Att kunna prata sex

Innan jag började blogga om sex kunde jag emellanåt ha lite svårt att prata om sex. Dels att prata om egna erfarenheter med vänner, men också att prata om sex i största allmänhet. Det hade en ganska djup tabustämpel hos mig, och dåliga erfarenheter från förr förstärkte denna känsla av tabu.

Nu har dock de flesta av dessa hämningar släppt. Jag har inga större problem att prata om sex, sex-relaterade saker och även om mina egna erfarenheter. Det här kommer sig tveklöst av att blogga om ämnet sex & samlevnad, vilket har totalt avdramatiserat ämnet för mig.

Faktum är att jag gillar att prata om det, även med vänner i verkligheten borta från den här bloggen, och jag gillar att människor som läser den här bloggen tar kontakt med mig och frågar mig diverse saker. Jag är definitivt inte någon expert på sex, jag har ingen utbildning eller något diplom som säger att jag är mer kvalificerad än någon annan, men ändå händer det att människor tar kontakt med mig och frågar saker. Jag gör mitt bästa för att ge ett bra svar, och lyssnar på mitt eget sinne för sunt förnuft och logik.

Men som sagt, jag har egentligen inga direkta problem att prata sex, och emellanåt så undrar jag varför sex blivit ett så stort tabu, och på nåt vänster blivit ett separat ämne som behandlas väldigt annorlunda än andra ämnen.

Eller ja, jag VET ju varför det är så. Sex är i vårat samhälle fortfarande nåt som det viskas om, och det är fortfarande lite tabu, och det är fortfarande sånt som helst ska pratas om i det privata – eller helst inte pratas om alls, enligt de flesta. Släckta lysen och händerna på täcket, för sex är ju SMUTSIGT!

Oavsett hur liberala diverse blaskor påstår sig vara kring ämnet så är sex fortfarande relativt tabu i vårat samhälle, och det tycker jag är mysko. Nåt som också förbryllar mig är att människor som har sex med varandra inte heller pratar om det. Varför är det så? Hans kuk var inne i din fitta och du kan fortfarande inte säga vad du tyckte om det eller hur han borde gjort för att göra det bättre? Det är ett mysterium.

Det är normalt att ha hemligheter som man behåller för sig själv. Oavsett hur nära man står någon så är det ens rättighet att behålla saker bara för sig själv. Det finns ingenting som heter rent mjöl i påsen, man har alltid saker man vill ha privat – och det är helt okej. Men när två (eller fler) människor har haft sex, då bör man lyfta på locket från det ämnet och kunna prata om det på samma sätt som man pratar om nåt annat. När man stått naken framför någon, när man slickat någon annans könsorgan – då har man kommit den personen nära och det finns egentligen ingen återvändo. Sex för människor nära, och när man är inlindad i den närheten så bör man kunna prata om det.

Så hur lär man sig att prata om sex? Det är enkelt: man accepterar att sex inte är ett mer konstigt ämne än nånting annat och sedan öppnar man sin trut och utstöter ord. Man säger vad man gillar, vad man inte gillar, man skrattar, man berättar anekdoter (”… och sen ramlade jag över byrån medan kondomen flög iväg!”) och man avdramatiserar ämnet.

Jag gillar att prata sex. Jag gillar sex. Jag gillar i princip allt som har med sex att göra, för det är ett ämne som aldrig blir tråkigt. Var inte rädd eller blyg om det, och vill du kontakta mig för att prata sex eller fråga nåt, så gör det. Jag försöker svara så bra som möjligt på all korrespondans jag får.

Och var inte rädd för att prata sex med dina vänner eller t.o.m. dina föräldrar. Sex är inte tabu – sex är bra! Utan sex hade ingen av oss suttit här.

Läs även dessa inlägg:

4 tankar kring ”Att kunna prata sex

 1. Ida

  Själv kan jag bli less på allt prat om sex och blir det för mycket blir jag avtänd. När hela livet kretsar kring sex och allt man gör blir relaterat till sex, nä då tappar jag sugen totalt.
  Visst är vissa saker fortfarande tabu och det är tråkigt att partners inte pratar med varandra. Till och med jag och min partner trodde vi pratat med varandra och sen visade det sig att vi ändå inte gjort det. Och det är viktigt, att kunna säga vad man tycker om och inte. Vad man har för drömmar och inte.

  Men, livet är mer än sex och för mycket prat och fokus blir avtändande. Jag tror det är för att det inte blir någon spänning, mysterium.

  Svara
  1. klumpesnusk Inläggsförfattare

   Jag menar inte att glappa om det konstant, jag menade att kunna prata om det som vilket ämne som helst. Inte som många behandlar det, som ett tabu-ämne eller ett ämne som behandlas annorlunda.

   Men ja, sexualiseringen av samhället är långt gången och jag är glad att slippa konstant exponeras för sex. Men min poäng var som sagt att kunna prata obehindrat om det som ett vanligt ämne.

   Svara
 2. Bumsan

  För att sex ska bli riktigt bra för mig så måste jag fokusera på andra saker i förhållandet som inte är sexrelaterat. Öva på kommunikation mycket och ofta så att man utvecklas tillsammans, skaffa kvalitétstid tillsammans för att bonda mer och att vara kreativa tillsammans, därefter så kommer hanteringen av sexrelaterade saker för mig med min partner naturligt.

  För mig handlar det om att ta sig bort från samhället och det vi blir hjärntvättade av, bland annat hur man är som man och hur man är som kvinna utan istället bli ett med varandra och se varandra från ett annat perspektiv än bara man och kvinna. Och i synnerhet lyssna till varandra i första hand när det kommer till sex och inte att ta del av andras behov som man annars blir fullproppad av idag.

  Att prata om sex öppet kommer aldrig att vara något som är självklart för alla och av andra anledningar också än att det är tabu. Det för mig är inte konstigt, vi är individer med olika behov och så kommer det alltid att vara, det är det vi ska hylla, respektera och acceptera. Jag känner att människor fokuserar för mycket på andra och på samhället än på sig själva. Kanske är det därför som många inte hänger med i utvecklingen då dom inte utvecklar sig själva i första hand.

  *tackar och bockar*

  Svara
 3. V

  När män kan börja behärska sig så kanske man kan bli lite mer öppen. Män är äckel, så är det bara.
  Att inte knulla mig, utan knulla MED mig. Det är tydligen för svårt att fatta.
  Nej, jag har inte stött på såna, knulla mig män frivilligt, dom finns överallt och jag vill inget annat än döda dom.
  1 av 8 män KÖPER sex någongång under sitt liv. Och ja, jag drar alla över en kam för att vara säker.

  Svara

Skriv en kommentar!