Oärlighet skadade min vän

Jag hade besök i helgen, vilket har bidragit till min tystnad i denna bloggen. Från torsdag-kväll och fram till igår eftermiddag ungefär hade jag en gammal vän som mer eller mindre spontant kom och hälsade på hos mig. Han jobbar i grannstaden, så det var inte lika lång körning som det annars brukar vara.

Men när han kom hit fick jag veta att även om han såg det här som en möjlighet att umgås med en av sina äldsta vänner så fanns det även en annan orsak: det fanns en kvinna som han skulle träffa.

Jag ställde lite frågor om vad det var som pågick. Han hade aldrig träffat den här tjejen ”på riktigt” men de hade spenderat en hel del tid med att prata över nätet, och personkemin hade varit påtaglig. Så när hon då skulle befinna sig i den här staden hade förslaget om att träffas kommit upp. Jag frågade honom vilken form av umgänge de hade planerat, var det här bara att ta en fika ”som vänner” eller var det en regelrätt ”dejt”? Han såg fundersam ut en stund och sen sa han att för hans del hade det börjat som en vänner-sak men att hon stadigt hade fört det i riktning mot en dejt, och att han nu tolkade det som att det var en dejt avsedd för att se om de hade en framtid tillsammans.

Okej, tyckte jag och inom mig höll jag tummarna för att det skulle bli bra. För ni ska veta, min vän har en otroligt dålig tur med kvinnor. Under de 16 år som jag har känt honom har hans statistik med kvinnor inte varit speciellt imponerande.

Visst, han är smart och charmig och jag tror inte han har några problem egentligen när han hittar nån som ligger på samma våglängd. Men många av de kvinnorna har senare visat sig vara skadat gods, eller ännu värre.

En av hans flickvänner var mentalt instabil och polisanmälde honom upprepade gånger för våldtäkt. En annan av hans flickvänner bedrog honom regelbundet. En utnyttjade honom, tömde hans bankkonto och flydde landet. En annan tog livet av sig själv, dock helt orelaterat till honom men det var milt sagt en chock när han fick veta varför hon inte svarade i telefon. Sist men inte minst i raden av exempel var bruden som –av för mig okända skäl– fejkade sin egen död. Döm om min väns förvåning när han råkade springa på henne ett år senare.

För att inte tala om alla kvinnor som tycker han är söt och gullig, lite som en hundvalp och som roar sig med honom i en vecka eller två och sedan dumpar honom utan några förbehåll och blir ihop med ett korkat muskelberg som inte kan prata i mer än enstaviga ord.

Så därför hoppades jag att det här var annorlunda, även om statistiken pekade i en helt annan riktning.

Fredagen var tänkt att dejtas. Eller ja, nån dejt blev det inte pga att hon var sjuk, men snäll kille som han är åkte han ändå dit och tog hand om henne. Hon hade nån virus-infektion och tydligen spenderades en stor del av deras tid tillsammans åt att åka till akutmottagningen och få penicillin.

Han var borta i omkring 6-7 timmar. När han kom tillbaka hit var han uppenbart på dåligt humör, och verkade överhuvudtaget mer än bara lite bitter.

Visade sig att nån gång under dessa 6-7 timmar då han pysslat om henne hade hon berättat att hon hade en kille, att de blivit ett officiellt par bara kvällen innan. Samt att hon inte hade sagt ett ord om detta till min vän, som kände det som om någon slagit honom i magen. Vilket i sin tur gjorde honom sur och deprimerad över att bli bedragen på det här viset.

För det var vad som sårat honom. Han tyckte att om hon varit ärlig och sagt att hon hade en annan på gång, att det kanske var nåt mellan dem – då hade han förstått det och inte öppnat sig så fort utan varit lite mer avvaktande. Men istället så ljög hon och det var först när det blev kritiskt som hon ens nämnde den här andra karln.

Det sårade honom, och jag märkte på honom att han tog det hela rätt dåligt. Vi pratade en del om det, men jag märkte också att han var rätt ointresserad och mest bara ville lägga det hela bakom sig.

Men han sa att det här sved lite extra mycket ändå, för det här var en av kanske tre stycken kvinnor han träffat i sitt liv som kändes sådär extra ”rätt” på något vis. Att känna så, och sedan få den här örfilen tyckte han var väldigt orättvist, och jag höll med honom – det var väldigt orättvist, och hennes oärlighet hade sårat honom.

Ärlighet är viktigt. Speciellt när det kommer till människors känslor. Jag är medveten också om att ingen är perfekt, och man gör misstag. Det är inte heller alltid så klippt och skuret som man kan tro, och jag är övertygad om att det finns många vinklar till historien ovan som jag i egenskap av utomstående observatör inte känner till.

Men det är viktigt att försöka. På nåt vis jag inte riktigt kan förklara är jag också glad att jag lämnat den här typen av förhållandesökning bakom mig. Glad att jag lämnat bakom mig den här dansen, den här hinderbanan som man måste hoppa igenom.

Läs även dessa inlägg:

1 tanke kring ”Oärlighet skadade min vän

  1. Pingback: En intressant vändning « Klumpesnusk & Sheila

Skriv en kommentar!