Moral?

Johanna Sjödin är upphovkvinnan bakom frågan där till höger om huruvida det är moraliskt att ejakulera i någon utan medgivande. Det är en intressant fråga som jag funderat på ett tag nu.

För vad är moral? SAOL definierar moral som nedan:

Kvalitet hos uppförande l. karaktär ur sedlig synpunkt; egenskap(en) att vara sedlig, sedlighet; sammanfattningen av de beteenden som överensstämma med god sed; samman­fattningen av de etiska normer snm gälla för en människa l. en grupp av människor; uppfattning l. medvetande om l. känsla av vad som (i visst fall) är riktigt ur sedlig synpunkt; förhållandet att handla på ett sedligt riktigt sätt l. förmåga l. vilja att handla så. Hög, låg, sträng, slapp moral. Höja moralen. Kristiden sänkte den allmänna moralen. Moralen har försämrats. Han har ingen moral, han är omora­lisk. Han har varken religion eller moral.

För mig personligen är moral något som har sin rot i religion. När jag tänker på moral och hur man uppför sig moraliskt så uppför man sig i korthet som en kristen människa. Rätt och fel har mindre med saken att göra som att leva ett gudfruktigt liv. Man följer bibelns anda, lever enligt en hög moral, undviker överdrivna mängder med alkohol och liderligt leverne så kan man kalla sig moralisk.

Många religiösa människor beskyller därför ateister för att sakna moral, just för att vi inte tror på en bestraffande gud. I korthet känner jag därför att moral kommer från religion, från hotet om att livet efter döden kanske inte blir så bra som man hoppas. Moral handlar om att uppfylla kraven från religionen.

Givetvis är det ju löjligt att säga att enbart religiösa människor har moral. De flesta någorlunda vettiga människorna följer ju en inre moralisk kompass i det mesta av sitt handlande, oavsett om de följer en religion eller ej. Moral känns för mig rätt föreläsande, predikande. Moral är nåt som andra talar om för dig, inte nåt du hittar på själv. Etik däremot tror jag kommer mer in i spelet, för etik är för mig hur personen handlar utifrån sin egen världssyn.

Är det oetiskt att ejakulera i någon utan samtycke? Frågar man mig så tycker jag svaret är enkelt: utan tvivel är det oetiskt. Allra minst så är det enormt dålig stil, och en enormt respektlös handling.

Lite är det pga riskerna med en öppen ejakulering (sjukdomar, graviditet) men mest är det för att man inte respekterar personen som man har sex med om man gör det. Det är att säga ”jag skiter i vad du tycker, för jag tänker bara ta för mig ändå.” För mig är det viktigt att man respekterar den man har sex med, och inte behandlar personen som en knulldocka eller så. Bl.a. så är det en viktig del i vad som stör mig med mycket av modern porr – den känns så respektlös för alla inblandade.

Respekt tycker jag är viktigt för att ha en fungerande personlig etik.

Läs även dessa inlägg:

9 tankar kring ”Moral?

 1. Din R

  Det beror ju helt på hur man tolkar frågan tycker jag. Att ejakulera i någon… Det finns många sätt att göra det på, de vanligaste är vagina, anal och mun då… När jag läste frågan tolkade jag det som att det menades vaginan.

  Och utan medgivande? Betyder det att man måste fråga varje gång, eller betyder det att man frågat, personen säger nej, men man gör det ändå? Jag tolkade det som att man inte frågat alls.

  Därför svarade jag nej på frågan, att det inte är omoraliskt. Eftersom att jag tycker att det egentligen är det naturligaste att ejakulera i vaginan. Det är ju det egentliga syftet om man säger så. Då tycker jag att det egentligen är viktigare att fråga om man får ejakulera på någon istället.

  Men som sagt, vad menas med medgivande? Jag har uppfattat det som att man inte frågar så mycket om vad som är okej i sängen, utan att man liksom känner sig för och märker vad som är okej och inte för den andra oftast.

  Svara
 2. Johanna Sjödin

  Du har inte frågat alls eller personen har inte på något sätt visat att den vill bli ejakulerad i.

  Om du ska ha sex som naturen föreslår borde du inte ägna dit åt vare sig oralsex eller analsex, eller något annat som inte kan resultera i graviditet – roligt, eller hur?

  Svara
  1. ND

   Har jag missförstått dig, eller menar du att man ska helt enkelt utgå ifrån att personen i fråga inte vill bli, eh, besprutad innifrån?

   Du likställer detta med analsex och oralsex, något man frågar om, något man tar reda på om personen gillar eller inte. Jag kan inte hålla med dig. Den fullständigt biologiska ordningen i sex är samlag, interiörsprut. Detta är en del av den underförstådda normen. Mycket utanför det måste man fråga om.

   min slutpoäng: Om man anser att intravaginal ejakulation är så stort att man måste be om tillåtelse (snarare än att bara få en omedelbar disclaimer innan sexet börjar), då kan man börja kräva det för en hel del andra saker.

   ”Får jag stoppa in den i dig/pressa mina bröst mot dig/kyssa din nacke medan vi knullar?”

   Förhoppningsvis så talar jag klarspråk. Känner hur för mycket kaffe och för lite sömn har påverkat min tankeförmåga.

   Svara
 3. SwedishTeen

  Det var hemskt vad ni krånglar till allt.

  Om det ska vara såhär invecklat krävs nästan skrivna avtal innan sexeriet. 🙂

  Om man har oskyddat sex så får man väl vara beredd på att något kan hamna i mufflan. Eller rumpan, eller munnen.

  Kondom är ju bästa skyddet mot sånt här.

  Svara
  1. Anneli

   Alltså, det är väl inte så mycket mer än att säga till innan man får utlösning. ”Jag kommer snart, får jag komma i dig?”

   Att gå med på att suga av någon utan kondom är inte nödvändigtvis att gå med på att få sperma i munnen. Jag skulle snarare klassa det som en obehaglig överraskning och bli sur.

   Samma sak om det ska sprutas i någon annan kroppsöppning. Det ingår i hyfs att åtminstånde förvarna innan, så att den man har sex med har möjligheten att säga ”inte i mig!”.

   Svara
 4. Ida

  Moral är romerska och har idag betydelsen ”själva handlingen”

  Etik är grekiska och har idag betydelsen ”det man läser, studerar”

  Det finns en slags karta över hur moral, etik osv ser ut. Ska försöka ”rita” upp den. Kartan börjar uppifrån och går neråt för att sedan grena upp sig.

  MetaEtik (försöker svara på frågor av en mer grundläggande karaktär, som vad man menar när man säger att något är gott eller rätt)

  Etik (svarar på samma frågor men inte lika grundläggande)

  Moral (innebörden av en bedömning av kvaliteten av ett beteende eller tankemönster eller dylikt)

  Här grenar det upp sig i två grenar. På ena sidan har vi:

  Normer (det som är rätt/fel, plikt/förbjudet, pragmatik)

  På andra sidan har vi:

  Värderingar (vad som är gott och vad som är ont)

  Längst ner finns Praxis som knyter samman eller hänger löst på samma gång.

  Praxis (sedvänja, konvention om det faktiska förfarandet)

  Hoppas det klarnade upp lite. Det är ett sätt att se det på, självklart finns många olika tolkningar men jag tycker den här är ganska bra. Och just därför handlar det om moral i frågan, inte om etik.
  Moral har självklart inte bara kristna människor, då skulle världen falla sönder. Sen kan moralen vara uppbyggd på religion eller inte.

  Själv skulle jag säga att det definitivt var omoraliskt. Har en vän som hade sex med en kille, de hade kommit överrens om att använda kondom men så struntade han i det en gång och hon märkte det inte förrän hon kände hur han kom på hennes rygg. För mig är det precis samma fråga som frågan här är ställd. Det är respektlöst och omoraliskt.

  Svara
 5. oberoff

  Jag vet att det egentligen är felaktigt (moral kommer från latin och etik från grekiska och betyder egentligen samma sak), men jag har alltid tänkt på det att etik handlar om rättesnörren, vad som anses vara god sed.

  Moral är vad av det du väljer göra och inte göra, vilka friheter du kan ta dig och fortfarandra se dig själv i ögonen. Det handlar inte så mycket om vad någon anser att du ska göra som vad du själv väljer att göra för att må bra i dig själv och i ditt umgänge med medmänniskor.

  Religon eller inte – det är väl inte så negativt att försöka vara en rätt schysst person, oavsett om livsreglerna man följer även återfinns inom olika religoner? 😉

  Tillbaka till grundfrågan: Din sista tre stycken sammanfattar det hela rätt bra. Respekt. På riktigt. Man kan inte bara ta för sig här i livet, det handlar lika mycket om att ge, lyssna in, vara lyhörd.

  Svara
 6. Captain Kink

  ”Är det oetiskt att ejakulera i någon utan samtycke?”

  Nej, det tycker jag inte. Ejakulation är en naturlig del av sex och det får man vara beredd på om man har sex. Däremot kan det vara klandervärt om det sker mot den andres uttryckliga vilja. Men oftast har man ju inte uttryckt någon vilja angående ejakulation.

  Svara
 7. Pingback: Vill du följa med mig hem på en schysst parningsakt? Tar bara några minuter. |

Skriv en kommentar!