Jag var en helt annan människa då

Har ni sett Oliver Stones film ”Natural Born Killers” från 1994 med Woody Harrelson och Juliette Lewis? Precis i början av filmen finns en scen med paret när de sitter på nåt dammigt fik nånstans. Woody Harrelsons karaktär är sugen på paj och frågar vilka som finns. Servitrisen svarar med de olika alternativen, han frågar vilken som är god. Hon säger att en viss paj är okej, om man gillar precis den sorten. Han svarar att han inte har ätit den pajsorten på väldigt många år och hon frågar om han gillade den när han åt den.

Han svarar ungefär att nej, det gjorde han inte, men det spelar inte så stor roll för han var en helt annan människa då.

Under den tid som jag har skrivit om mina gamla förhållanden har jag ofta undrat över hur jag kände då. Hur jag handlade, hur jag reagerade. Var mina känslor på riktigt? Ger jag en rättvis bild av vad som hände? Minnena har blivit så dimmiga, dels pga åren som gått men också pga min personliga utveckling samt att det fanns många smärtsamma minnen associerade som jag allra helst ville slippa och därför stoppade undan i mentala fack och sedan bleknade minnena bort som gammalt tidningspapper.

När jag tänker tillbaka kommer jag till samma känsla som han säger i den filmen. Spelar det någon roll? Nej, för jag var en helt annan människa då. Även om jag kunde gå tillbaka skulle jag inte känna igen mig, för jag har ändrats så väldigt mycket sen dess.

Det finns ingen återvändo. Den enda vägen bakåt är framåt.

Läs även dessa inlägg:

4 tankar kring ”Jag var en helt annan människa då

 1. Lukas

  Visst är det så. Vi förändras och hur vi reagerade förr mot nu stämmer inte alltid överens. Det är därför vi aldrig får sluta att testa saker, så som tex paj, bara för att vi tidigare har reagerat på ett visst sätt. 😉

  //
  Lukas

  Svara
 2. g

  Jag vet bara själv hur jag förändrats på de senaste fem åren. Jag är en helt annan person nu än vad jag var då.

  T.ex. så är jag äldre nu – det var jag inte då.

  Allvarligt talat, man förändras alltid, och jag tror inte att man skulle göra samma val idag om man fick med sig erfarenheten man ansamlat sig på vägen.. men å andra sidan, om man inte gjort de valen man gjort, så skulle man ju inte vara den man är idag.

  Anywho.

  Ha’t gött.

  Svara

Skriv en kommentar!