Valet är fritt!

Jag älskar när Sheila och jag kommer in på allvar i lite ”he says, she says”-gnabbande. Vi har väldigt lika åsikter i många saker, men andra saker har vi otroligt olika åsikter. Kanske är det vad som håller bloggen levande och gör den intressant? Oavsett vilket tycker jag är kul, och vi inspirerar varandra.

Därför läser jag hennes svavelosande inlägg (som blir mjukare på slutet) och känner såklart att jag vill inflika min egen åsikt.

Min åsikt är väldigt enkel, och kan sammanfattas som följer:

Det är ditt liv, och du ska leva det som du vill. Funkar din livsstil för dig, för guds skull ändra ingenting. Funkar den inte, ta dig en funderare och ändra den till nåt som motsvarar hur du vill leva.

För så här är det, gott folk: Vi är fria att leva som vi vill. Faktiskt, tro det eller ej, men det är sant. Det som krävs är dock insikt om sig själv och om man väljer en okonventionell livsstil krävs orken att stå emot omgivningens dogma och fördomar.

Ja, jag uttalar mig ofta rätt hårt om monogami men låt mig understryka återigen att om det funkar för dig så är det bara bra! Det viktigaste i mina skriverier och åsikter överhuvudtaget är att människor ska må bra, och min allmänna åsikt är att vi måste respektera varandras livsstilar. Även om vi kanske inte förstår dem eller ens kan relatera till dem bör vi respektera det val som människor gör. Spelar ingen roll om du är monogam, polyamorös, homosexuell eller rent av totalt asexuell.

Mina åsikter och förespråkande om polyamori är just det, mina åsikter. Jag tänker inte tvinga dig, jag tänker inte försöka omvända dig. Vill du prata med mig om det blir jag glad, och om det kan hjälpa dig att hitta DIN livsstil så är det bara bra, vad nu den livsstilen må vara. Jag kan för egen del inte se mig som monogam och tanken på monogami känns FÖR MIG väldigt förlegad. Men det är mitt val, min insikt för mig själv och min framtid. Det är inte din, och jag är inte såpass arrogant att jag tänker pracka på den på varje människa jag möter.

Det går mycket trender i världen idag, speciellt inom just livsstilar och sexualitet. Det är viktigt att vara trendig, följa med de senaste trenderna, bla bla bla. Media är väldigt snabba att haka på ”nästa stora grej” och knuffa för den, och antyder att om man inte hänger med i trenderna så är man hopplöst föråldrad. Det här påverkar massor med människor. Man ska göra det här, man ska göra det där. Det blir mer och mer hysteriskt och istället för att fokusera på det som är viktigt för människor när det kommer till kärlek, förhållanden, relationer och sex så kokas dessa saker ner till trender. Just nu är [nån grej] trendig som fan, om ett år kommer den att vara helt passé. Koppla ihop detta med att människor behöver större och större kickar och det blir en märklig effekt.

Det viktigaste för mig är att vara lycklig. Känner du att monogami är din grej – då är den det! Du måste lyssna på din egen själ och på egen hand komma fram till hur du vill leva. Jag har varken rättighet eller möjlighet att tala om för dig att din livsstil är fel, den enda som kan göra det är du själv. Vad du än väljer och hur du än lever hoppas jag att det är en livsstil som gör just dig lycklig.

Jag pratar mycket om polyamori när jag skriver om kärlek och förhållanden för det är vad mina tankar ofta rör sig runt och är den livsstil som jag till sist kommit fram till passar mig. Jag skriver om det här för det här är MIN blogg, min röst på nätet. Men det betyder inte att jag tänker utropa mig själv till mer kunnig om dig än du själv. Aldrig i livet.

Oavsett hur hetsig och entusiastisk jag kan låta i mina argument för en polyamorös livsstil är valet till sist ditt. Det viktigaste är att du är lycklig i ditt liv, för det är det enda liv du kommer att få.

Därför avslutar jag med att säga precis som Sheila: Kärlek, oavsett form, ska inte smutskastas eller ens ifrågasättas.

Läs även dessa inlägg:

En reaktion på “Valet är fritt!

  1. Anneli

    Jag kommer nog aldrig att förstå polyamori då jag är 100% monogam, men jag lär mig att respektera människor som väler polymori och skulle aldrig för mitt liv proppsa på det ena eller det andra, det är precis som du skriver, valet är ditt och mår du bra är det ju bra 🙂 Det är roligt med era ”insikts & åsikts” inlägg! 🙂

    Svara

Skriv en kommentar!