Nakenhet är inte fult eller dåligt

Jag vill bara puffa lite för den här krönikan på Aftonslasken. Det hon skriver är helt rätt – det är inget fel på nakenhet och vi behöver se mer helt vanliga nakna kroppar i vardagen.

Att leva i vårt samhälle är att matas med bilder av kroppar. Men det är bara en sorts kropp som visas, och det är inte ens en riktig kropp utan vår febriga fantasi om fulländad fysik. Inte undra på att så många ungdomar känner sig fula och äckliga när det enda de har att jämföra sig med är retuscherade fotomodeller.

Det där är vad Lisa Magnusson skrivit. Och faktiskt också vad jag själv har sagt rätt länge nu. Det citatet ovan hade lika gärna kunnat vara nåt från den här bloggen, skrivet av undertecknad.

Läs även dessa inlägg:

3 tankar kring ”Nakenhet är inte fult eller dåligt

 1. Elin S.

  Läste Lisas krönika, och hon pekar på det som långsamt smyger sej in i våra liv, rädslan för egen nakenhet.
  Jag jobbade ett tag på fritids för 8 år sedan (6år-åk6 skola) och där hade eleverna (flickorna) begärt att få duschdraperier uppsatta, och de fick det också.
  Senast jag var i simhallen var det som det brukat vara i åtskilliga år nu, tjejer tar på sig baddräkten direkt i omklädningsrummet och tar av den 3-7 meter senare (en del inte alls) i duschen…
  Bara ”tanterna” gör som de alltid gjort: spankulerar omkring näck, eller med handduken piffigt runt midjan…

  Svara
 2. Peaches

  Små barn borde inte behöva blygas över nakenhet.
  Men jag minns själv hur hemskt och pinsamt det var när jag i femte klass var den enda tjejen i skolan (en mycket liten låg- och mellanstadieskola) som hade könshår och bröst. Då ville jag helst skyla mig i omklädningsrummet och inte låta de andra se att min kropp var annorlunda än deras. Men det är på nåt sätt en annan sak, när puberteten sätter igång blir kroppen mycket mer privat ett tag och det hänger säkert ihop med osäkerhet över den.
  När man är liten borde det få vara naturligt att vara naken.

  Svara
 3. Kaja

  Att avsexualisera nakenhet hos framför allt unga vore att helt riva upp den intensiva hatjakt efter pedofiler som pågår i samhället just nu. Jag tror att folk är rädda just för att man inte längre kan tycka att ett naket barn bara är ett naket barn utan att ens fundera över sexuella aspekter.

  Appropå att man bombarderas med snedvridna skönhetsideal så verkar det, om man ska tro KappAhls nya underklädesannons, som att vi snart kommer gå i gördel eller korsett igen.

  Svara

Skriv en kommentar!