Den omvända världen

Häromkvällen när jag låg i min säng och väntade på att sömnen skulle rulla in mig i varm medvetslöshet fick jag en märklig tanke. Man får dem ibland när man ligger och somnar. Hjärnan går på tomgång och den liksom bara spottar ur sig kortslutningar. Oftast lägger man inte märke till dem, men den här fastnade i mitt medvetande och jag bestämde mig för att spara den till senare.

Tanken var i korthet, hur hade världen sett ut om istället för monogami så hade polyamori blivit den etablerade normen? Hur hade det varit om det var monogami som var ”alternativet” och ett nytt påfund, som betraktades med skepsis och misstänksamhet?

”Dessa monogamister alltså! Här kommer de med sina nya uppfattningar om att man bara ska leva med EN människa hela livet! Det är ju helt absurda påståenden! Vi har haft en fungerande polytradition i hundratals för att inte tala om tusentals år, den behöver inte kritiseras och inte heller behöver vi dessa fåniga nymodigheter!”

Ungefär så hade det kanske låtit.

Tidigare idag när jag stod i köket och bredde mackor till lunch tänkte jag vidare på det här med omvända förhållanden. Hur hade världen sett ut om alla värderingar och syner på sex, samlevnad och kroppen hade varit motsatsen till vad de är idag?

Hade vi haft skvallertidningar som bara skrev fakta istället för lösa rykten, och presenterade de tio bästa tipsen för hur du kan behålla den vikt du har nu? Egentligen tror jag inte skvallertidningar och liknande publikationer hade existerat i en sån värld, iom att de flesta kärringtidningar existerar för att dra nytta av människors osäkerhet.

Hade vi haft talkshows där människor pratar om hur bra de mår, hur mycket de älskar sin/sina partners? Hade vi haft dokusåpor där man hade en bunt med människor som var utvalda med hänsyn till hur stor sannolikheten var att de skulle komma bra överens istället för tvärtom? Istället för en Big Brother där alla omväxlande skriker åt varandra och ligger med varandra skulle vi då få se en Big Brother där alla kom jättebra överens, tog hand om varandra och struntade i fåniga intriger?

Skulle vi gå och längta efter den nya porrfilmen, eftersom porrfilmer istället för att massproduceras likt hamburgare skulle skapas med omtanke och omsorg? Istället för mekaniskt knullande av två köttdockor kanske de skulle innehålla vackert sex som omsorgsfullt filmats och klippts för att behålla känsla och glädje?

Istället för dussintals bloggar med identiska barbiedockor som alla skriver om kläder, mode, smink och kändisskvaller på ett språk som skulle få de flesta fjärdeklassare att höja på ögonbrynen kanske vi skulle få se smarta, välstavade bloggar skrivna av tjejer som inte ser ut som om de egentligen hör hemma i en plastförpackning?

Tanken svindlar!

Läs även dessa inlägg:

6 reaktion på “Den omvända världen

 1. Mimi

  Vi kanske skulle slippa mycket hjärtesorg och svartsjuka då vi skulle vara bekvämare med att dela med oss och inte heller vara ”själviska”?

  Svara
 2. Zettermark

  Tänka sig. Det finns alltså inte några välstavade bloggar skrivna av tjejer med egen identitet och eget utseende där ute. Vad är det då jag läser för bloggar varje dag? Jag kanske bara dagdrömmer.

  Förstår du hur föraktfull du låter? Troligen inte.

  Nu riskerar jag förstås de vanliga påhoppen om att det ju var ett skämt och att jag ju inte har någon humor, men jag ber dig. Läs mitt senaste inlägg om Kvinnornas ytliga bloggvärld. Fan vad ledsen jag blir.

  Svara
  1. klumpesnusk Inläggsförfattare

   Nej, det var inte ett skämt. Och ja, jag inser nu när jag läser mina egna ord att jag kan låta rätt föraktfull. Kanske borde jag ha korrekturläst en extra gång.

   Det finns massor med bra, välskrivna bloggar som skrivs av kvinnor med en unik och spännande identitet, som skrivs med massor av personlighet, humor och intelligens.

   Men titta på i princip vilken bloggtopplista som helst och den typ av kvinnliga bloggare som dominerar topplistorna är just den där barbiebloggen. De skriver alla identiskt om mode, skvaller, smink och annat brus. Det är ofrånkomlig fakta.

   Föraktar jag dem eller deras läsare? Nej, jag blir bara fundersam över vad det säger om vårat samhälle och om bloggläsare.

   Svara
 3. Tessi

  Vet att du menade väl med ditt inlägg och jag tänker inte munhuggas:)Men förstår också varför Zettermark reagerade som hon gjorde. Jag har bara en del grubblerier som måste få komma ut. Läser få modebloggar och de jag väljer att läsa passar förmodligen in i din bild av dessa hjärndöda modebloggerskor. Vill dock skicka denna länk: http://www.expressen.se/mode/1.1857438/plus-size-ar-hett#comments, en liten artikel som Elin Kling publicerade idag. ”Synd också att plus-size måste vara ett tema och inte en självklar mix i modevärlden.” Ingen dum, eftersträvande size 0 modetjej som skulle säga så, enligt mig i alla fall.
  Dessutom den världen du beskriver om hur det skulle tänkas vara annars – då de polyamorösa ifrågasätter och klankar ner på de monogama, skulle det inte bara bli en lika ”dålig” värld som det är just nu? Fast som du själv säger, med omvända vär(l)den? Där människor blir dömda pga hur de lever i vilket fall som helst. Bara en liten tanke från mig:)

  Svara

Skriv en kommentar!