När ”får” man börja älska någon?

En svår och lite filosofisk tanke som skvalpat runt i mitt huvud ett längre tag är funderingen kring när det är ”okej” att säga att man älskar någon.

Givetvis är svaret att det är okej att uttrycka sin kärlek om man känner att känslan finns där. Men samtidigt finns det mycket oskrivna regler. Kärlek är nånting stort, och min egen uppfattning under hela mitt liv har varit att eftersom det är en stor och viktig sak så ”får” man inte vara frikostig med den. Eller, snarare, man ska inte säga det lättvindigt.

Men å andra sidan, om man verkligen känner att man älskar någon, varför ska man då inte säga det? Vem vill inte höra att någon älskar en? När man lever som jag gör dessutom, i viljan och åsikten att kärlek ska finnas fritt och överallt, att dela känslor och närhet med många människor i kärleksfulla relationer, vad finns det då för vits att hålla tyst om det? Man älskar ju alla människor som finns nära en på något vis, och varför vara tyst med det om man känner att man vill säga ”jag älskar dig” till någon som man känner så för?

Det är en krånglig tanke, och jag läser mina ord och tror ändå inte riktigt jag lyckas förmedla vad jag tänker. Klart knepig tanke. Undrar om någon förstår mig? Jag tror jag får göra ett återbesök till det här ämnet senare, om tankarna klarnar och jag kan formulera dem i ord.

Läs även dessa inlägg:

4 reaktion på “När ”får” man börja älska någon?

 1. LenaDeanPresley

  Vadå, klart jag åtminstone förstår dig. Ja du när är det okej och inte okej.. Självklart får man säga till dem man har känslor för att det är så, varför inte? Själv är jag väldigt försiktig med att säga jag älskar dig till folk omkring mig, fast jag har blivit mycket bättre på det de senaste åren.
  Jag tycker man gör som man känner för, det är ju egentligen bara mottagaren som kan ha åsikt om det, skulle någon jag inte riktigt känner säga jag älskar dig, då hade jag nog frågat vad personen grundar det på, vi känner ju inte varann än.. Och då är det ju bara upp till den som säger det att förklara sig. Eller???

  Svara
 2. Norrländska

  När det känns rätt att säga det så ÄR det rätt att säga det, väldigt enkelt. 🙂 😉
  Det är däremot alltid fel om man förväntar sig att personen man säger det till ska säga samma sak tillbaka bara för att man säger det. Om du hajjar hur jag menar?

  Svara
 3. Alice

  Jag tror man har blivit så söndermatad via böcker och film på hur det där med kärlek ska vara, det är därför man tror det är så jättestort och inget som får sägas för lättvindigt. Det är också därför en del av oss blir rädda när någon säger det. Tror jag.

  Svara
 4. Lovisa

  Jag tror att människor lätt blandar ihop förälskelse med kärlek. Jag har träffat killar som sagt att dom älskar mig alldeles för tidigt. De älskar inte mig, de är bara förälskade. Att älska är att ha sett en människa i sin helhet (med allt vad det innebär) och därefter fortfarande kunna säga ”jag kommer stanna kvar med den här människan” (och då menar jag inte att man måste fortsätta ha ett förhållande med den människan för alltid, utan mer att man under en väldigt lång tid kommer att hysa ömma känslor för den personen och ställa upp för den om den behöver det). För att Att älska tar tid, både för att påbörjas och avslutas.
  Och jag menar inte heller att det här bara går att applicera på en kärleksrelation, utan alla relationer man kan tänkas ha. Jag tror att till skillnad från en första stadium-förälskelse (som kan kännas lika intensivt som att älska någon på riktigt) så handlar Att älska om att man är villig att offra för den andra människan. Att kunna gå långt för att den personen ska må bra. Jag tror att om man en gång älskar någon så kan man inte bara vakna upp en morgon och säga ”jag lämnar dig” och sen aldrig bry sig igen. Det handlar om ett engagemang som man inte riktigt kan rå över.
  Nej, nu har jag nog tappat tråden lite. Jag menar inte att jag äger sanningen heller, men det är så det känns för mig.

  Svara

Skriv en kommentar!