Polyamorös är inte en ursäkt!

Innan jag inleder mitt raljerande tänker jag önska er alla en glad påsk. Påsk är en sån helgdag som lite fallit mellan springorna hos mig, jag tänker sällan på den och det är oftast inte förrän den är här som jag överhuvudtaget reagerar. Men jag hoppas att ni alla har sensuella och sexuella påskar, och jag hoppas få höra mer om Sheilas äventyr senare.

Men, tillbaka till ämnet.

Alltför ofta stöter jag på inställningen att man väljer att vara polyamorös som ett slags ursäkt för att knulla runt och vara en slampa. Jag stöter på den inställningen i forum, i chatter och lite här och där i både den elektroniska och den verkliga världen.

Den sprids uteslutande av självutnämnt ”moraliska” människor som precis som alla självutnämnda moraliska människor gillar att placera sig själv i det bra facket och alla som inte lever precis som dem i det dåliga facket.

Dessa människor säger ofta samma sak när det kommer till att vara polyamorös – att man börjar kalla sig det som en ursäkt för att få leva lössläppt, att få knulla runt, att vara hämningslös och att få vara en slampa. Läser man mellan raderna på mycket av vad dessa människor säger så antyder de också att ”de där polyamorösa människorna” alla har diverse sjukdomar eller på ett eller annat sätt är obalanserade i huvudet. Till skillnad från pratkvarnen själv som är hundra procent moralisk och varje dag anstränger sig till det yttersta för att passa in i den heteronormativa tvåsamheten med villa, volvo, 1½ hund och 2½ barn.

Jag ser mig själv som relativt nyutkommen polyamorös, och även om sex givetvis ingår i att vara polyamorös så är det ändå ganska irrelevant i varför jag ingår i den här livsstilen. Faktum är att jag INTE gillar att knulla runt. Jag är inte lössläppt, hämningslös, och faktiskt så anser jag mig själv ha en väldigt hög etik vad gäller mina relationer.

Sex är trevligt och jag gillar sex, men sex är för mig en del i en relation – inte målet. Målet med mina relationer är att komma nära andra människor som jag älskar. Att vara en del i deras liv likaväl som de är en del i mitt liv. Att dela nånting fint, att dela kärlek, sex och att tillsammans må bra.

Inte att knulla runt. För i min erfarenhet är de som verkligen knullar runt de män och kvinnor som fastnat i stagnerade monogama förhållanden. Det stör inte mig heller, annat än att jag tycker att det är lite synd att de inte kan släppa det och leva fritt istället för att hyckla om det.

Men det är ett annat inlägg.

Läs även dessa inlägg:

7 tankar kring ”Polyamorös är inte en ursäkt!

 1. sheila

  Jag ser en skillnad på en polyamorös livsstil och att ”knulla runt”. Vad jag förstått så gäller det relationer, inte sex. Hade det gällt sex hade även jag ansett mig vara poly, men för mig är det ytterliga vi ägnar oss åt enbart en kroppslig tillfredställelse. Att leva som poly är något mycket mer än så, det är där det tar stopp för mig. Att dela min mans och min egen kropp för njutningen är en sak, men att dela med mig av mina och hans djupare känslor kommer inte på frågan.
  Det som jag dock känner är krångligt är att hålla isär de involverade, vem är vän och vem är vän+? Vem har tillkommit och vem har försvunnit och vad sjutton heter de alla. Jag vill visa det intresse jag har för människors liv, men det är svårt att hålla isär.. I övrigt är det inga som helst bekymmer och det är, som jag sagt ovan, två HELT olika saker det där med knull och poly. 🙂

  Svara
  1. klumpesnusk Inläggsförfattare

   De flesta mononormativa människor så kan kärlek enbart upplevas i tvåsamhet. Därför ”måste” polyamorösa människor enbart vara intresserade av sex, med deras logik. Därav denna snävsynta åsikt om att man bara använder denna ”trendiga grej” som ett sätt att rättfärdiga att man är en slampa. Ungefär.

   Vad gäller att hålla isär människorna så gör inte jag det. Etiketterna är oviktiga. De jag älskar, de älskar jag. De jag har sex med, har jag sex med. Och vice versa.

   Svara
   1. sheila

    Så var ju då inte min åsikt, att polyamorösa nödvändigtvis knullar runt, jag har som sagt fått för mig att det är mer än bara sex som gör att det kvalificeras som ett polyamoröst leverne.

    Däremot tycker jag att inte hålla isär människorna är under viss kritik, hur är de då speciella om man knådar ihop dem till en klump och har sex med en del och älskar en del eller förhoppningsvis allihop. För mig är varje individ just en individ. Det jag däremot menade i min kommentar var som vän till en polyamorös, mitt intresse för vad som sker i dennes liv och min oförmåga att hålla isär de som nämns. En liten rädsla för att inte verka intresserad eller kanske fördömmande, vilket är på andra sidan från sanningen.

    Svara
    1. klumpesnusk Inläggsförfattare

     Men är inte mitt sätt att se på det just att behandla människor som individer? Så tycker jag det är. Varje individ är olika viktig, men ändå lika viktig, men på olika vis. Det är faktiskt inte svårt.

     Jag har aldrig sagt att det var DIN åsikt att polyamorösa enbart knullar runt. Var kom det upp? Det är en allmän åsikt som jag stött på här och där i olika former det senaste året, men aldrig från dig. Tror du missförstod mig, eller så missförstod jag dig. Whatever 🙂

     Svara
     1. sheila

      Ja missförstånd är inte ovanligt, det är trots allt nätet och brist på kroppsspråk och ytterligare förklaringar ger ofta det resultatet. 🙂

      Men, som du märkt i de kommentarer du fått, är det många som skyller på ett polyamoröst leverna för att få knulla runt. Väldigt enkelt att ta till faktiskt. Precis som en del använder sig av diagnosen Fibromyalgi när de egentligen bara är för lata för att jobba, eller kanske känner efter lite för mycket ibland. Det förstör ju för de som faktiskt lever polyamoröst samt för de som faktiskt ha fibromyalgi (och har ruskigt ont alldeles för ofta). Det är tvivelaktigt just pga brist på information och således enkelt att ta till.

      Egentligen inte svårare än så. 🙂
      Misstaget jag nog gjorde var att blanda in min roll som vän till en polyamorös och de bekymmer jag känner inför just det. 🙂

      Svara

Skriv en kommentar!