Kärlek är inte fel

Jag blir lite irriterad när jag surfar runt numera. Det är så otroligt mycket snack om polyamori, jag tycker kanske det för att många gånger då jag talar med Klumpe kommer våra olika syner på förhållanden upp, men även i artiklar och bloggar förekommer detta ämne väldigt frekvent.
De som dock lever i polyamorösa förhållanden (inte alla naturligtvis) har en tendens att se ner på andra sätt att leva. Jag säger absolut inte att det faktum att man har mer än en partner eller att man älskar mer än en människa är fel på något sätt. Det är upp till var och en att besluta tillsammans med sina partners, men jag blir uppriktigt sagt ”störd” på att vi som väljer att ha enbart en människa som partner på något sätt skulle vara de som gör fel. Varför inte öppna ögonen fullt ut? Om man nu är så modern och fri så man väljer att leva i ett sk ”öppet förhållande” med fler än en individ så kan man väl se att det trots allt funkar att bara ha en också? På vissa sidor känner jag det närmast som att det är en ”häxjakt” på oss monogama. Det skrivs om att det på något sätt skulle vara rent av skadligt att ha en person som ger en allt. What a load of bullshit. Jag är ledsen men jag kan inte se hur det skulle vara skadligt eller fel. Precis som jag inte kan se det vara skadligt eller fel att ha mer än en. Det går att lösa åt båda hållen. Det som är fel är när ett förhållande inleds, polyamoröst eller monogamt, på olika premisser och den ena eller båda blir sårade pga detta. Eller om man är oförsiktig med skydd så det blir fysiskt skadligt. Men det senare gäller alla former av intima relationer, utan undantag.

Det jag säger är alltså att ingen kan säga att det någon annan väljer är fel. Det blir ett allt öppnare samhälle inför olika utsvävningar inom relationsområdet, bdsm, polyamori, homosexualitet osv. Man siktar inte nödvändigtvis på tvåsamhet eller det motsatta könet längre. Men jag tar avstånd från de som säger att jag gör fel för att jag väljer att leva med en människa, eller en man. Det ena blir en dag lika normalt som det andra och tills dess slår jag ett slag för de som låter andra leva som de vill.
Sluta upp med häxjakten, är det något som är otroligt förlegat är det sådant prat. Kärlek, oavsett form, ska inte smutskastas eller ens ifrågasättas.

Läs även dessa inlägg:

11 reaktion på “Kärlek är inte fel

 1. Missne

  Håller absolut med om det du säger, öppenhet ska vara just öppenhet och inte bara en tävling om vem som vågar hävda att det mest utsvävande är det enda rätta och att alla andra helt enkelt är för bundna vid traditioner för att inse det.

  Tyvärr är denna häxjakt inte begränsad till polyamori/traditionella förhållanden, hetero/homo-förhållanden – det finns många andra fronter där liknande argument utfärdas.

  Åldersskillnader. Könshårsfrisering. Sexerfarenhet. Jag har en vän som relativt nyligen erkände för mig att hon var inne på BDSM – och helt plötsligt var jag en bakåtsträvare, för att det inte var för mig. Våga säga att din favoritställning är missionären, och det kommer himlas åt alla håll. Vadå INTE intresserad av en trekant – varför inte då?

  Underbart att se att även en sida som fokuserar på sex och allt det positiva med närhet även har mod att ta upp de mörka sidorna, slå ett slag för jämlikhet, även för ‘oss’ som anses vanilj.

  Svara
  1. sheila Inläggsförfattare

   Jag är själv inne på BDSM och har insett att det är en del av den jag är, men för den sakens skull predikar jag inte till andra att dela den uppfattningen med mig. Vi är alla olika och varför inte acceptera det och se det underbara i det faktum att det finns något för alla. En egen liten nisch åt var och en, vilken man inte ens behöver placera sig i. Det är det som är så bra med utvecklingen idag, att det blir mer öppet. Men det motsägs genom att de som anser sig vara öppna då går emot och attackerar andra livsstilar. Varför inte bara njuta av att homosexuella (som ett exempel) inte stenas längre utan kan få leva ihop som två kärleksfulla individer. Eller att en man eller kvinna som har samliv med annan än maken/makan inte längre kastas in på tukthus. Elaka exempel visserligen, men det är trots allt så det sett ut förr i tiden. Jag är glad över utveckling, men vill inte bli ansedd som utövare av något felaktigt för att jag valt att ge min kärlek till bara en man, en man som ger sin kärlek till bara mig. Det är vårt val. 🙂

   Kul att du uppskattar vår sida, tack och hjärtligt välkommen åter! 🙂

   Svara
 2. Norrländska

  Det här var ett av de bästa inlägg jag läst på länge. Jag önskar att jag hade skrivit det själv, och jag skulle kunna ha skrivit det också eftersom det är precis såhär jag har upplevt det och såhär jag tycker.

  Svara
 3. Tessi

  Faktiskt lite så jag känt också senaste tiden man har surfat runt och läst bloggar och annat. Gillar ditt inlägg samt digg svar längre upp här. Att alla får nischa sig in på det man gillar, hur vanilj eller ”ovanligt” det än är, bara det inte sårar eller skadar någon annan utan att personen/personerna ifråga är lyckliga med det valet just den/dem har valt. Själv kanske man då är en variant av vanilj med med krokant eller chokladkross i då?;p

  Svara
 4. Lukas

  ”De som dock lever i polyamorösa förhållanden (inte alla naturligtvis) har en tendens att se ner på andra sätt att leva.”

  Jag är glad att du skriver ”inte alla naturligtvis” :).

  Jag och min fru lever i något som jag antar kan kallas polyamoröst (även om jag generellt är trött på att man måste sätta etikett på allt). Jag brukar alltid säga när jag pratar med de få vänner som känner till vårt dubbelliv att ett förhållande så som vårat där vi är fyra istället för två verkligen inte är för alla. Många klarar inte av att inte känna svartsjuka, eller söker millimeterrättvisa när man är fler än två, vilket givetvis bara leder till problem.

  Man ska leva så som man själv känner och jag hoppas att jag och de som skriver i vår blogg alltid förmedlar det. Vi är glada för de som lever i monogama förhållanden likväl för de som lever i någon sorts polyrelation.

  Men jag tror också att då det är inte är accepterat i dagens samhälle så hamnar polyförespråkare i defensiven, vilket gör att de tillgriper argument som att ”det faktiskt kan vara skadligt för förhållanden att vara monogama”. De vill slåss mot den heterosexuella tvåsamhetsnormen så mycket de kan så de tillgriper skamgrepp.

  Personligen tror jag inte monogami eller polyamori i sig är problemet utan snarare, precis som du säger, att människor ger sig in i förhållanden och sen inte klarar av att ha en naturlig kommunikation och att man vill olika saker.

  Världen skulle vara så mycket lättare om normer inte fanns. Då skulle vi kunna leva utan att homo-, poly-, monogama par skulle behöva argumentera mot varandra…

  Vänliga hälsningar
  Lukas

  Svara
 5. Pingback: Valet är fritt! « Klumpesnusk & Sheila

 6. Kalle

  Nyfrälsta har ofta en egenhet att försöka sprida ordet vidare och konvertera andra att se saker och ting ur deras egna ögon utan att tänka till ordentligt innan. Men förr eller senare sjunker allt in på sin plats och man kan ha mer distanserad och objektiv syn på saker och ting.

  Detta är något man räkna med, människan fungerar så.

  Svara
 7. Zettermark

  Jag håller absolut med, öppenhet ska vara öppenhet och inte en annorlundahets-tävlan.

  Med det sagt måste jag dock påpeka att det inte är en kamp mellan jämnstora eller jämnstarka läger. Det är inte accepterat i samhället idag att leva polyamoröst, oavsett vad ett fåtal anonyma bloggare skriver om. Det är definitivt accepterat att leta efter drömprinsen och hela-livet-med-dig, återigen oavsett vad ett antal anonyma bloggare skriver om.

  En majoritet kan aldrig bli utsatt för en ”häxjakt”, den kan bara bli kritiserad. Därmed inte uteslutet att enskilda personer kan bete sig elakt och häxjakts-likt mot andra enskilda personer. I enskilda samtal är nämligen denna majoritets-maktfaktor eliminerad. Men som jag alltid tjatar om – det är otroligt viktigt att skilja på strukturer och individer.

  Det är inte mer synd om monogama, heterosexuella och mainstream- personer som måste försvara sin livsstil än om de som alltid behövt göra det – de avvikande. En viss livsstil står aldrig bortom ifrågasättande. Häxjakt. Kom igen, när misshandlades någon senast till döds för att de gifte sig med en person av ett annat kön i Sverige?

  Jag måste bara få säga att jag blir otroligt glad över detta inlägg till monogamins försvar. Det betyder att alla de små betydelselösa anonyma bloggarna där ute inte är så betydelselösa trots allt. Lite har vi allt rört om i grytan.

  Till sist. Har vi inte alla vunnit på denna diskussion? Det som mono-kritiska personer alltid ifrågasätter med monogami är hur genomtänkt det egentligen är. Följer vi inte alla bara en norm? Den som skriver ett sådant här inlägg har uppenbarligen tagit sig en rejäl funderare över sina egna relationer och kommit fram till att monogami passar bäst för dem. Alltså lever hen lika genomtänkt som en polyperson – och det finns (ur mitt perspektiv) inte längre något att kritisera.

  Svara
  1. klumpesnusk

   Kort och gott är problemet därmed detsamma som det nästan alltid varit med mänskligheten: en brist på tolerans och respekt.

   Spelar ingen roll vad man utsett som avvikande; hudfärg, sexualitet, relationer – det saknas alltid tolerans, och det är vad vi behöver jobba på oavsett vem vi är. Tolerans för att vi alla är olika och har olika önskemål, ursprung och behov.

   Svara
  2. Sheila

   Jag vill bara säga att jag inte menade det som ett inlägg till monogamins försvar, det är meningen att vara ett försvar för alla att få välja som de vill själva.
   Att ingenting är fel, eller som jag läste någonstans, skadligt så länge det har med ömsesidig kärlek att göra. Ömsesidig respekt och jag kommer aldrig respektera en människa som anser min kärlek vara skadlig, oavsett hur jag väljer att fördela den. Man kan fundera, men absolut inte säga sig VETA att det är FEL och SKADLIGT. Det är vad som gjorde mig upprörd. Så det handlade inte om monogami och polyamori enbart, utan snarare kärlek överlag.

   Svara

Skriv en kommentar!