Gästblogg: Jämställdhet

Signaturen ”L-tänk” skriver tankar om jämställdhet mellan könen och hur olika kvinnor och män blir värderade när det kommer till sex.

Många ungdomar känner en press för att bli av med oskulden och när det gäller sex så är reglerna olika för killar och tjejer. Om en tjej förlorar oskulden tidigt, alltså runt 14 år då blir hon kallad för slampa och en massa saker bakom hennes rygg. Men om en kille förlorar oskulden tidigt så slipper han allt skitsnack bakom ryggen. Han kan bli kallad för “hingsten” av sina kompisar.

Varför är reglerna olika för tjejer och killar?

Kvinnor/tjejer ska vara dolda med sin sexualitet och det anses som “fint” om en kvinna är oskuld så länge som möjligt. Då tycker även hennes kompisar att hon är helt fantastisk. Men om en man vill “spara” på sin oskuld, då blir det skitsnack bakom hans rygg. Han kan bli kallad för “bög” och liknande saker.

Min åsikt är att det verkar som att mannen ska visa sin sexualitet, han kan skämta om sex på ett annat sätt än en kvinna. Det kan man se på t.ex stand up-scenen. Kvinnor ska enligt samhället vara oskuldsfulla medans mannen kan vara sexuell. Om en kvinna har haft sex med många, då är hon en slampa. Om en man har haft sex med många. Då är han en “hingst”.

Kvinnor har alltid blivit behandlade på det viset, det kan man spåra långt bak i tiden. Under medeltiden så var kvinnan totalt underställd mot mannen och hon hade nästan inga som helst rättigheter. Visst, vi har kommit en bra bit från medeltiden men fortfarande så behandlas mannen lite bättre än kvinnan.
Mannen är fortfarande “nummer 1”. Man ser det främst av allt i skolor. I varje skola så behandlar en stor del av killarna tjejerna som objekt.

Och i många religioner så ses även kvinnan som underlägsen, i t.ex Katolska kyrkan så får inte kvinnor vara präster för att Jesus valde ut tolv män till sina lärjungar. Vilken inte är något speciellt bra anledning enligt mig. I kristendomen så framställs kvinnan som “syndig” för att Eva åt ett äpple från det förbjudna trädet och jag tror att det var därför som kvinnor straffades hårdare än män när den katolska kyrkan kom till Sverige och förbjöd sex utanför äktenskapet. Kvinnan var syndig.

Man hör även människor, oftast killar/unga män kalla varandra för “fitta” och sådant när de vill trycka ner någon.

Varför?

Varför använda ordet “fitta”? Som betyder “Våt ängsmark”.

Det är ett sådant vackert och beskrivande ord för kvinnliga könsorganet.
Visst, man hör även “kukhuvud” men det är inte riktigt samma sak. Det brukas oftast innebära samma ord som “mansgris”.

Det är som om det ibland är något dåligt att vara kvinna, som om det är bättre att vara man.
Det kvinnliga könet har verkligen haft en lång resa, men någon gång så kommer det kanske att vara helt jämställt mellan båda könen.

Läs även dessa inlägg:

15 tankar kring ”Gästblogg: Jämställdhet

 1. Kiwi

  Jag tycker att det är intressant hur kvinnor i många kulturer tycker att det är rätt att de inte ska ha samma rättigheter som män. Kulturell indoktrinering? Och jag tycker att det är tragiskt att många i de kulturerna inte kan låta det vara varje persons eget val hur personen vill leva.
  Jag läste en artikel nånstans där en svensk reporter varit i Afghanistan och intervjuat bland annat några kvinnor som ansåg att de hade det bättre nu när talibanerna tagit över (de bodde i ett talibanstyrt område) än när ryssarna eller amerikanerna var i deras område eftersom nu så var det ingen som tvingade sig på deras livsstil och kvinnorna fick sitta instängda i sina hem som de ville. Det var lite trist att de inte fick gå i skolan, men det var ändå ok eftersom de nu fick leva i enighet med sin kultur och med islam. Och jag undrar om de verkligen tycker så eller om de kände sig tvungna att säga så eftersom det var manliga familjemedlemmar med som lyssnade.
  Nu menar jag inte att det är fel på islam eller på att leva i enighet med sin kultur- jag menar bara att det ska vara ett fritt val. Och att det blev just det här exemplet beror på att det var närmast i minne. Det finns säkert en massa exempel på hur kvinnor är fångna i sina kulturer överallt i världen.

  Svara
 2. Kalle (the original)

  Nu är detta inget ämne jag diskuterar så ofta med mina vänner och bekanta men hur bra stämmer denna bilden 2010? Har ju tjatats in och ut av alla möjliga personer att kvinnor inte är jämställda i sexet osv men jag har faktiskt inte hört någon uttryckligen säga att kvinnor som har mycket sex är slampor på säkert minst 10 år i alla fall.

  Som sagt inget jag lagt märke till på väldigt länge men jag kanske bara har bra umgänge och rör mig i rätt kretsar?

  Svara
 3. L

  Kalle; Då har du verkligen haft turen att slippa höra sådant. För jag som rör mig väldigt mycket inom skolor och ungdomar har fått höra det väldigt mycket. Och man kan även höra det på ställen som t.ex tåget om man lyssnar ordentligt.

  Svara
 4. ND

  Jag måste nog hålla med Kalle. Jag har aldrig hört någon kallas ”hingsten” på grund av hans många sängäventyr. Dock har jag sett både killar och tjejer behandlas med förakt för översexualitet. Den gängse uppfattningen verkade vara att eftersom dessa individer omöjligen kunde gå på krogen utan att ragga upp nån ny, så kunde det inte vara helt rätt ställt med deras självförtroende/självkänsla.

  Kan du komma med lite exempel, L? För den här idén om ”tjejer kallas hora, killar kallas kungen” verkar vara en favorit för många jämställdhetsdebattörer som jag personligen aldrig har upplevt.

  Svara
 5. Cookie

  I bland undrar jag om det inte kommer att ta 2000 år till innan det blir jämställt i världen (om någonsin). Det känns nästan som om de blivit sämre de senaste åren, med tex ett tonårsmode som milt sagt inte är kvinnovänligt (skor som får medeltida tortyrredskap att verka hemttrevliga). Män inkvoterar varandra hela tiden i alla styrelser, medan kvinnor blir bedömda efter sitt utseende, vare sig de är glamourmodeller eller polisöverintendenter. Trist.

  Svara
  1. Peaches

   Jag håller helt med dig. Och speciellt trist känns det när folk antingen är helt blinda, påstår att vi redan är jämställda, eller säger men det ÄR ju så bara när man påpekar nåt som man tycker är felaktigt, ”det går inte att göra nåt åt liksom, det är så bara” om att killarna tar större plats i skolan än tjejerna tex.
   Men där jag bor så har man nu börjat arbeta med genusproblematik redan på dagisnivå (så klart utbildar man inte dagisbarnen i det här, utan personalen), kanske en ny generation jämställda individer är på väg att växa upp? Jag hoppas det.

   Svara
  2. Kalle (the original)

   Det kommer aldrig bli 100% jämställt mellan varken kön, klasser, raser eller någon annan grupp för den delen. För det finns folk på båda sidorna som inte vill det.

   Själv tycker jag det är rent absurt att dra jämställdheten till sin gräns. Men givetvis skall man inte göra skillnad på kvinna och man exempelvis när det kommer till arbete så skall det givetvis vara lika lön för samma arbete och kvalifikationer. Men personer är just individer med olika förutsättningar och åsikter vissa saker behöver inte vara helt jämställt för min del bara alla berörda parter är överens om det.

   Sen att män kvoterar in sig själva i styrelser är ju lite missbruk av språket. Visst håller vissa män varandra om ryggen och hjälper varandra men det är inte inkvotering. Pratar vi inkvotering handlar det oftast om kvinnor eller utlänningar som skall kvoteras in där det inte finns så många av dem. Jag är för rättvisa men fråga dig själv vill du ha ett jobb bara för att du är kvinna istället för att vara bäst lämpad och kvalificerad för det?

   Svara
   1. Peaches

    Kalle, jag menar självklart inte att alla ska gå omkring och vara exakt likadana, att män och kvinnor ska bete sig på samma sätt osv. Många verkar tro att det man som feminist (eller jämställdhetskämpe, för den som tycker att feminist är ett fult ord) vill är utplåna skillnaderna mellan män och kvinnor.
    Jämställdhet betyder att alla är individer och att alla individer har lika värde. Du värderas alltså inte utifrån om du är kvinna eller man, vilket ÄR fallet idag, vad man än vill tro om saken, utan utifrån hurdan du är och vad slags kvalifikationer du har.
    Att tänka att ”det finns folk på båda sidorna som inte vill det” är ingen ursäkt för att inte kämpa för jämställdhet. Det är att sätta sig ner och resignera, och då låter man dom andra, vilka dom nu är, vinna.
    För övrigt är det värt även som man att sträva efter jämställdhet, det betyder nämligen också fördelar för mannen när det gäller till exempel vårdnad om barn, eller varför inte helt enkelt för att mansrollen idag är jävligt trång och obekväm?

    Svara
 6. L

  Det verkar just nu främst av allt som om det är kvinnor som har märkt det här. Det kanske är så att männen bör öppna ögonen?

  Svara
  1. Peaches

   Det finns många kvinnor som är fullständigt blinda fortfarande också. Förvånansvärt ofta är argumentet att man själv inte varit med om en sak/hört om den tidigare, och då kan det inte vara så. Nej, för ingenting som aldrig hänt dig har väl hänt nån annan? Bah.

   Svara
 7. ND

  Som sagt, L, jag har aldrig upplevt det. Det kanske finns ett stigma bland tjejer över den som knullar mycket / lite, men som sagt, JAG HAR ALDRIG SUTTIT MED ETT GÄNG GRABBAR OCH HÖRT NÅGON SKRYTA ELLER BERÖMMAS FÖR SIN SEXUELLA ÖVERAKTIVITET. Faktum är att de killar jag känner som knullat runt som kaniner har setts som osäkra, som om de försöker bevisa något för både sig själva och sin omvärld. Jag kan inte uttala mig om tjejernas situation, men dock har jag heller aldrig hört killar klanka ner på sexuellt aktiva tjejer. Jag förnekar inte att ”hora/oskuld” – bilden lever kvar i mångt och mycket, men jag har personligen aldrig erfarit den, vilket leder mig till att tro att den är långt mindre vanlig än vad många genusdebattörer anser.

  Så vad sägs om att du erbjuder lite exempel, L? Antingen ska grabbarna öppna ögonen (vilket jag gärna gör, när jag vet vad jag ska titta på), eller så är det dags för tjejerna att ta kål på ett antal seglivade myter.

  Svara
  1. klumpesnusk Inläggsförfattare

   För diskussionens skull överdrev hon och generaliserade, men jag kan intyga att speciellt i skolans värld bland tonårskillar och de tidiga 20 är det ungefär så jargongen går.

   Visst, de säger inte EXAKT såna saker, men tongången när man hör killar respektive tjejer prata är ofta sådär. Killar berömmer varandra för sina (påstådda) sexuella äventyr och kan i samma mening vara väldigt dissiga av olika ”slampor” som är lätta att få omkull.

   Det är tyvärr ofta så, och det beror ofta på umgänget. Bara för att du aldrig råkat ut för det betyder inte att det inte händer. Var istället glad för att de kretsar du rör dig i är något mer mogna och uppfostrade.

   Svara
 8. A

  Jag tror att den här diskussionen både bör och kan (och för länge, länge sedan redan har) problematiseras betydligt mer än att ”tjejer blir horor och killar blir hingstar” VS ”Nej jag har aldrig hört någon kalla någon hora” för jag tror att problemet sitter djupare än så, beror på fler faktorer och yttrar sig på flera sätt, varav vissa kanske inte upplevs som förtryckande eller kränkande i sig.

  Vad jag reagerade på var dock kommentaren att det aldrig kommer bli helt jämställt och att det vore absurt att dra jämställdheten för långt. Jag tror ett sådant uttalande beror på att man blandar samman flera olika saker. Vad jämställdhet handlar om är ju snarast att varje INDIVID oavsett kön, etnicitet eller klass skall ha samma rättigheter, lagstadgat men även i t.ex. sociala situationer – Det är inte den som är störst starkast och vitast som ska få prata mest, helt enkelt. Människor ska inte begränsas av de ”kategorier” de tillhör. Jag kan inte se att det vore något absurt i att eftersträva en sådan värld, om än hopplöst ibland.

  Vad många kanske upplever som absurt tror jag istället ofta är sprunget ur uppfattningen att feminister vill att alla bara ska vara exakt likadana och att könsskillnader t.ex. ska försvinna helt (ofta på ett ganska ytligt sätt, ska män bära kjol nu eller vadå?). Egentligen förhåller det sig alltså tvärtom, utom kanske för en del livmoderfeminister. Alla ska vara lika i sin rätt att vara olika. Den konkreta effekten av det kan förstås bli kjolklädda män och kvinnor på VDstolar, men det innebär INTE att ALLA kommer bära grå unisexuniform.

  Svara
 9. Michis

  Jag tror att det har att göra med att på datingsidor finns 20000 killar och 100 tjejer varav hälften av de tjejerna är killar. I utelivet kan en tjej i princip gå fram till vem som helst och killen säger inte nej. En tjej kan utan svårigheter få ligga varje kväll om hon så skulle vilja. För killar är det svårare. Det är en större utmaning för killar att få ligga och därför tror jag att det är cred när en kille väl lyckats få till det

  Svara

Skriv en kommentar!