Det här med sexköp

Just nu vältrar sig mindre seriösa media i det här med att våran f.d. arbetsmarknadsminister kanske har köpt sex. Själv funderar jag vidare på det här med prostitution och sex som vara. Det är ju en gammal käpphäst hos mig som jag ofta plockar fram och funderar på.

Jag har enormt lite förtroende för den sittande regeringen. Det är verkligen fantastiskt dåligt, och jag misstänker att man inte skulle hitta något förtroende hos mig för den bunt med självupptagna jönsar som sitter i regeringen ens om man använde ett svepelektronmikroskop. Jag tycker att de på löpande band har infört den ena antingen gravt fientliga eller otroligt korkade lagen efter den andra.

Att säga att jag hatar dem är för starkt. Men jag känner ett djupt äckel inför mycket av det hyckleri som förekommer, och inför den folkfientlighet som så öppet tillåts florera från gubbarna och gummorna i Rosenbad. Speciellt får Beatrice Ask en mycket stor del av denna kaka av äckel. Få människor kan trigga min kräkreflex så effektivt som henne.

Men det är hyckleriet som är värst. Jag minns för inte alltför många år sen när sexköpslagen stämplades igenom. Herr Littorin var en av de som stödde lagen. Det verkar dock som att en del är mer jämlika än andra.

Visst, i ett försök att vara objektiv så ska jag säga att det inte finns några konkreta bevis på att han köpte sex av en flicka. Det finns en berättelse, men jag har tillräckligt med vett i huvudet för att veta att berättelser inte är bevis, det är bara en fingervisning.

Vad gäller sexköp anser jag mig vara rätt liberal. Jag tycker att det är fel väg att kriminalisera de som säljer sex, och hade jag fått bestämma hade jag mest troligt hellre sett att man legaliserade prostitution och tog kontroll över det. Låt bordeller drivas öppet, med f-skattsedel och hälsokontroller och allt som hör där till. Ta kontroll över det, få bort det kriminella elementet och kanske i samma veva tjäna lite skattepengar till statskassan. Inga gredelina kuvert med skamstraff från en mentalt instabil justitieminister.

(En parentes. Emellanåt undrar jag om inte just skräpblaskornas förtjusning i att hänga ut olika människor har fått oss kollektivt att kräva uthängning, oavsett hur osäkert eller omotiverat det är. Har vi verkligen inte utvecklats bortom medeltiden, och varför känner vi en sån djup skadeglädje när någon blir uthängd?)

Jag får ofta en hel del mothugg när jag presenterar dessa åsikter, och jag är den första att erkänna att jag är långt ifrån en expert eller tillräckligt insatt i frågan för att presentera min åsikt som mer än en lekman. Jag är bara en vanlig lustbloggare, men min instinkt säger mig att det vore en bättre väg att gå.

En sak som herr Littorin dock bekräftar och bevisar är något jag ofta säger – saker är inte alltid så enkla och svartvita som man kan tro, eller som man vill att det ska framstå som. Det finns alltid ofantligt många vinklar på saker, och sen finns det vinklar på vinklarna.

Kan man lösa prostitutionen på ett sätt som gör så många som möjligt glada? För en sak är säker – den kommer inte att försvinna, oavsett hur många nymoralistiska lagar som godkänns. Det är inte en oförtjänt etikett som prostitutionen har fått, den om att det är världens äldsta yrke.

(Bilden lånad från Christian Engström, som säkert lånat den från nån annan innan mig.)

Läs även dessa inlägg:

7 reaktion på “Det här med sexköp

 1. Elin S

  Frågan om prostitution/legaliserade bordeller är inte enklare nu än för 35-40 år sedan, förutom att idag har också trafficking tillkommit.

  Men okej, lite tankeexperiment:
  Jag skaffar f-skattsedel och startar horhuset ”Villiga Vera & Co. (enskild firma).
  Vad är gängse pris på ett (illegalt) köpt samlag idag, 500:-, 1000:-? jag behöver alltså knulla 4-8 ggr per dag med okända män eller kvinnor, för att ha råd med min egen hyra, mat, räkningar etc. Eftersom man vanligen inte får dra av för arbetslokal i eget hem, måste jag hyra en extra lokal för affärsverksamheten. (med man och barn hemma kanske det inte är så lämpligt heller att ha horhuset i den egna lägenheten -dessutom skulle grannarna klaga på springet).
  Låt oss nu säga att affärerna går lysande, jag har lite extra attraktioner som bondage/role play och kan då öka priset till 2000:/timme, men staten ska forfarande ha sitt, så jag har inte råd att anställa ännu.
  Ska man försörja sej som egenföretagare idag måste man brutto dra in ca 400 kr/timmen = 3200:-/dag = 67200:-/månad. Momsen lär väl bli 12% (camping + hotell)= – ca 8000:, egenavgifter 28,97% = 19468:-. Min lön efter skatter ca 40000:- (momsen på inköpta varor för verksamheten som kondomer, glidmedel, sexleksaker får jag förstås dra av, dessutom vill jag ha en frivillig privat pensionsförsäkring mm.) Har jag i det här läget råd att anställa någon? Nja. Min nettoinkomst är 440.000/år och jag tar bara ut 4 veckors semester (semesterlönen ska också jobbas ihop genom knullande.)
  Kanske jag kan anställa en arbetslös ungdom, med lätt funktionshinder, och därmed få lönebidrag för henne/honom varav staten bekostar 75%? Jag annonserar på Platsbanken/Arbetsförmedlingen att jag vill anställa en hora (genus har ingen betydelse)- alla arbetslösa i Sverige som stämplat mer än 100 dagar är då tvingade att söka arbetet hos min firma, oavsett bostadort eller lämplig utbildning/erfarenhet, annars blir de avstängda från a-kassan.

  Okej, jag jobbar på och det funkar bra, jag är ambitiös och startade firman när jag tagit studenten, vid 19 års ålder. För att kunna ta ut en hygglig pension redan vid 61 års ålder ska jag alltså knulla i medeltal 6ggr/dag med okända personer x 265 arbetsdagar år x 42 år = 66780 knull – problemet är att jag inte vill ta jobbet med mej hem när arbetsdagen är slut, så något knullande för mitt eget nöjes skull är ju tveksamt att jag ägnar mej åt.

  PS. Firman gick så in i vassen bra pga våra specialitéer att efter 10 år kunde jag sälja verksamheten till ISS och få så bra betalt att jag kunde dra mej tillbaka vid 31 års ålder och skaffa en villa vid Medelhavskusten. I slutänden ägs alla horhus av Wallenbergsfären mfl. Horeri är lönsamt. För vissa. Lagliga eller olagliga. DS.

  Svara
   1. klumpesnusk Inläggsförfattare

    Ja, det gjorde jag med 🙂

    Älskar smarta kommentarer från mina läsare. För jag vet att jag är en drömmare när det kommer till mycket, och verklighetens detaljer är inte alltid nåt jag fäster så mycket uppmärksamhet vid.

    Så, bra med nån som tar ner en på jorden igen!

    Svara
 2. Anna

  Det är en synnerligen komplicerad fråga det här, och hur jag än vrider och vänder på den så kan jag inte komma fram till någon lösning som jag tror på. Många liberaler tycker att den här frågan handlar om frihet, frihet att sälja sexuella tjänster, och frihet att köpa dem. Men vad är det för frihet egentligen? Är det verkligen det viktigaste här i världen, att jag ska ha friheten att sälja min kropp om jag vill det? Om min frivilliga prostitution indirekt bidrar till andras ofrivilliga, är det verkligen värt det då? Trafficking och prostitution är inte samma sak, men det är två sidor av samma mynt. Är efterfrågan större än tillgången (och om det finns mycket pengar att tjäna) så kommer människor att utnyttja och utnyttjas av det faktumet. Så girig är människan.

  Samtidigt så tycker jag ju att man ska få sälja sexuella tjänster om man vill. Bara för att jag inte skulle vilja göra det så betyder det inte att det inte finns människor som skulle vilja det. Och sen kan man ju också fråga sig vad valfrihet är. Hur många svenskar har ett jobb som de har valt helt frivilligt? Många sitter ju fast på ett jobb som de kanske egentligen inte tycker är så speciellt roligt eller stimulerande, men alla måste ju leva och tjäna pengar på något sätt. Sen kan man också fråga sig om dessa två verkligen går att jämföra. Man kanske TYCKER att det i ett liberalt och sekulärt samhälle borde vara samma sak att sälja sex som att sälja sina tjänster som rörmokare eller snickare. Men frågan är om det är det? Man kan ogilla vårt kristna, kyska arv, men man kan tyvärr inte bortse från det. Folk kommer fortsätta att betrakta sin sexualitet som något privat, oavsett vad alla upplysta liberaler tycker om det.
  Sen kan man också ställa sig frågan, är sex en mänsklig rättighet? Är det min rättighet att kunna köpa en tjänst av en annan människa för att jag är kåt?

  Nu blev det lite långt här, men det jag vill säga är att det är en fråga som kan vridas och vändas på i all evighet.

  Svara
  1. klumpesnusk Inläggsförfattare

   Absolut. Det finns hur många vinklar som helst att fundera kring. Det jag föreslår är en enkel lösning, och jag har egentligen inte funderat mycket mer på detaljerna. Som jag nämnde ovan, jag är lite av en drömmare och realister är ofta duktiga på att påpeka saker.

   Jag är liberal när det kommer till sex, men jag är egentligen ingen fri-marknadsliberal. Tvärtom. Jag tycker väldigt illa om hur politiker löser upp olika monopol som jag tycker fungerar bra, apoteksmonopolet är ett exempel där. På den politiska skalan är jag åtskilligt mer rött än blått.

   Men, prostitution är en svår fråga. Just nu är den kriminell, och det är många som far illa av den. Jag vill tro att om man legaliserar det och ordnar så att de som vill leva på att sälja sex får göra det, då tar man kontroll över de kriminella elementen och i långa loppet förhoppningsvis minskar man mänskligt lidande i form av t.ex. tvingad prostitution och människohandel. Det är vad jag vill tro.

   Men ja… vinklarna är många, och hur man än gör blir det en kompromiss mellan faktorer.

   Svara
 3. Anna

  Håller helt med dig om de olika sätten att vara liberal på. Jag är också liberal när det kommer till sex, men jag är ingen fri marknadsliberal i den meningen (i den här frågan) att jag tycker det ultimata samhället är det där allt kan köpas och säljas.

  Kanske skulle det funka att legalisera det. Det kanske iallafall är värt ett försök, eftersom det uppenbarligen inte fungerar nu.
  Idealet är ju som bekant inte alltid det som funkar. Samma sak i fråga om drogpolitiken. Kanske skulle man legalisera alla droger också, och satsa pengarna som går åt till fängelsekostnader och dylikt åt att hjälpa missbrukarna. Kanske är det det enda sättet att komma åt det, om än inte lika fint och utopiskt som att ingen ska knarka eller behöva sälja sex.

  Svara
  1. klumpesnusk Inläggsförfattare

   Ja, droger är en annan sån där väldigt knepig fråga. Jag själv undrar lite över vad vårt hyckleri kring alkohol och tobak egentligen innebär.

   ”De här två drogerna är helt okej, men DE HÄR ANDRA drogerna är livsfarliga!”

   Man blir fundersam…

   Svara

Skriv en kommentar!