En uppmaning till mina läsare

Ja, eller kanske en utmaning? Jag vet inte, men det är självfallet högst valfritt om ni vill delta.

Tidigare idag stod jag och åt frukost. En snabb frukost, jag är inte alltid den typen av människa som behöver eller vill ha en stadig frukost. Jag var nyduschad, och föga ovanligt var jag helt och hållet naken. Jag stod i mitt kök, mumsade på en smörgås och drack apelsinjuice och funderade på just det här med att vara naken.

Det är skönt att vara naken. Det är befriande, avslappnande och förutsatt att ens bostad inte är kall eller dragig det absolut bästa sättet att vara klädd. Min lägenhet är varken kall eller dragig, och även under vinterhalvårets absolut mest kalla dagar är det inga som helst problem att gå runt här iförd endast sin födelsekostym. Som jag nämnt förut, om jag inte måste gå ut nånstans är det inte ovanligt att jag går naken hela dagen.

Det är bra för hur man ser på sin egen kropp också. Nakenhet behöver ju inte vara sexuellt, även om jag tycker det är väldigt skön vardagssensualitet att vara naken tillsammans med nån man tycker om.

Så tanken slog mig, varför är vi inte nakna oftare? Även med människor vi trivs ihop med är tendenserna stora att man klär på sig. Ingen ifrågasätter det, ännu färre tänker överhuvudtaget på det.

Varför provar man inte? Ofta hör jag om människor som inte ens i hemmets trygga vrå spenderar speciellt mycket tid naken. Visst, det finns kanske praktiska skäl till varför man inte gör det. Man är frusen. Man kanske känner sig ofräsch eller är rädd för fläckar på möbler. Man kanske måste gå ut med nånting.

Men om man inte har nåt skäl till att ha kläder på sig, varför göra det då?

Så, därför tänker jag utmana er att gå nakna i hemmet. En hel dag. Nu är det ju snart helg, och om ni ska spendera helgen hemma, varför inte ta en dag till att bara slappna av utan kläder? Se det som ett experiment, en upplevelse. Nåt att testa om du till skillnad från mig väldigt sällan är naken. Var det tillsammans med andra om du vill och känner dig trygg.

Men prova på det. Jag vet att jag kommer att göra det. Om du gör det vill jag gärna höra dina tankar i en kommentar antingen före eller efter helgen!

Läs även dessa inlägg:

24 tankar kring ”En uppmaning till mina läsare

 1. Norrländska

  Ska jag gå runt en hel dag med kläder istället då? Jag som bara är klädd när jag går ut eller om det kommer nogräknat besök 😛

  Svara
  1. klumpesnusk Inläggsförfattare

   Nejdå, du kör på som vanligt 🙂

   Det är en uppmaning att prova avslappnad nakenhet, inte ”gör precis tvärtom hur du brukar göra” 😉

   Svara
   1. Norrländska

    Min poäng var nog mest att nakenhet inte är en så big deal. Tror det är betydligt mycket mera vanligt att folk är nakna hemma än vad du (iaf verkar) tror.

    Svara
    1. klumpesnusk Inläggsförfattare

     Jag är helt övertygad om att i den här läsarskaran är det åtskilligt fler procent än ”normalt” som trivs bäst nakna. Men jag är inte lika säker på att det gäller hela landet, och därför skrev jag det här inlägget.

     Jag stöter förvånansvärt ofta på människor som vill gå nakna, men som av en eller annan anledning – de tycker inte om sin kropp, tycker inte att de ”duger” att vara nakna ens i hemmet, eller vad annat det nu finns – inte vågar göra det.

     Själv tycker jag att om man inte ens kan vara det i hemmets trygga vrå, då är det dags att slå sig på bröstet och ta av sig kläderna. Att ta klivet och skita i de där sakerna som man upplever som hinder.

     Men det är klart, jag tror inte att varken du eller jag ingår i den skaran, och jag tror att de flesta av mina läsare är precis lika stora nakenfisar som du och jag är.

     Svara
 2. Peaches

  Förr i tiden kunde jag gå omkring naken i flera timmar innan jag så att säga började min dag. Jag vet inte varför jag slutade med det. Kanske för att jag började jobba och mina dagar blev strukturerade på ett annat sätt.

  Att gå omkring naken en hel dag skulle vara trevligt, men jag har så förbaskat kallt i min lägenhet att jag nog hoppar över det. Och ja, så gillar jag faktiskt inte att vara naken i köket. Eller jag tycker om att knulla i köket men inte tex laga mat naken. Knivar och heta spisplattor och sånt går inte så bra ihop med nakenhet, tycker jag.

  Tilläggas ska ändå att J och jag rätt ofta är nakna tillsammans, vi gillar att ligga nakna i soffan och se på teve på kvällen. För det mesta är det inte en sexuell nakenhet utan en mysnakenhet, helt enkelt för att det är skönt och avslappnande att vara hud mot hud.

  Svara
  1. klumpesnusk Inläggsförfattare

   Det krävs helt klart en viss finess för att laga mat naken, samt att det beror på vad man lagar för slags mat. Att steka bacon naken är t.ex. en rejäl utmaning, medan däremot att koka gröt är ganska enkelt. Saker som skvätter hett stekflott lämpar sig dålig för att vara nakna kocken med…

   Mysnakenhet är en underbar sak, och jag tror många människor glömmer bort den enkla men otroligt effektiva sensualismen hos hud mot hud. Många människor ser kanske nakenhet som enbart sexuell – man klär av sig, knullar och sen klär man på sig igen. Men att ligga nakna tillsammans och bara mysa, det är en av de bästa sakerna som finns.

   Svara
 3. Kalle (the original)

  Jag är i regel oftast naken här hemma så det blir inte mycket till utmaning eller uppmaning. Dock är jag inte naken om jag har besök såvida det inte är av en person som det kommer hända mer med än att prata så att säga.

  Men bara för jag har besök betyder det inte att jag tar på mig full mundering. Oftast tycker jag det räcker med ett par kalsonger eller shorts för att alla skall vara bekväma.

  Svara
 4. Anders

  Lysande Klumpe!
  Jag har velat göra liknande uppmaningar men jag har ju inte lika många läsae som dig och dessutom har jag förstått på mina undersökningar att de flesta redan är naturister så det är lite preaching to the choir känsla.
  Väntar spänt på att få höra eventuella rapporter och funderingar.
  Nästa steg blir att uppmana folk att prova gemensamt nakenbad. Det finns massor med badhus som har hyrda tider på vinterhalvåret. Schema finns på naturisten.se.

  Svara
 5. Kay

  Vi har det kallt i lägenheten (+18 som standard, den sjunker kalla vinternätter) av val och går trots det nästintill hela tiden nakna. Det intressanta tycker jag är den avslappnade stämning jag tycker det finns i sammanhang där man möter främlingar som är nakna (fester, nudiststränder) – det finns inget annat än personen att fästa sin uppmärksamhet på när inte kläder förvillar och jag tycker det är skönt.

  Jag började nyligen jobba efter längre upphåll och i förmånerna är att få massage, jag som nudist tycker det är obekvämt för man ska lägga sig och sen ska hon knäppa upp bhn och … fy för kläder som gör världen så tillkrånglad.(jag slutade med klädstöket efter första gången)

  Svara
 6. Mia

  Hmm… Gillar att vara naken, bortsett från en liten irriterande detalj. Brösten hänger ner och utan BH blir det väldigt svettigt och träligt under, vilket gör att jag helst inte går utan en dylik persedel. Annars är det helt ok.

  Svara
 7. Tessi

  Det blir inte mycket till utmaning eller uppmaning för min del heller!:) Sover ALLTID naken, kan ligga naken på soffan med ett täcke eller en filt och kika på film eller tv-program. Är nästan alltid naken när jag gör mig i ordning – sminkar mig och fixar håret, innan det är dags för fest eller skola/jobb. Kan tycka det är ganska skönt att gå runt naken här hemma, dock är det ganska kallt och dragit i min lägenhet, så det händer inte många gånger under vinterhalvåret. Dessutom bor jag på en av de nedersta våningarna här i hyreshuset, vilket medför att man får dra för gardinerna om man inte vill visa sig för grannar och trädgårdsgubbar som klipper gräset.. Ingen hit att visa sig näck för någon av dem faktiskt!:p

  Svara
 8. Anna

  Önskar man kunde delta i denna härliga utmaning, men det är lite svårt när man inte bor ensam 🙁

  Svara
   1. Anna

    När man har en förälder och syster tätt in på en under dygnets alla ljusa timmar så är det inte lätt, och jag tror inte att de hade tyckt det var speciellt OK om jag gick runt naken. De är inte lika öppna som mig när det gäller just nakenhet. Jag hade kunnat gå runt i bara mässingen hela dagarna medan de gärna skyler sina kroppar med täcke och filt om de så bara tar av sig bh:n. Tråkigt men sant.

    Svara
 9. Y

  Jag tror jag kommenterat förut på något nakeninlägg men jag tror precis som du att din läsekrets nog redan gärna är nakna hemma. För min del är det liksom så naturligt att vara naken att jag inte ser något egenvärde i det. Jag klär inte av mig direkt när jag kommer hem för att jag inte ser någon anledning att göra det och dessutom är frusen av mig, men springer ofta runt naken medan jag gör mig i ordning på morgonen. För min del är vare sig kläder på eller av laddat på något särskilt sätt, så länge jag är hemma. Det måste verkligen vara hemskt att tycka så illa om sin kropp att man inte ens kan vara naken när man är ensam hemma, eller bara med sin eventuella partner och jag hoppas att de som tänker så inte är så många som ditt upplevda behov av att skriva det här inlägget skulle kunna ge vid handen, om du förstår hur jag menar.

  Sen är det förstås en annan sak med att vara naken med andra random folk eller vänner, det ligger inte för mig, men absolut inte pågrund av vare sig prydhet eller att jag skulle vara obekväm utan för att det skulle bryta sociala konventioner som jag inte ser något egenvärde i att bryta – jag upplever det inte som njutbart på något sätt att vara naken för nakenhetens egen skull och nakenhet i ”fel” sociala sammanhang skulle bara verka distraherande och eventuellt provocerande för min del (eftersom jag skulle uppleva det som ett statement som förutsätter en viss syn på omvärlden som jag inte delar, helt grundat på typ artiklar om ”därför är jag naken på semestern” i aftonbladets söndagsdel).

  Dessutom är jag inte intresserad av vare sig andlig, fysisk eller någon annan form av avslappnad stämning/intimitet tillsammans med vilka människor som helst, men så är jag också väldigt picky. Mina sådana människor är begränsade till min pojkvän och kanske min familj.

  Svara
 10. Sara (Originalet)

  Jag går totalt emot strömmen i denna uppmaning.
  Helt enkelt för att jag inte trivs att vara naken, inte ens ensam. Min ”lediga” och trivsamma klädel är bh, trosor och ett linne.
  Jag gillar nakenhet men har inte lyckats känna mig bekväm, rent fysiskt, helt utan kläder.

  Så jag blir väl rebellen i denna uppmaning =)

  Svara
 11. juha

  jag är en kille som är nudist o exhibitionist älskar att sola bada naken ligga o onanera utomhus helst om någon ser på har sex hemma ensam eller med en anan kille med grannar som ser mig gärna när jag sprutar o får orgasm såå sköönt när det kommer ute i solen o andra ser ochså älskar vara naken på playor i sverige o utomlands.

  Svara
 12. Karin

  Det är ju faktiskt så, att vi bor i Sverige, ett tämligen kallt och frostigt land (speciellt nu efter valet, huu)! Om man bor i sydligare breddgrader, skulle det vara lättare med nakenhet. Brasilien:)

  Svara
 13. J

  Jag har svårt att gå runt naken, av flera skäl. Jag är oerhört frusen, och livrädd att mina bröst hänger längre ner, varvid BH ger det stöd som dom behöver, samt, det där med fläckar. Jag är iaf rädd för att få fläckar.

  Men, det är positivt att gå runt naken. Tycker om när min sambo gör det. Och precis som du skrev, det är mysigt!

  Svara
  1. klumpesnusk Inläggsförfattare

   Jag använder det klassiska nudistknepet: en handduk att sitta på. Funkar utmärkt. bara ta med sig och placera på underlaget. Hygieniskt och praktiskt.

   Svara

Skriv en kommentar!