Alla hjärtans dag, igen

Idag är det Alla Hjärtans Dag, och jag gissar att om jag hade klätt på mig (för jag har nada kläder på mig, som vanligt) och gått ut till valfri butik så hade det krängts blommor, choklad och hjärtliga kort för hela slanten. Vi kan läsa i tidningarna om hur en fågel avgör våran framtida drömprins och vi kan läsa lite rosendoftande gull om hur Lisa och Daniel fann varandra. Vi kan också läsa om hur Anders och Peter blev ett av de första homosexuella paren som vigdes, samt följa deras bröllopsdag nästan minut för minut.

Jag har länge varit splittrad kring det här konceptet. Visst, å ena sidan tycker jag det är väldigt fint att man har en dag som är tillägnad ”kärleken”, men samtidigt så undrar jag varför det behövs en dag för det? Är inte det nåt man ska fira mer eller mindre hela tiden, spontant, när man känner att man vill?

Kärlek är fint och bra. Jag är en stark förespråkare till mer kärlek i vårat samhälle och våra liv. Men jag tycker inte om hur man koncentrerar en enda dag på hela året för det. Det känns lite för mycket som att man friköper sig.

”Jag gav henne blommor så därför har jag gjort min plikt för ett tag nu!”

Jag erkänner villigt att det där är det längsta, grövsta och mest cyniska jag kan dra det till. Men blir inte såna här gester betydligt mer meningslösa för att man gör dem på en viss dag då alla förväntas göra det? Eller är jag helt ute och cyklar och egentligen är det tvärtom – att det är BRA att vi har en viss dag, och att just för att det är en speciell dag så blir det MER betydelsefullt än om det bara var spontana blommor?

Det tål att tänkas på, för det funkar åt båda hållen. Det kan både bli mer betydelsefullt för att det är en speciell dag, och det kan bli mindre betydelsefullt. Som med det mesta så verkar det mest bero på vilken inställning man har. Jag själv föredrar att tänka att kärlek är nåt som ska firas spontant, för det är en så fin grej, och detta i kombination med mitt allmänna ointresse för högtidsdagar gör väl att jag är mer åt det förstnämnda hållet.

Men en sak är säker, och det är att jag stör mig på att kärleken i alla hjärtans dag för varje år mer och mer handlar om kärleken till kommersialismen. Det ska köpas blommor, chokladaskar, gratulationskort och vad annat handeln nu kan skaka fram som har ens den minsta association till denna dag. Det är också intressant att se hur alla dessa produkter märkbart ökar i pris just under denna dag. Känns inte det lite plumpt? Det är ju ingen direkt hemlighet att det här importerade konceptet uppfanns på 60-talet av just amerikanska firmor som tillverkade choklad och gratulationskort, och som väldigt framgångsrikt har spritts över västvärlden sedan dess.

Så låt mig säga vad jag har sagt länge nu – vänta inte på den här dagen för att fira den eller de du älskar. Gör det när DU känner att du vill fira din speciella person, och gör det på ditt vis.

Till sist vill jag bara säga att det här inlägget är lite av ett jubileum. Det är det tusende (1000) inlägget som publiceras på den här bloggen. Inte så illa!

Läs även dessa inlägg:

4 reaktion på “Alla hjärtans dag, igen

 1. Anneli

  Jag håller helt och fullt med dig där Klumpe 🙂 Mycket hellre de spontana kärleksbevisen i vardagen, än överdrivet och tillgjort en dag om år. Kram på sig!

  Svara
 2. moisture

  Håller verkligen med både ovanstående OCH Klumpe, kunde inte uttryckt det bättre själv 😉 Tusen gånger hellre mer sällan men spontant än ”framtvingat” för att det förväntas av en !!

  Svara
 3. Erica ung fru och tvåbarnsmamma

  Jag fick ett fint paket av min make på alla hjärtansdag, tyvärr är jag för blyg för att skriva vad det innehöll, hehe…

  första gången jag kollar i denna blogg, och trots att jag inte är blyg av mig så blir till och med jag lite generad…

  kram erica

  Svara
 4. Per

  Det är inte för inte att Sverige kallas för lilla Amerika. Nej bort med alla dessa meningslösa dagar som bara är till för att göra alla butiksägare ännu rikare och alla konsumenter ännu fattigare. Kärlek ska man visa varandra varje dag 24/7/4 🙂

  Svara

Skriv en kommentar!