Den översexuella tonåringen?

Ett fenomen som jag stött på i allt större utsträckning på sistone är bloggar som påstås skrivas av tjejer i åldrarna 15-19 år som har ett fullständigt ohämmat sexliv. Vi snackar alltså om tjejer som spontant deltar i gruppsex, gangbang, som har konstant sex med alla sina vänner, osv. Fullständigt ohämmade.

Jag tvivlar på att speciellt många (om ens någon) av dessa bloggar faktiskt skrivs av den som utger sig för att skriva den. De flesta har ett språk som i min uppfattning antyder att de skrivs av några eller flera år äldre killar som får en kick av att låtsas vara just en minderårig tjej som har ett ohämmat sexliv. I andra fall känns det som att bloggen skrivs av tjejer i den åldern, men innehållet överdrivs å det grövsta. Jag har hittills inte hittat en blogg i den här kategorin som faktiskt känns äkta.

Det här får mig att fundera, är den översexuella tonåringen nåt som finns på riktigt eller är det en myt som uppstått genom porrfilmer, sexnoveller och en skev bild på tonårssexualitet i största allmänhet?

Jag har pratat med rätt många tonårstjejer. Alla har haft en varierande grad av kåthet, men den gemensamma faktorn som alla jag pratat med har haft gemensamt är att de trots sin kåthet har en rätt stillsam livsstil. I de flesta fall skulle det inte märkas alls på dem hur kåta de var, för det är nåt de behåller i sitt huvud och inte lever ut tankarna. Jag har ännu inte pratat med någon riktig tonåring som verkligen lever så här, som knullar dussintals människor varje helg, som spontant suger av i princip vem som helst och som trivs bäst med spermakaskader som landar i ansiktet.

Men, det utesluter ju egentligen inte deras existens. Människor finns i många former och bara för att jag inte pratat med nån tonåring som lever ut sin sexualitet på det sättet betyder inte att en sån person inte existerar. Rent generellt känns den översexuella tonåringen som en sån sak som mestadels existerar i fantasins värld, i form av fabricerade bloggar eller sexnoveller.

När jag tänker vidare är det egentligen inte heller min rättighet att döma någon. Så länge man inte far illa av sin livsstil är det ju inte dåligt? Precis. Men det är också nåt som får mig att undra: om man är en frigjordo ch hämningslös tonåring, hur lätt är det inte att bli utnyttjad av människor som inte bryr sig om en mer än som en våt fitta att tömma sig i? När går gränsen för att hamna i en livsstil som egentligen får en att må dåligt och fara illa?

Det är svåra tankegångar, för som någorlunda mogen människa är det alltför lätt för mig att börja vifta med pekfingret och säga att en del saker är rätt, andra är fel. Det var nåt som alltid störde mig med vuxengenerationen när jag själv var tonåring, och jag vill ogärna göra samma saker själv. Det finns ju tyvärr en djup brist på respekt och förståelse för våra tonåringar, och det är inte så många år sen jag själv var tonåring och därför vore det hyckleri av mig att inte inse att min egen relativt begränsade åsikt.

(Här tog jag paus för att prata om det här med Linda)

Det är alltid svårt när man börjar generalisera. Speciellt när det handlar om en så stor grupp människor som just tonåringar. Det är extra svårt när man pratar om sex och tonåringar, för alla har olika värderingar.

Både jag och Linda höll med om att den översexuella tonåringen som knullar allt som rör sig var en uppfinning av först och främst porrbranschen. Den här varelsen har sen fortsatt växa genom hemmagjorda sexnoveller, och kanske är det nu så att tonåringar börjar förverkliga den här myten för att de tror att ”det är så man ska göra?” Det är ju ett relativt välkänt faktum att tonåringar är lättpåverkade, och speciellt inom sex och samlevnad tror jag att tonåringar ofta tar felaktig (eller rent av skadlig) påverkan av just porrindustrin.

Att det finns såna tonåringar som knullar allt som rör sig tvivlar jag egentligen inte på, men jag tror och hoppas att det är en minoritet, och jag kan inte låta bli att undra om en sådan livsstil skulle kunna vara fysiskt och psykiskt skadlig för en tonåring? Det här är återigen svårt iom att det är en sån skillnad på just tonåringar och tonåringar – en del är säkerligen införstådda med vad deras livsstil innebär, andra kanske inte är det.

Var går då gränsen för när man som vuxen får säga att ”din livsstil är skadlig för dig, och du vet tyvärr inte om det för du saknar erfarenhet och kunskap om detta”? När får man, och när SKA man, ta på sig rollen av den mer erfarne och förstående människan även om detta går stick i stäv med vad den yngre individen tycker? För det trodde både jag och Linda, att det är viktigt att om man som äldre människa kommer i kontakt med en yngre människa och tror att den yngre har en skadlig livsstil så bör man nästan ta sitt ansvar för denne medmänniska. Men samtidigt… man ska inte lägga sig i en naturlig utveckling.

Knepigt, knepigt.

Läs även dessa inlägg:

12 reaktion på “Den översexuella tonåringen?

 1. LenaDeanPresley

  Det är lustigt att du tar upp det här med olika bloggar, det är precis så jag känner när jag läser en del. Sen kollar jag på hur gammal de här personen är och om det va en kille eller tjej, då blir jag ofta förvånad för innehållet stämmer inte överens med personen i fråga som skall skriva.

  Är ju själv tonårs mamma och engagerad i tonåringar och kollar lite hur de beter sig,de jag har på Facebook… Och jag får inte uppfattningen att någon är som de här bloggarna vad de utger sig för att vara. Jag tror att man behöver mer livserfarenhet för att ens skriva så här.

  Min uppfattning.. Men jag kan ha fel.

  Svara
 2. Katarina

  Jag är 18 år och Lever ihop med min sambo sedan 2 år tillbaka. vi har haft 4kant en gång tidigare och vill nu ha det igen eller gå på swing. nu är det ju inte så som du skrev att jag har sex med flera varje helg men jag och min sambo har en väldigt öppen syn på sex. När jag var yngre blev jag dock mycket utnyttjad som tex när jag var 13 år hade jag sex med en 38 åring som jag nu önskar att jag hade satt dit 🙁 men då skyllde jag allt på mig och att det var mitt eget fel.
  Men nu är jag väldigt säker i mig själv och min sexualitet då jag tex är en väldigt sexuell person. När jag har sex tänker jag också på min egna njutning och det uppskattar min partner! jag ser inte mig själv som en ung oerfaren sexgalning men jag älskar att prata om det, läsa om det, ha det osv.

  Svara
  1. klumpesnusk Inläggsförfattare

   I mina öron låter det inte konstigt, även om det inte var vad jag gjorde när jag var 18. Å andra sidan har mycket hänt i mitt liv sen dess.

   De jag syftar på är bloggarna som skrivs av (påstådda) tjejer som är 16-19 och som verkligen knullar allt. Har gruppsex med massor av killar utan att veta deras namn, osv. Riktigt överdrivna och extrema saker egentligen.

   Det är inget fel med att ha ett aktivt sexliv, och ett öppet. Jag är helt och hållet för sånt. Det jag undrar över är var gränsen går mellan ett sunt och osunt aktivt sexliv, och vem som får tala om för andra när gränsen är nådd.

   Svara
 3. Katarina

  Jag tror man skall försöka få reda på om tonåringen är helt upplyst om njutning. För när jag var yngre och hade sex med killar jag blev kär i när jag var 13 14 så njöt jag inte det var bara nått man gjorde tyckte jag då. Så länge sexet är jämnställt och att man har det för att man faktiskt njuter av det så är det nog mindre risk att det är skadligt och så! Min åsikt. och självklart att dom använder skydd om man har så många olika partners. vet man inte namnet så vet man inte heller vad den andra personen kan ha för sjukdomar osv. När jag sedan upptäckta att jag fick orgasmer började jag ha sex för min skull och inta bara för killen. och på så sätt blev jag erfaren om hur jag funkade och vad jag gillade!

  Svara
 4. Linda

  För mig är det här med sex som ung en respektgrej, på ett sätt vill jag förbjuda alla under 18 att ha sex men samtidigt så tycker jag att man ska kunna ha sex när man är under 18 om det sker på lika villkor.

  Men vem bestämmer när det är lika villkor? Klart att det finns par där någon eller båda parterna är unga och där sexet är bra men alla par eller sexuella förbindelser när det inte är så. När tjejen (eller killen) utnyttjas av någon äldre (oftast en man) vem vet vad det kan ge för konsekvenser för tjejens framtida sexualitet. Jag kan bara prata av egen erfarenhet, jag fick pga tidig sexdebut (13 år med en betydligt äldre man) en skev syn på sex. Vilket har lett till att jag många gånger haft sex mot min vilja (inser jag nu när jag är äldre och mer mogen). Det här är iofs en helt annan diskussion men också en intressant diskussion.

  En annan intressant fråga är – läsarna till dessa bloggar…Vilka är dom? Köper alla det här? Har porrindustrin gjort oss omförmögna att se skillnad mellan verklighet och fiction? Eller vill vi tro att det är så som det beskrivs i bloggarna?

  Svara
 5. Lacie

  ”Det jag undrar över är var gränsen går mellan ett sunt och osunt aktivt sexliv, och vem som får tala om för andra när gränsen är nådd.”

  Jag tror att en pusselbit igger just i detta… Att tala om. Att tala om sex som njutning, som något som blir bättre ju mer respekt man har för varandra (respekt för varandra är lika viktigt i en engångs 4kant som i ett livslånga förhållanden). Det är viktigt att tala om sina egna personliga erfarenheter och preferenser för det är först då det inte blir generaliseringar, en föreläsning eller någonting ”man hört, antar eller läst någonstans”. När min dotter blir 13 år kommer hon definitivt sedan länge veta att hennes mamma njuter av sex, att jag har flera olika partners som fyller olika behov, att jag ibland får orgasm och ibland inte och varför det enligt mig inte är något att hänga upp sig på ifall närheten och resten av sexet varit bra. När jag själv ”debuterade” gjorde jag det som upptäcksresande i helt okända vildmarker. Jag hade inget utom mina lika oerfarna jämnårigas historier, knastriga VHS porrfilmers tråkiga syn och älldre kilars skryt och skrän som förebild. Mina föräldrar var inga förebilder. Där var det dödstyst! Jag tror inte jag överhuvudtaget hade någon mer erfaren förebild som sa att så här tycker jag det är bra och så här funkar jag. Jag tror att om vi pratar om positiva erfarenheter så sprids andra synsätt som kan komplettera den kommersiella idealbilden av kroppen och sexet.

  Man kan inte tala om för någon annan att gränsen för den personen är nådd men man kan tala om var sina egna gränser finns. Jag kan säga till en annan person att jag känner mig lite orolig därför att jag ser något som för mig själv betyder att en gräns passerats …att jag är orolig därför jag inte känner till var denna persons gräns ligger. Kanske kan detta leda till att man får andra att reflektera. Kanske beyder det att den andre personen sträcker på sig nöjd och fortsätter på den inslagna stigen eller sträcker på sig nöjd och konstaterar att nu är det dags att vika av lite. Vi äger alla våra egna gränser men det är inte alltid vi vet var de befinner sig för tillfället (de varierar ju!, eller hur). Visar vi fram en gräns måste denna respekteras – även om vi inte tycker samma saks jälv.

  Svara
 6. Johan

  Nu har jag visserligen inte läst nån av de bloggarna då de inte tilltalar mig. MEN
  Jag tror det handlar om killar/män som DRÖMMER om en sån tjej, att de får sätta på unga tjejer och sen i nån form av en fantasi helt enkelt skapar sig ett alter ego och skriver ut sina fantasier i de där bloggarna.

  Svara
 7. Mimi

  Jag är 20 år och har läst några av bloggarna som jag tror Klumpe refererar till. Jag kan säga så här: porrindustrin och sådana bloggar som det skrivs om här skapar en ensidig syn på sex. ”In, ut, sprut” Jag följer ofta Klumpes kloka ord och känner spontant att det är just sidor som klumpesnusk som behövs för att berika det otroligt snäva utbud som finns idag. Jag, och flera av mina kompisar, diskuterar ofta frustrationen över att inte vara så kåt som alla andra verkar. Och då anser jag mig ändå som en sexuellt frispråkig och fritänkande tjej. Alla verkar ha sex flera gånger om dagen i sina förhållanden och precis som Klumpe skrev: deltar i sexuella förhållanden till höger och vänster och i alla möjliga former.

  Jag tror att det är många med mig och speciellt de som är yngre än mig som faktiskt köper sånt här. Herregud hur många killar har jag inte träffat som tror att en tjej kan/ska stöna när hon suger av en kille? Till och med tjejer. Vi matas med sex dagarna i ända och diskuterar det hej vilt på alla möjliga former av socialt umgänge men ändå handlar det oftast om bara en sak: att ha gjort så mycket som möjligt med så många som möjligt. Och vara villig till det mesta.

  Jag vet att gränsen är svår att dra när det kommer till vad som är sunt eller inte men det tar ju ett tag i en tonårings förvirrade värld innan man kan förstå VAD som är sunt. Anledningen till att det tar ett tag är att man behöver erfarenhet. Frågan är ju då om man ska göra något man inte kan utvärdera? Man kanske måste upptäcka och uppleva lite osundhet först. När kan man avgöra vad som är bäst för en?

  Men kontentan: fram med mer bloggar som din Klumpe! Jag vill se lite äkta känslor och jag lever varje dag med att sex inte är det enklaste i världen. Och dessa ”fejkbloggar” och porrfilm gör inte saken lättare.

  Mer amatörporr med känslor och Klumpesnusk.se

  Diskuterar gärna vidare.

  Svara
 8. Kalle

  Nu har jag inte läst någon av dessa bloggar detta inlägget handlar om men för mig känns det som att det är en utveckling från sexnovellerna.

  Många blir säkert extra tända av att tro att vissa noveller faktiskt är baserade på ett riktigt exempel, likaså vill de tro att insändarna till porrtidningar och deras sexhistorier är sanna. Nu har tekniken fört oss framåt och som jag ser det är det inte alls konstigt att man i bloggform uttrycker dessa fantasier och lustar för att det skall verka mera sanna och för då en del personer mer upphetsande.

  Svara
 9. Christina

  Jag är 18 år, tjej och driver en sexblogg (väljer att inte länka den här då jag inte riktigt tyckte det hade med saken att göra, ville bara upplysa om det, så att du förstår vilket sorts monster du har att göra med :p).

  Gruppsex har jag aldrig varit med om, men enligt vissa har jag väl haft rätt mycket ”konstigt” sex – kanske främst för att jag rör mig väldigt mycket inom BDSM-kretsar.

  Tidigare så knullade jag runt rätt så mycket, men efter att ha gaskat upp mig (i humöret) och faktiskt träffat en pojke jag älskar så är det bara han och jag.

  Jag vet inte, jag kanske fattade fel, men visst finns det vi tonåringar med en del ”erfarenhet” (slampor, brukar vi kallas av våra jämnåriga om ryktet sprids). Jag vet, för att jag är en av dem, även om jag väljer att inte framhäva detta på min blogg.

  Men det verkar helt klart vara en modenyck med sexbloggar. Ska jag vara ärlig tror jag att det beror på att allt fler har insett att man måste specificera sig för att få läsare (som att det vore det viktigaste här i världen) och då ligger ju sex nära till hands…

  Svara
 10. A

  Jag tycker att det här är väldigt dubbelt. Dels finns det en enorm tendens att alltid problematisera just unga TJEJERS sexliv, det är tjejer man oroar sig för ska bli utnyttjade, jag har nog sällan hört någon varna unga killar för att ha för mycket ”frigjort” sex. Jag vet egentligen inte vad som är det största problemet här, att killars dåliga sexupplevelser därmed inte tas på allvar, eller att tjejers alltid blir så extratraumatiserade.

  Det är ju egentligen I SIG inget farligt med att t.ex. ha sex med någon betydligt äldre när man är tonåring, det är väl hur denne uppför sig och hur man själv upplever det som spelar roll, och här finns helt klart en outtalad förväntan på tjejer att de ska uppleva det som äckligt, att de blir uttnyttjade och ångra det senare.

  Som flera sa ovan tror jag att problemet handlar om att man inget lär sig om njutning, snarare än att unga har mycket sex med många olika. Jag tror jag hade provat allt jag ville och lite till när jag var tjugo, men sen träffade jag min nuvarande pojkvän och upptäckte sex på riktigt. En missionär med honom är alltid tusen gånger spexigare än en trekant, inte bara för att jag älskar honom men för att det handlar om mig och att jag HAR sex, inte GER sex eller BLIR sexad.

  Svara
  1. klumpesnusk Inläggsförfattare

   Det är faktiskt en intressant observation, som jag totalt missade. Unga tjejers sexliv ses oftast som ett problem, medan unga killar inte gör det.

   Mycket insiktsfullt. Jag får försöka omvärdera mina tankar lite och se det hela från ett större perspektiv.

   Svara

Skriv en kommentar!