Sjukdomar och annat otrevligt

Sheila tog i ett tidigare inlägg upp den otrevliga baksidan av att ha sex – man kan smittas av olika saker. Det här är tyvärr en verklighet för de flesta, och mänskligheten har för länge sen fått lägga undan den naiva tron att man är skyddad från sjukdomar.

Emellanåt undrar jag hur det hade känts att leva innan HIV/AIDS bankade in det här med sexuellt överförda sjukdomar i vårat kollektiva medvetande. Hur det hade känts att leva i en tidsålder då man var lyckligt ovetande om att kukar och fittor kan smitta en med riktigt otrevliga saker. Man bara knullade runt tills man blev blå som en smurf av lycka, och tänkte aldrig på att nånting kanske simmade in i en.

Extra tydligt blir det här när man har flera partners, lever i öppna förhållanden eller överhuvudtaget har ett inbjudande sexliv. Det är väl den monogama tryggheten på nåt vis, att man vet att så länge man håller sig till varandra och båda är ”rena” så behöver man inte oroa sig för sjukdomar. Givetvis under förutsättning att båda är trogna, något som statistik visar inte alltid är fallet.

Men för mig som vill ha en öppen kärlek och ett öppet sexliv har det här skapat vissa bryderier. Hur ska jag förhålla mig i framtiden när jag har flera partners, och vilka krav kan jag ställa på dem? Vidare, vilka krav kan man överhuvudtaget ställa på den partnern man hoppar i säng med?

Det är egentligen ganska enkelt: Man skyddar sig alltid. För mig som är kille är det lätt, jag drar helt enkelt på en kondom varje gång jag ska besöka osäkert område. För tjejer är det att kräva att killen gör det.

Ofta när jag tänker på polyamorösa och liknande relationer får jag en vision av ett nät. Man samarbetar och alla sitter ihop med varandra via den där ”six degrees of separation” principen. Lars har ihop det med Lisa, Lisa i sin tur har ihop det med Stefan, Stefan har ihop det med Malin, osv.

Grovt kan man dela in sina sexuella kontakter i Regelbundna och Tillfälliga. De regelbundna kontakterna är människor som man träffar ofta, som man har en sexuell historik med, och som alla testar sig regelbundet. Med dessa människor behöver man inte skydda sig annat än för att undvika oönskade graviditeter. Alla dessa människor ingår direkt eller indirekt i samma nätverk.

När någon i detta nätverk träffar en ny människa som inte ingår i nätverket, då skyddar man sig. Indirekt så skyddar man då även de som ingår i nätverket. Är det en engångsgrej så tänker man inte mer på det efteråt, men om det blir regelbundet så kanske man kan säga att den här kontakten nu har inlett en prövotid. När prövotiden är över och den personen har testat sig och kunnat bevisa att han eller hon är ren, då ingår den här personen i nätverket och följer samma principer.

Det är iaf så jag tänker, och så som jag mest troligt kommer att fungera. Jag kommer att dela in mina kontakter i Regelbundna och Tillfälliga. Regelbundna har fått grönt ljus medan Tillfälliga kan (sett från min synvinkel) få en prövotid.

Det är iaf mina tankar på ämnet, än så länge.

Läs även dessa inlägg:

8 tankar kring ”Sjukdomar och annat otrevligt

 1. sheila

  En nackdel är dock att mycket smittar även vid oralsex, vid petting (via fingrar till könsorgan alltså) och även om man använder sig av leksaker.
  Även om man tvättar sig (som en kille föreslog) så föreligger det ju smittorisk iallafall. Man går inte säker om man inte gör som i Naked Weapon, hela kroppskondomer. Men hur kul är det då på en skala? :/

  Svara
  1. klumpesnusk Inläggsförfattare

   Ja, det finns många smittvägar. Det är lätt att bli en total bakterofob när man tänker på sånt här, men man måste komma ihåg också att det nog är relativt sällsynt med smittor, bara man litar på den man har sex med.

   Nya kontakter, då är det kondom som gäller. Oralsex, hmm… knepigt.

   Svara
   1. sheila

    Det är dock vanligare än man tror. Det är inte schysst att gå in i det med stor brist på tillit, men tilliten får inte vara för hög heller. :/ För mig gäller dock kondom 100% av penetrationen (som är den största smittorisken då störst yta av slemhinnor exponeras) då jag INTE vill bli gravid. 😛

    Svara
    1. Porrtrollet

     Kondom använder man väl jämt trodde jag förutom när man är i ett stadigt förhållande och går på p-piller. Finns ingen anledning att inte sätta på den liksom.

     Svara
 2. Butterfly ball

  Jag upplever det som att då jag lever RA att kondomen åker alltid på. Oavsett hur mycket jag litar på de vänner som jag har sex med. Jag litar på att de tar hand om sig, men jag kan inte lita på nästa led. Och jag vet ju inte om de har vänner som de i sin tur inte skyddar sig med kondom tillsammans med. Jag har cyniskt nog teorin att vad gäller skydd, litar jag endast på mig själv. Och skulle jag sedan också slarva, med eller mot den andres vilja, bli smittad av något, är det också främst mitt eget ansvar.

  Sedan tror jag på kondomen precis som Sheila, för att undvika graviditet.

  Svara
 3. Martin

  Hur ser ni tjejer på att suga av en kille med kondom på? Det är ju aldrig säkert annars om man t ex träffar någon ute första gången och har ett one night stand. Detta är något jag går och grubblar på alldeles för mycket :S

  Svara
 4. Butterfly ball

  Jag, för egen del, undviker engångsgrejer eftersom jag själv inte mår bra utav dem. Sedan kanske inte allting utvecklar sig vidare, utan stannar vid en engångsgrej. Men det brukar visa sig, och då får jag ta det för vad det var.

  För min del är det alltid kondom på under de första gångerna för att etablera en norm, vid oralsex, liksom penetrerande sex. Sedan erkänner jag motvilligt att jag vid senare tillfällen kan slarva med kondom vid oralsex. Dock aldrig vid penetrativt sex. Men då är det också mitt eget val. Jag har personligen inga problem med att suga med kondom, utan det kan tom kännas tryggare.

  Svara

Skriv en kommentar!