommer som sagt tänka på det framöver.
Men vad kan jag då skriva eller säga istället? För att säga något, det måste jag.

Läs även dessa inlägg:

9 tankar kring ”Vi måste prata

 1. uandme/Man

  Oj vad jag känner igen mig i detta. Är lika här, dock är vi lika duktiga på det båda två. Det är en sak vi måste prata om men inte nu. Jag skall säga dig en sak. mm mm Meningar som gör oss tokiga båda två men ändå så använder man dom allt för ofta och skapar en oro hos den andra. Jag måste i regel direkt veta va det är, iallafall lite av det så jag vet om det är tok eller bara nått vardagligt som skall pratas om.

  Jag tror att det är som du skriver man kommer på en sak som man vill få fram och i sin iver så tänker man inte längre än näsan räcker, och så är smset skickat eller man i förbifarten säger det.

  Svara
 2. Missne

  Vilken jättesvår fråga! Det är ju så otroligt olika det där, på humör, på vem det är, på vem man är, på vad det gäller… Du kanske helt enkelt får återgå till det gamla tricket med ett snöre runt fingret för att påminna dig själv istället för att be honom hjälpa dig?

  Annars… Tja, det känns som att det är antingen att lära dig komma ihåg det på egen hand så han inte oroar sig, eller (vad som i mitt huvud verkar bättre, då jag själv är en sån som veeeerkligen inte släpper saker om det finns trådar kvar att dra i) ta lite mer tid på dig med beskrivningen? Eftersom det låter som att ni har liknande ’problem’ och att ni reagerar lika, så kanske ett safeword inte är helt fel här, eller åtminstone något begrepp som BARA betyder ’hjälp mig komma ihåg detta tills när vi har tid’. Om det istället för ’vi behöver prata’ blir ’DET HÄR är något jag tänkt på, skulle vi kunna göra gemensam tid inom en snar framtid och prata igenom detta?’, så kanske det blir mindre laddat – bara en tanke.

  Som det låter i övrigt låter det ju inte som att ni egentligen har kommunikationsproblem, utan snarare kommunicerar väldigt rättframt och rakt på sak, så detta kanske bara är en sån där sak ni båda måste göra ett medvetet val att lära er – få inte panik direkt utan låt det ligga i någon slags tillfällig mapp tills tiden kommer att ta itu med det.

  Hoppas ni får många bra tips, lycka till!

  Svara
 3. Mange

  ”vi MÅSTE prata” skulle jag reagera kraftfullt på. ”Måste” är ett negativt laddat värdeord.

  Svara
 4. Johanna Sjödin

  Om det är någonting viktigt borde du väl komma ihåg det utan att din partner måste påminna dig? Om inte kan du skriv lappar eller lägga till in en påminnelse på mobilen.

  Säg någonting annat vad du än gör. Ingen uppskattar ”Vi måste prata” när det kommer till småsaker.

  Svara
  1. sheila Inläggsförfattare

   Hade jag kommit ihåg det utan påminnelser så hade vi inte haft detta problem. När jag nu uppmärksammat det kommer jag att ändra det, självfallet. Men vad tycker du jag ska säga istället?

   Svara
 5. Porrtrollet

  ”Det är något helt ofarligt jag behöver hjälp med att komma ihåg att jag ska säga åt dig.”
  Alternativt lägger ni inte ner så mycket energi på att bli upprörda när ni redan haft den där situationen ack så många ggr utan att lära er att det inte är något farligt.

  Svara
 6. MizzE

  Jag tänkte precis som Johanna här uppe. Om du nu ändå har mobilen i handen för att skicka ett sms, varför inte lägga in en påminnelse istället? Almanackan i min mobil är min bästa vän. Jag skulle glömma mitt eget huvud om det inte satt fast, och det är ju ganska viktigt har jag hört 😉 mao bara för att det är viktigt är det inte säkert att man kommer ihåg.
  Hoppas ni kommer på en lösning som funkar bättre för er.

  Svara

Skriv en kommentar!