Bra på BDSM?

Jag får ibland kommentaren ”jag är inte så bra på BDSM”. Vilken gör mig oerhört förbryllad. Vad då ”bra” på BDSM?
Kanske att personen inte kan alla uttryck som kan förekomma inom BDSM, som 24/7, TPE, ug/dom osv. Vilket bara är en bråkdel av alla uttryck som finns. Det är dock så vad man än ger sig in på, lite ”fack-språk” om man så vill.
Eller vad refereras det till?

Är det måhända erfarenhet? Brist på sådan?
Att man inte provat allt inom BDSM innebär inte att man inte är ”bra på det”. Jag har inte provat allt, det finns åtskilliga saker jag aldrig kommer prova, exempelvis att ägna mig åt att kräkas på Herrn eller avföringslekar. Men bara för den sakens skull innebär det inte att jag inte skulle vara bra på BDSM. Jag anser mig idag vara rätt bra på det, jag är bra på det vi ägnar oss åt. Jag är absolut inget proffs, det är en konstant utveckling, men så är det även för de som hållt på med det i över 30 år. De lär sig något nytt hela tiden, beroende på hur de varierar sina aktiviteter och/eller partner.

Så om det inte är den teoretiska biten, inte heller den praktiska biten, vad är det då?
Jag tycker inte att någon av de ursäkterna är hållbara. Det hänger inte på dem alltså. Jag anser kort och gott att man inte kan avgöra huruvida någon är bra eller dålig på BDSM.

Det som går att jämföra är erfarenheten, hur mycket man provat. Men hur viktigt är det? Jag hör inte mindre hemma där än den som urinerar på sin fru och skär henne med knivar för att sedan piska henne och droppa citron i såren. Han har mer erfarenhet möjligen, men är på intet sätt ”bättre” på BDSM än vad jag är.

Läs även dessa inlägg:

8 tankar kring ”Bra på BDSM?

 1. M

  Även om jag tycker att uttrycket ”bra på” är fel, så kan man ju säga att praktisk erfarenhet ofta är bra (och, tyvärr, ofta prioriteras över lite erfarenhet).

  Jag skulle nog snarare lägga den teoretiska biten i det, dock inte den teori som du avser. Snarare det som berör säkerhet, utförande, psykiska och fysiska konsekvenser. Alltså förstå (förstå, inte nödvändigtvis ha erfarenhet av) risker, crasher, osv.

  Svara
 2. Väninnan

  Det här är ett intressant ämne.

  Jag är expert på Bdsm…. I min relation.
  Det betyder inte att jag är duktig på det med någon annan även om de utövar samma saker som vi gör.
  För mig handlar det så mycket om de mentala bitarna och jag kan bara vara expert på mig själv ocjh möjligtvis min partner i det läget.
  Bdsm Är ju allt från att binda lite i sängen till att piska varandra blödande och leva i 24/7.

  Man kan aldrig jämföra sig med andra. Vissa har mer erfarenheter praktiskt visst är det så. Men dom är likförbannat inte expert på mig. Jag säger aldrig till någon att ” så här är det” jag säger ”så här är det för mig, kanske kan det funka för dig”

  När jag kom in i bdsm-världen blev jag skräckslagen av alla förkortningar osv. Det snackades mycket och gärna bara i förkortningar. Visst jag förstår många idag men jag får ofta fråga efter vad det och det betyder. Det gör mig inte mindre kunnig på MITT område.

  Alla är bra på sin sak inom BDSM om det så är att ge lite handsmisk vid bakifrån knull eller knivlekar med en trygg partner/lekkamrat.

  Ett första knull i största allmänhet ser jag ofta inte som bra. Men sen när man lärt känna varandra, trigger punkter, mentalt osv då blir det bra och man kan kalla sig expert 😉

  Hoppas jag fick fram vad jag menade utan allt för mycket röra.
  Puss

  Svara
 3. sheila Inläggsförfattare

  Det jag menar är att det funnits mer än en människa som kommit med den kommentaren att de inte är bra på BDSM och således sett sig inte ”värdiga” att prata med mig om det. Jag som utövar det är på något sätt bättre än de som bara fantiserar. Vilket är sanslöst dumt!
  Att kalla mig expert känner jag är helt tokigt, men jag anser att jag har lagom mycket koll på väldigt mycket. Jag kan lite om allt. Eller hur man nu ska formulera det..
  Men jag blir så fundersam, och tycker inte att man kan säga att man inte är bra på BDSM, det är ett felanvänt uttryck tycker jag. Inte så erfaren inom.. Helt okej och som M skriver så prioriteras ofta erfarenhet. Men bra eller dålig? Nej.. Där blir det fel.

  Svara
 4. Väninnan

  Jag tycker inte heller man kan säga att man är bra eller dålig. Alla är bra på sin sak så enkelt är det.

  Det finns dom som har hur mycket erfarenhet som hellst men inte ger mig ett skit trots att dom har all erfarenhet inom BDSM. Sen finns det dom som har väldigt lite eller mindre erfarenhet och de kan ge mig hur mycket som hellst.
  Det finns dom med mycket erfarenhet som delar med sig och ag kan lära av. Det finns dom med lite erfarenhet som jag kan utvecklas med ch lära lika mycket.

  Tycker det känns tråkigt att någon ska backa för att dom känner att dom inte har tillräckligt med erfarenhet på ämnet. Vi är alla novisa i något.

  Svara
 5. ND

  Jag är helt med Vänninan på detta. De bdsmrelationer jag varit involverade i har alltid funkat mycket bra, trots att jag tar avstånd från BDSM-communitiet. Jag är självlärd, utan kunskap om vare sig förkortningar eller etablerad etikett inom BDSM världen. Man kan inte sätta nån form av objektiv standard på något som är så essentiellt personligt som sexualitet. Jag vet inte om jag är bra på BDSM, enligt dessa människor’s standard. Dock vet jag att jag är bra på att förstå min flickas behov och leverera.

  Jag tröttnar på människor som använder sin sexualitet som identitet, som om sättet de gillar att knulla på något sätt gjorde dem medlemmar i nån sorts exklusiv klubb. Det spelar ingen roll hur många förkortningar du kan, eller hur stor din pisksamling är. Om du inte kan få din partner att njuta, då är du inte bara dålig på bdsm, du är dålig på förhållanden.

  Svara
 6. sheila Inläggsförfattare

  Det var så jag menade, det går helt enkelt inte att säga att man är bra eller dålig på BDSM (vad jag ville få ut av mitt inlägg). Där är vi alla överrens. 🙂
  Sedan huruvida man har utbyte av ett samtal med erfarna eller ej, det är en helt annan femma. Vad jag upplevt är det de mest erfarna som håller på informationen. Det är noviserna som känner att de ändå vill ha någon att bolla med, de erfarna, inte lika mycket. Men det har med person och lust att lägga ner tid på andra. Jag lägger hjärtligt gärna ner tid på andra, svara så gott jag kan på de frågor jag får osv. Jag svarar efter eget huvud oavsett erfarenhetsnivå hos den som frågar. 🙂

  Svara
 7. Peaches

  Men precis sådär kändes det för mig när jag började utöva BDSM tillsammans med J. Jag kände mig mindre ”värdig”, utan kunskap och det kändes som om jag måste ta reda på allt själv för att jag inte ville blotta för nån hur okunnig jag är. Och då är ”nån” i det här fallet J och en av mina bästa vänner.
  Nu har jag dock kommit över det, dels på grund av växande kunskap (troligen) och dels för att jag insett att ingen vet allt och kan allt och är bäst på allt.
  Men det är himla mycket jargong och förkortningar som gör att man blir skrämd och kanske känner att man ”inte är bra på det”.

  Svara

Skriv en kommentar!