Kommunikation

Vad är bra kommunikation egentligen? Hur uppnår man bra kommunikation? När kommunicerar man på lika villkor och på ett sätt där båda får vad de vill ha utan att den ena parten måste ge mer än den andra?

Det här är några frågor som jag klurat på de senaste dagarna. Om det finns nånting som är kritiskt för oss människor så är det våran kommunikation. Det spelar väldigt liten roll om den kommunikationen sker mellan två stormakter eller mellan två människor i ett förhållande. Kommunikationen –och hur den görs, samt vad den åstadkommer– är kritisk för att det ska funka.

Emellanåt när jag känner mig på lite sämre humör undrar jag om inte mänskligheten som helhet håller på att mista sin förmåga att kommunicera på ett vettigt sätt. Det räcker med att läsa tidningen eller slå på nyheterna för att få massor med lysande exempel på olika sätt att inte kommunicera. Länder som inte kan prata med varandra, representanter för olika företag som bara gastar och försöker överrösta varandra.

Eller ta all den reklam som vi drunknar i. Där har vi också bra exempel på hur man inte kommunicerar. De flesta skulle väl hålla med mig att om man pratade till sina vänner som reklam pratar till oss, då skulle man inte ha speciellt många vänner kvar. Reklamen kommunicerar inte, den talar bara om för oss att vi är sämre människor för att vi inte har nån trivial produkt.

Hur kommunicerar man i ett förhållande? Många förhållanden går ryckigt fram för att de som ingår i förhållandet kan inte kommunicera. Jag vet att jag själv inte är världsbäst på det heller, utan det är nåt jag konstant måste förfina och bli bättre på – men det är verkligen inte lätt.

Kommunikation borde ju komma helt naturligt till oss. Faktum är också att så länge vi är ärliga så gör den det, och så länge vi kan föra en dialog så fungerar ju kommunikationen mellan människor. Ärlighet och dialog. Inte bara tala om hur man vill ha det, utan förstå den man pratar med. Att båda kan komma ur diskussionen och dialogen och känna sig nöjda, inte som att man blev överkörd eller fick kompromissa alldeles för mycket.

Det är verkligen knepigt det här med bra kommunikation.

Läs även dessa inlägg:

1 tanke kring ”Kommunikation

  1. Anneli

    Kommunikation är ett roligt ämne att diskutera tycker jag. Jag har i min nuvarande relation fått omvärdera allt vad kommunikation heter. Tidigare fick jag lära mig att vara tydlig, inte läsa in saker som inte sägs, alltså, tolka in saker och ting samt att jag var den som stod för kommunikation och han lyssnade (vilket då inte är bra kommunikation) och tillslut pratade, men då inte om problemet, snarare lösningen till problemet.

    Jag gick in i min nuvarande relation i tron om att vara tydlig och att hitta lösningen på problemet är hur jag ska kommunicera. Vilket har blivit på tok för fel då min sambo föredrar att tillsammans först förstå uppkomsten av problemen för att sen tillsammans hitta lösningen, samt att jag har fått lära mig att ta in kroppsspråk som ett sätt att kommunicera också. Som sagt, kommunikation är ett roligt ämne tycker jag 🙂 /Anneli

    Svara

Skriv en kommentar!