”Jag vill inte att mina föräldrar har sex!”

… är en förvånansvärt vanlig åsikt som jag kommer i kontakt med. Många människor upplever det fruktansvärt obehagligt att veta om att deras föräldrar har sex, eller att råka stöta på sina föräldrar mitt i akten.

Lika ofta undrar jag varför det är så associerat med obehag. Jag är helt övertygad om att mina föräldrar har sex, och jag är bara glad att de har det. Jag har så vitt jag kan minnas aldrig råkat på dem mitt i akten, men även om jag hade råkat göra det hade jag nog mest troligt bara vänt och gått iväg en sväng och låtit dem avsluta i egen takt.

Men jag kan emellanåt undra varför man känner så här. Varför blev det äckligt att se sina föräldrar som sexuellt aktiva människor?

För mig är som sagt tanken att det skulle vara äckligt fullständigt främmande. Jag är osäker på om jag är tillräckligt liberal för att känna mig helt bekväm med att diskutera intima sexuella detaljer med mina föräldrar, men jag vet att deras sexliv inte stör mig ett smack.

Mina föräldrar har inte alltid haft en perfekt relation med varandra, och jag vet att det har funnits gott om svackor och dalar att arbeta sig igenom. Men de har arbetat sig igenom dem, och jag vet att de numera mår bättre än de gjort på länge. De har hållit ihop i 35 år och det tycker jag är bra gjort och nånting att vara stolt över.

Nu riktar jag frågan till dig, osynliga läsare. Vad tycker du om att dina föräldrar är sexuellt aktiva? Stör det dig, på nån grundläggande pryd nivå, eller tycker du att det är bra att päronen fortsätter pippa?

Läs även dessa inlägg:

18 reaktion på “”Jag vill inte att mina föräldrar har sex!”

 1. Monica

  Jag har aldrig förstått varför det skulle vara nåt konstigt med att ens föräldrar har sex. Hur tror folk att de har kommit till? Jungfrufödsel är ju inte så himla vanligt… 😉 Nä, sunda människor har sex även om de är ens föräldrar.
  Så jag tycker alltså att det är helt okej att ens föräldrar har sex, även om jag kanske inte vill ha några närmare diskussioner med intima detaljer om deras sexliv med dem. Jag ser det som en självklarhet att alla som vill ha sex har det.

  Svara
 2. Norrländska

  Mina päron får gärna ha sex, massor av sex! Bara jag slipper se det, höra det eller diskutera detaljerat om det så är jag nöjd 🙂 Det har inget med äcklighet att göra, jag vill inte se, höra eller diskutera detaljerat om mina kompisars sexliv heller. 😉

  Svara
  1. sheila

   Jag tror att du (nyans) kanske menar en helt annan sorts sex än den Klumpe menar i sitt inlägg.. Och för barnen att se ”BDSM-sex”, ja det är absolut inte nyttigt och kan vara skadligt för psyket i allra högsta grad.

   Svara
 3. Elin S.

  Hmm… vad jag kan minnas så var det först i tidiga tonåren jag tyckte det kändes, tja, pinsamt att veta. Mer pinsamt än äckligt. En gång hittade jag en tom kondomförpackning på byrån utanför deras sovrum, det var lite knäppt. Minns inte vad jag kände, men händelsen minns jag. (Okej, redan innan jag fyllt 11 rotade jag i farsans skåp och hittade en bok från RFSU med samlagsställningar i, jag lade tillbaka den mycket noggrant och var sen i det skåpet rätt ofta när ingen var hemma… Läste Inge&Stens frågespalt i Expressen gjorde jag också – jag var nog rätt nyfiken av mig, brukade ligga och lyssna om det skulle höras något.)
  Som vuxen undrar jag hur de bar sig åt för att vara privata, i en knirkig bäddsoffa i vardagsrummet med oss ungar i sovrummet bredvid…

  Svara
 4. sheila

  Jag minns att jag mådde väldigt dåligt när jag vaknade av min mammas ljud när hon hade sex i rummet bredvid. Såhär i vuxen ålder så hade jag absolut unnat henne att ha sex oavsett vart i livet hon befann sig, men just då mådde jag jättedåligt och grät mig själv till sömns. Även efter de gånger jag kommit på henne med att ha sex, eller sett en naken man hemma hos oss när jag vaknat på natten. Jag har mått jättedåligt över detta under uppväxten, men såhär i efterhand kan jag inte riktigt sätta fingret på varför.
  Jag vet dock så pass att jag respekterar mina egna barn idag, de behöver aldrig höra eller se mig ha sex med Herrn. Det är vi ytterst noga med, ännu mer sedan jag vet hur jag mådde under uppväxten. Men sex tänker jag minsann ha och mina barn ska alltid veta att det inte är något fult, men något man måste vara försiktig med i och med det intima i handlingen. Både psykiskt och fysiskt.

  Svara
 5. Peaches

  Jag önskar att mina föräldrar hade mer och bättre sex! Okej, nu är jag ju inte helt insatt i deras förehavanden i sovrummet, men eftersom min mamma kan prata en hel del när hon är berusad så vet jag att hon verkar ha väldigt många issues när det gäller sex. Hon är väl inte direkt pryd men verkar väldigt stel och så verkar hon också vara en sån kvinna som aldrig talar om för sin man hur hon vill ha det, utan bara ”tiger och lider”. Jag önskar att hon hade mer självförtroende, var mer självsäker och att dom skulle ha det bästa sexliv man kan ha för det unnar jag dom så klart.
  Däremot tror jag att man som barn kan bli rädd eller känna obehag om man råkar komma på sina föräldrar (alla barn är förstås olika, en del reagerar inte alls på det) och att man som tonåring kan tycka att det är pinsamt och äckligt att föräldrarna har sex. Och just det där i tonåren tror jag är en helt normal fas att gå igenom. Då är ju det mesta föräldrarna gör antingen äckligt eller pinsamt.

  Svara
 6. Sara (Originalet)

  Mina föräldrar är ju sexuella varelser om alla andra, även jag.
  Hoppas de har massa sex, härlig och rolig, passionerad sex.
  Ofta och mycket hoppas jag de får till det.

  Men jag vill ju inte se det.
  Tror att det skulle sitta på näthinnan länge och hämma mitt eget sexliv om jag fick se någon av mina föräldrar ha sex. Att se sin mamma eller pappa ”in action” så att säga skulle nog kännas oerhört obehagligt.
  Man ser ju inte sina föräldrar som sexuella objekt, kanske är det därför det skulle förstöra för mig, inte vet jag.

  Jag tror de känner likadant som jag fast åt andra hållet då, de vill nog inte se mig eller någon av mina syskon ha sex.

  Vissa saker vill man bara inte se.
  Så är det bara, för mig iallafall =)

  Svara
  1. klumpesnusk Inläggsförfattare

   Jag menar inte att bokstavligt SE ens föräldrar ha sex. Jag tänker mest på vetskapen, att man finner det svårt eller motbjudande att betrakta sina föräldrar som potentiellt sexuella varelser.

   Svara
 7. Kiwi

  Jag tycker absolut att mina föräldrar ska ha sex! Och bra sex. Även om jag inte tror att det händer så ofta, eftersom pappa tycker att man får så ont i ryggen och mamma har en dålig höft och troligen inte kan rida.
  Däremot vill jag gärna slippa höra eller på annat vis komma på mina föräldrar med detta- precis som jag är ganska säker på att de inte vill komma på mig. Jag vill inte heller komma på mina syskon, vänner, eller folk jag inte känner med att ha sex. Om det råkar hända så är det väl inte mer med det, men om jag får välja så undviker jag det.

  Svara
 8. Aurelia

  När jag va yngre o bodde hemma hörde jag vid ett tillfälle min mamma säga ”nej inte ikväll *****” o detta va när dom hade lagt sig i sängen o stängt dörren på kvällen. Hittade en dag dessutom glidmedel o en hårdporrfilm i lådan där vi hade sytillbehör. Detta va inte uppskattat o jag hade nog föredragit om dom hade varit mer diskreta…

  Svara
 9. Ida

  Jag har kommit på mina föräldrar två gånger. En gång när jag var kring sju år och skulle vara duktig och kliva upp när väckaklockan ringde. Smög upp, såg vad de gjorde och smög till mitt rum igen. Väntade kanske tio minuter och sen klev jag upp väldigt ljudligt 😀 Tyckte väl inte att det var så speciellt hemskt utan jag förstod väl mest bara att det var en privat stund jag kommit på och därför gick jag tyst bara tillbaka till mig och väntade en stund på att de skulle bli färdiga.
  Andra gången var faktiskt bara för några år sedan när jag var hemma och frös mitt i natten. Tänkte mig inte för utan klev bara in i sovrummet för att hämta en filt. Sa bara ”jag fryser, ska ha en filt” tog filten och gick och la mig igen. Kände mig väl lite dum för att jag inte knacka innan men vad tusan, jag vet att de har sex och jag tycker det är bra.
  Mamma och jag kan delvis prata om sex fast vi går såklart inte in på detaljer, då det inte är intressant. Men vi vet båda att vi båda är sexuella varelser och inget konstigt med det.

  Svara
 10. SwedishTeen

  Mina föräldrar är mer gamla än vad de är unga och vad jag förstår har de inget särskilt sprudlande sexliv. Vilket självklart är synd.

  Har aldrig kommit på dem i någon akt, därmed vet jag inte hur jag skulle reagerat om jag skulle råkat stampa in i samma rum som dem, mitt i alltsammans.

  ”Generell tumregel” skulle vara att man som förälder ska försöka vara lite diskret, men ändå öppen och förklara för sina barn när de är mogna för det?
  Och framförallt förklara om man märker att sonen/dottern stegar in mitt i akten. ”Mamma o pappa bara myste tillsammans för att vi tycker om varandra så mycket.” Eller nått sånt 🙂

  Svara
 11. Mattias

  Det var bland det vettigaste inlägg jag läst på länge!

  Jag är inte helt säker men jag tror att det var Malena Ivarsson som skrev i sin spalt att barn tar mer skada av att se sina föräldrar bråka än att se dem ha sex. Mycket tankvärda ord.

  Sen kan man ju fundera varför en del reagerar som de gör. Att mor och far har knullat är väl någonting som alla vet men få vågar tänka tanken. Och att sedan gå ett steg till, att tänka tanken att mormor och morfar samt farmor och farfar har gjort det. Hemska tanke 😀

  Svara
 12. Anneli.S

  Jag och min mor har från den dag jag förstod vad sex är faktiskt talat öppet med varandra om sex och samlevnad. Jag är glad att min mor är sexuellt aktiv och har jag haft trubbel eller några undringar om sex – om allt som har med sex att göra, är det till min mor jag har vänt mig och då har jag fått det svar jag har velat.

  Många kanske skulle tycka att vår öppenhet och diskuterande av ämnet sex är konstigt (äckligt även) men min mor är en individ som mig och att ignorera det faktum att hon är sexuellt aktiv vore ju bara dumt tycker jag själv. Hon är mer erfaren än mig så klart vilket har snarare blivit en källa av kunskap för mig att ta del av.

  Det är till och med så att min mor har sålt sexleksaker och varit på tjejfester jag arrangerat. Inge konstigheter! 🙂 /Anneli.S

  Svara
 13. Helena

  Jo, jag hör till dom som hade svårt att förstå och acceptera att mina föräldrar hade sex, även när jag själv var vuxen och gift. (Min far är numera avliden och min mor är mycket gammal, själv är jag medelålders.) Man vill väl tro att de står över sådant… att de är ”rena”. Fånigt, jag vet!

  Vi pratade aldrig om sex i min familj när jag växte upp. Jag blev därför rejält illa berörd, när min mamma nyligen berättade för mig att jag inte har några syskon, p.g.a. de hade haft svårt att få barn. Det tog tio års äktenskap innan jag kom till, och det berodde – enligt min mamma – på att min pappa haft påssjukan som ung vilket gav lägre spermieproduktion än normalt. Detta hade jag ej vetat, och jag hade helst velat slippa tänka på de detaljerna i min pappas kropp… 🙁

  Jag har läst en vetenskaplig förklaring: vi har denna starka ovilja emot att se våra föräldrar, barn och syskon som sexuella varelser, för att vi inte ska glida in i ett incestuöst förhållande med dem. (Det ska alltså vara något medfött – även om vissa saknar det.) Och det kan säkert vara sant, eftersom det är så viktigt att det inte sker.

  Svara

Skriv en kommentar!