Fejkade och överdrivna bloggar

Jag gillar att läsa bloggar. Jag är alltid på jakt efter nya lustbloggar att läsa och förkovra mig med. Åtminstone nån gång i veckan eller så kikar jag igenom Lustbloggar och ser om nånting nytt och spännande fångar min uppmärksamhet.

Men precis som Swedishteen blir jag lite fundersam ibland. Dels för att jag tycker att de flesta populära bloggarna är skräp, för att många bloggar bara är samma klonade blondinbruttor som lägger upp suddiga mobilbilder på sig själv ackompanjerat av skriverier som skulle få en åttondeklassare att rynka på näsan, eller är uppenbara och genomskinliga försök till att tjäna pengar.

Dels för att så många av dem är så gravt överdrivna eller fejkade. Kvinnor som inte verkar ha tillräckligt litterär förmåga att läsa en gatskylt som har sex i flera timmar, bloggar där alla killar automatiskt beskrivs som vältränade och med gigantiska kukar, där alla är skitsnygga, där ingen har några fel och där allting är lika mekaniskt som spökhuset på tivoli. Bloggar som påstås skrivas av 16-åriga tjejer men där jag får det bestämda intrycket att den verkliga skaparen egentligen är en åtskilligt äldre kille som låtsas vara just en 16-årig tjej eftersom innehållet som beskrivs mer låter som taget ur en plastig porrfilm.

Och det är den här sista biten som får mig rejält fundersam över majoriteten av bloggar som startas, skrivs och sedan försvinner. Vad hände med äktheten? Vad får man ut av att t.ex. bara bli ännu en klonad blondin med mobilbilder? Sitter man och ser nån sån blogg och tänker att jamen, jag kan ju se ut så och göra exakt likadant? Vad tillför man egentligen till bloggandet, till nätet och till världen annat än att skapa mer tråkigt brus?

Det känns som att många bloggare väljer en nisch. Även om man bara begränsar sig till att skriva om sex och samlevnad väljer man lite av en nisch, nästan en klyscha. Ska man vara den arga feministen, den korkade blondinen med plastrattarna, killen som knullar allt som rör sig, den känsliga killen som längtar efter kärlek eller ska man vara det halvtokiga BDSM-paret som lägger ut bilder på rödsmiskade rumpor och bröstvårtor som kvävs under klädnypor?

Och… hemska tanke… har jag undermedvetet valt nån sån nisch för vem JAG är som bloggare? Sitter jag här och tror att jag är så fantastiskt originell när egentligen en hel bunt med människor bara himlar med ögonen för jag är så otroligt platt att man nästan blir blå av att läsa mitt pretentiösa svammel?

Uff, tror jag måste lägga mig ner och vila en stund!

Läs även dessa inlägg:

6 reaktion på “Fejkade och överdrivna bloggar

 1. Johanna Sjödin

  Folk tror att jag är arg så ”arg feminist” stämmer nog in bra på mig. Sexbloggare skulle jag nog inte kalla mig dock.

  Har aldrig, vad jag vet, läst de bloggar du åsyftar som länkas från Lustbloggar, men jag verkar heller inte ha missat något.

  Reflekterande sexbloggar är det ont om.

  Svara
  1. klumpesnusk Inläggsförfattare

   Jag hoppas du inte tar illa upp, jag funderade bara spontant ut lite klyschiga stereotyper. Tycker inte du är speciellt arg, dock väldigt bestämd och inte rädd för att sticka ut hakan. Du skriver bra saker, emellanåt saker som jag inte helt håller med om, men jag gissar att det är likadant när du läser det jag skriver också 🙂

   Jag undvek att länka till bloggarna som inspirerat det här inlägget då jag inte vill ge dem mer uppmärksamhet, men de finns på t.ex. Lustbloggar eller Bloggtoppen.

   Svara
 2. Mail Adressen

  Bra skrivet Klumpesnusk !

  Skönt att nån belyser dom vanliga människorna som kanske inte är så perfekta som de bör, för att toppa diverse listor .

  Svara
 3. Zettermark

  Att ha en nisch behöver inte vara negativt. Själv avskyr jag de, enligt mig, otroligt platta bloggar, som handlar om ”allt och ingenting”, det vill säga frukostvanor, klädinköp och ett och annat upprörd inlägg om att det inte är fel att inte vilja festa på helgerna, typ. Jag läser både er och Sjödins blogg just för att de har en nisch – en nisch jag är intresserad av.

  Du är lite pretentiös ibland, ja. Och du har definitivt en nisch i att skriva beundrande och varmt om kvinnor i allmänhet och kvinnorna i ditt liv i synnerhet, i att skriva reflekterande om relationer och kärlek och i att visa erotiska bilder på kvinnor du finner attraktiva. Och det är väl bara fint och bra? Döm inte dig själv för hårt.

  Innan jag publicerade något i min gamla blogg brukade jag tänka mig att jag läste upp inlägget för min klass – och om det kändes jobbigt publicerade jag inte. Även om jag är rätt ogenerad av mig blev det en hel del självcensur på grund av detta, som jag idag inte orkar bry mig om (lite censur är förstås nödvändigt när man inte är anonym, men ändå.) Även om jag alltid tar upp motargument och tänker mig kritiska läsare, antar jag ändå att de som läser min blogg är intresserade av det jag skriver. Det blir så mycket roligare att blogga då.

  Svara
  1. klumpesnusk Inläggsförfattare

   En nisch är en bra sak, det jag menade mest var att många väljer sin nisch som man väljer hamburgare på en meny. Jag tycker man ska hitta sin egen nisch, inte välja ett halvfabrikat från en färdig meny. Kanske var otydlig med detta!

   I övrigt instämmer jag. Många bloggar (speciellt de som är vardagsbetraktelser) är ofta förbaskat platta och tråkiga. Vem bryr sig om vad någon åt till frukost eller om någon hittade ett visst klädesplagg på rea? Ofta undrar jag om dessa bloggar skrivs av extremt narcissistiska människor.

   Och sist, tack för berömmet! Alltid uppskattat.

   Svara

Skriv en kommentar!