Ståkukens symbolik

Jag gillar porr. Jag gillar att surfa porr. Det är väldigt lätt för mig att bara snusksurfa lite om jag är uttråkad och inte har nåt bättre för mig. Mer ”normala” människor hade kanske sett mitt beteende som nåt slags beroende, men jag tycker inte att det är mer ett beroende än att trumma med fingrarna eller vissla. Det är lite meningslös sysselsättning när man inte gör nåt viktigare.

Porrsurfandet innebär att jag emellanåt stöter på porr som riktar sig mot den mer manligt homosexuella målgruppen. Jag har ingenting emot en naken karl, men det är väldigt sällan som jag fäster mer än ett ytterst flyktigt intresse vid dessa bilder och filmer. Jag identifierar mig som heterosexuell, och när jag blir pressad så brukar jag säga att denna heterosexualitet sträcker sig till omkring 96-97% av min sexualitet. Vilket som sagt leder till att jag ofta viftar bort den typen av porr utan nåt större intresse, men också utan att bli sådär barnsligt homofobisk som en del killar kanske lätt kan (och förväntas) bli.

Men alldeles för en liten stund sen när jag råkade snubbla in på den här bilden kom jag att tänka på en sak.

Det här med ståkuken och dess symbolvärde inom nakenhet. För en kuk är en sak, men det är intressant vilken stark symbolik en styv fallos har för bildens värde och budskap. Om mannen på den bilden inte hade haft en styv kuk hade bilden nästan lika gärna kunnat vara lite naken illustrering utan speciellt stora anspelningar på porr eller erotik. Med en slak dolme hade mannen nästan lika gärna kunnat vara en kroki-modell i nåt klassrum, omgiven av kvinnor och män som studerar och avbildar en naken kropp som ingenting annat än just en naken kropp.

Men eftersom han blottar sitt styva kön blir bildens budskap genast nånting annat. Genast blir det sexuellt, porrigt, inbjudande.

Så min tanke och fråga är då, är kuken verkligen en strömbrytare? Nedfälld och släckt, nästan ingen som helst sexualitet i bildens språk. Men uppfälld och tänd, helt plötsligt blir en i övrigt identisk bild mycket mer liderlig?

Det är intressant att fundera kring sånt här.

Läs även dessa inlägg:

4 tankar kring ”Ståkukens symbolik

 1. Friskytten

  Jag tror ståkuken är en strömbrytare med viss glappkontakt.
  En stående kuk signalerar definitivt sex.
  Det kan vara som lockelse, löfte, hot eller äckel … men sex.
  Däremot är inte en slapptask alltid helt oerotisk.
  Länken till bilden fungerade inte för övrigt inte för mig.

  Svara
 2. M

  Som tidigare nämnt är länken bruten.

  Men i vilket fall, är ju en ståkuk ”redo”. Lite som om man kunde se (tydligt) skillnaden på en våt och en torr fitta, skulle ju det förstnämnda vara mer sexuellt laddat. Men gillar man kukars estetik, tilltalas man ju både av styva och slaka.

  Sedan kan man ju inflika att det nästan är lite ”orättvist” att en styv kuk alltid signalerar sex, då det finns anledningar till stånd som inte är sexuella, eller inte fullt sexuella i vilket fall.

  Vidare har ju även en styv kuk en stark anknytning till manlighet. Det är manligt att vara en sexuell varelse med stor, styv kuk. Manlighet och manlig sexualitet är starkt anknutet tror jag (Jag kanske ska tillägga att jag i detta fall menar den rådande mansrollen, som jag själv inte identifierar mig med). Det är sexigt att vara manlig och vad är mer manligt än en styv kuk?

  För övrigt tyckte jag din inledning om homo/hetro/bisexualitet var intressant. I dagens samhälle ”ska” man som man vara straight och gärna gilla porr. Men porr (grovt draget) är väldigt centrerat kring stora kukar och sprut. Nu är jag själv bisexuell (och man, om det inte framkommit tidigare), så just det är inget problem för mig (sedan har jag andra åsikter om porr, men detta är inte tiden och platsen för den diskussionen), men är det ”okej” att tända på det då? Som en vän sa till mig: Det är lustigt när folk säger att de är 100% hetrosexuella men absolut ska ha en stor hård kuk med (i porr).

  Svara

Skriv en kommentar!