Gästblogg: Fördomar mot bisexuella!

I samband med Mollies besök hos mig i början av Maj efterlyste jag gästbloggare. Med lite fördröjning får jag ett mycket välskrivet inlägg från Annika, som började skriva sitt inlägg då men det blev liggande och först ganska nyligen blev det färdigt. Hon skickade in det och nu överlämnar jag ordet till Annika…

Även om bisexuella är betydligt mycket mer accepterade i samhället idag än vad dom någonsin varit innan så finns det fortfarande väldigt mycket fördomar om just bisexuella, även från homosexuella personer. Många verkar tro att bisexualitet bara är en ”för-fas” till att vara homosexuell, eller att bisexuella bara är helt vanliga heterosexuella som vill vara lite speciella. Detta är såklart inte sant, det är precis lika ”normalt” att vara bisexuell som det är att vara hetero eller homosexuell. Jag tror dock att det tyvärr kan finnas en del människor som låtsas vara bisexuella för att vara just speciella, detta gör såklart att vi som faktiskt är bisexuella får stå ut med mer fördomar än nödvändigt.

En annan mycket vanlig fördom är att bisexuella på något sätt skulle vara dessa översexuella varelser som måste ha sex med båda könen hela tiden. Det finns en allmän tro att om man som bisexuell slår sig till ro med till exempel en kille måste ha sex med en tjej ibland för att bli fullständigt tillfredsställd, att man inte kan bli det av endast ett kön eftersom man attraheras av båda. Det är ju egentligen samma sak som att säga att alla heterosexuella skulle behöva ha sex med andra än sin partner bara för att det finns andra människor som man attraheras av där ute. Det jag vill säga att bara för att man är bisexuell så betyder det inte på något sätt att man är polyamöros och vill ha flera förhållanden och sexpartners samtidigt. Detta utesluter såklart inte att det faktiskt finns bisexuella som är polyamörosa, jag säger bara att majoriteten av bisexuella INTE är det. Precis som att majoriteten av heterosexuella inte är det.

Jag klassar mig som bisexuell men jag skulle aldrig klassa mig själv som polyamorös. Jag tror och hoppas att jag en dag kommer att hitta min stora kärlek och sen leva med den personen i resten av mitt liv. Och jag är 100% säker på att jag kan bli helt tillfredsställd av bara ett av könen oavsett vilket kön det är.

Det jag vill komma fram till med den här texten är att bara för att man är bisexuell så betyder inte det att man på något sätt är en sexgalning som måste ha sex med båda könen hela tiden. Det betyder inte heller att man är polyamrös eller att man inte kan blir fullständigt sexuellt tillfredsställd av bara ett av könen. Och det betyder verkligen inte att man egentligen är homosexuell men att man inte vågar komma ut ur garderoben, eller att man är heterosexuell och bara försöker att vara cool.

Läs även dessa inlägg:

7 tankar kring ”Gästblogg: Fördomar mot bisexuella!

 1. Älskarinnan

  Lika vanlig vanföreställning som att tex bögar och flator tänder på ALLA av samma kön.
  Själv har jag lite funderingar över vad jag själv är, ger gärna njutning till Kvinnor men inte så pigg på att ta emot, är man bi då eller? Inte för att det spelar någon som helst roll, huvudsaken man trivs med sig själv ju.

  Svara
 2. klumpesnusk Inläggsförfattare

  Den bistra och tråkiga sanningen är ju dock att världen är fylld med fördomar. Mycket av vårat samhälle genomsyras av fördomar, och även om vi själva anser oss vara fria från dem så faller vi ändå ofta för dem.

  Det finns stora fördomar. Fördomar mot hudfärg, kön, ålder, språk. Massor med hemska saker som en del människor upplever som dagens sanning.

  Sen finns det fördomar mot bisexuella, bögar, flator. Bögar vill knulla alla killar de ser, flator vill omvända din flickvän till lesbisk. Etc etc. Fördomar mot polyamorösa, fördomar mot monogama. Osv.

  Man måste ofta stanna upp och fråga sig om åsikten man har verkligen är en genuin, nyanserad och genomtänkt åsikt, eller om det är en fördom man matats med så ofta att man till slut inte längre ifrågasätter den. Alla människor har fördomar, och ju mer vi kan lära oss identifiera dem hos oss själva, desto mer kan vi lära oss att övervinna dem och acceptera att alla är olika.

  Svara
 3. Kiwi

  Jag slutade faktiskt hänga på ett community eftersom jag blev less på att få mail av folk jag inte kände, som påstod att jag bara var bi för att det var inne bland tjejer i min åldersgrupp.

  Svara
 4. Sara (Originalet)

  Jag tycker det är lite lustigt det där med fördomar i stort. I grund och botten är det ju en okunskap om något man finner udda eller något man inte förstår, eller rädsla för det okända. Ur detta föds fördomar och förutfattade meningar.

  Om man stöter på något eller någon man inte förstår eller som kanske till och med skrämmer en, varför inte bara läsa på lite? Om det handlar om bisexualitet, sök upp och prata med människor som är just bisexuella. Se till att upplysa sig själv om vad det egentligen är.

  Åren har lärt mig att man kan, om man vill, ta bort sina fördomar, via kunskap och upplysning.
  Jag försöker arbeta bort mina försomar, jag vill inte ha sådana, vill inte vara oupplyst.

  Svara
 5. Kaja

  Jag frågar mig ofta hur folk definierar bisexualitet. Om man med bisexualitet menar ”förmågan” att tända sexuellt på både kvinnor och män, eller om man även inkluderar att bli förälskad och vilja ha ett förhållande.

  Svara
 6. Michis

  Det är mer socialt accepterat att kvinnor är bisexuella och därför tror jag många säger att dem är det men inte menar det. Det är nästan som mainstream att som tjej säga att man är bi. Det stör mig. Att man i homosexuella kretsar inte tas på allvar som bisexuell (blev iaf inte dem på rfsl i min stad). Man ”ska vara” antingen eller.

  Jag brukade säga (utanför rfsl) att ”jag är bisexuell, PÅ RIKTIGT” dvs ingen hobbyhånglande tjejkyssare på fester utan en som verkligen kan bli kär i kvinnor och har varit det och kan ta steget ut in i ett förhållande som är seriöst.

  Det är svårt att bli tagen på allvar som bisexuell.

  Svara

Skriv en kommentar!