Hålla lågan igång?

Sandra skriver en kommentar och frågar följande.

Jag har en fråga angående förhållande. Vad tycker du man ska göra som par för att håla lågan vid liv?

Jag menar det handlar inte om attraktionen inte finns där för det gör det verkligen! Men ändå så gör vardagen med varandra att det helt enkelt inte blir av med sex! Känns tråkigt att sexet dör ut lite grann så fort man flyttar ihop :/

Ja, hur gör man egentligen?

Det är svårare än man tror att hålla lågan igång i ett förhållande. Innan man flyttar ihop har man fortfarande utrymme för att sakna varandra, men när man har flyttat ihop är det alltför vanligt att ”magin” försvinner, för den blir en del av vardagen. Hur gör man för att hålla igång magin, och ändå leva ihop?

Jag är ingen expert. Jag har alltför många trasiga förhållanden bakom mig, något som jag tror på sätt och vis har bidragit till att leda mig fram till den inställning och livsstil jag har idag. Detta färgar såklart mina svar.

Det första som jag tror man bör vara noga med är att inte kväva varandra och inte bli svartsjuka. Att hela tiden fråga saker som ”var har du varit?” eller ”när kommer du hem?” tror jag föder misstänksamhet, osäkerhet och irritation. Ibland vill man göra saker själv – om det är något som jag tror är en utopi och en grav idealisering så är det paret som gör allting ihop och älskar det. Visst, det finns säkert par som älskar att göra saker ihop, men jag är helt övertygad om att det är en pytteliten minoritet. Med det inte sagt att man inte kan gilla att göra saker tillsammans, men man måste också få ha intressen som bara rör en själv. Det får inte bli en inställning av att man låter bli att göra nåt eller ha ett intresse bara för att man inte har det gemensamt.

Så, ge varandra utrymme. Ge varandra tid att sakna varandra också, för det är viktigt. När man bor ihop är det lätt att man konstant umgås, och då blir det att man till sist går på automatik – för man har inget nytt att säga varandra. Man lever ihop, och då hinner aldrig saknaden infinna sig.

Jag som lämnat monogamin bakom mig tycker också att oddsen för att förlora gnistan i ett monogamt förhållande är överhängande stor. Man har ”bara” varandra, och även om man älskar vaniljglass blir det kanske lite tjatigt att bara äta det. Det är ett stort ansvar för en människa att vara början och slutet på allt (både känslomässigt och sexuellt) för en annan människa. Men jag utgår från att frågan är ställd utifrån ett monogamt perspektiv, och ska försöka hålla mina svar därefter.

Som kontrast till att ge varandra utrymme kan det också funka att prova nya saker tillsammans. Hitta nånting gemensamt och nytt som ni kanske kan prova tillsammans. Det kan vara vad som helst från att t.ex. ta en matlagningskurs eller delta i vinprovning eller vad som helst ni kan hitta på.

Det här gäller även i sexväg skulle jag tycka – prova nya ställningar eller erkänn en hemlig fantasi som kanske kan förverkligas? Sex är enormt viktigt för ett fungerande förhållande, och det första som får stryka på foten när förhållandet går på tomgång är ett bra sexliv. Det blir då man knullar på rutin, utan att bry sig speciellt mycket om det och utan att få ut speciellt mycket av det heller.

Var inte heller rädda för vardagsromantiken – små gester kan betyda väldigt mycket för magin i ett förhållande. En spontant inköpt liten present, en gullig lapp på matbordet. Det behöver inte vara stora svepande saker med orkestrar och änglar och enhörningar, oftast är det de små och enkla men ärligt och kärleksfullt menade sakerna som är de bästa.

Jag lämnar nu fältet öppet för eventuella läsare som känner att de har nåt bra tips för hur man håller igång glöden i förhållandet även efter att man flyttat ihop.

Läs även dessa inlägg:

7 tankar kring ”Hålla lågan igång?

 1. A

  Ordna små dejter. Det behöver inte vara något storslaget, utan kanske en god middag på stan, en hyrfilm hemma, en bowlingtur eller bara ta en kväll hemma när ni lagar god mat tillsammans och klär upp er lite UTAN att för den sakens skull lämna lägenheten. Överraska varandra. Är han van vid att du alltid sitter slött vid datorn när han kommer hem, ligg istället i sängen och vänta på honom. Ge varandra massage, kramar och närhet. Stressa av med ett glas vin bara ni två där ni pratar om er dag, oavsett om det råkar vara fredag eller måndag. Nyckelordet är variation. Variation, öppenhet, men även eget utrymme. Det är i alla fall det jag anser vara mest relevant inom en monogam relation.

  Och givetvis, är det bara ena parten som ”försöker” och inget därmed hjälper – inse att det inte är värt det. Försök allt du kan, och hjälper det inte, gå vidare.

  Svara
 2. Juliette

  Det pratades i nåt program på tv för ett tag sen om någon engelsk undersökning eller forskning som lett fram till att skilda sovrum var att rekommendera för ett bättre liv tillsammans och Malena Ivarsson höll med om att sam/sexlivet kunde bli bättre på det viset. Värt att ägna en tanke…vad tycker ni?

  Svara
  1. Lite småkåt gubbe ...

   Kanske kan det vara en bra idé, mitt X ville lägga sig tidigt och jag sent, så ingen fick väl riktigt bra sömn, får man inte sömn så påverkar det annat också, inte bara sex.

   Frågan är om hur många som har möjlighet till att ha var sitt sovrum

   Svara
 3. Din R

  För det första måste jag hålla med om att ge varandra utrymme och även komma ihåg att ge varandra små romaniska gester.

  I mitt tidigare förhållande var jag noga med båda dessa punkter mot min partner, men att inte få det tillbaka dödade både sexlivet och förhållandet.

  Ett litet tips då; Detta kanske hör till vardagsromantiken, men jag har märkt att när man umgås med sin partner, speciell kanske ligger och tittar på film, så blir det en extra skön känsla om man gör det naken. Det behöver inte ligga något sexuellt över det, men att kunna t.ex ligga tätt och känna hud mot hud kan göra mycket. Vi människor behöver kroppskontakt och att kunna ha det utan krav på sex kan vara väldigt skönt.

  Sedan är det väll lätt hänt att det slutar i sex i alla fall, men då är ju det bara en bonus 😉

  Svara
  1. klumpesnusk Inläggsförfattare

   Instämmer helt där. Att göra saker naken utan att det automatiskt behöver bli sexuellt är nåt som för människor väldigt nära. Jag själv är stor förespråkare av nakenhet och tycker det är bra att göra helt vardagliga saker tillsammans, nakna.

   Att ligga i soffan och mysa tillsammans utan kläder är som du säger nåt som ger mycket närhet. Många människor drar ett likameds-tecken mellan sex och nakenhet, men det är skönt och intimt att umgås nakna. Leder det till sex är det en trevlig bonus, men precis lika trevligt att bara vara nakna tillsammans.

   Svara
 4. Anna

  Jag vill opponera mig mot att vanilj skulle vara tråkigt i längden.

  Jag har levt mitt liv tvärtom mot Sheila. Jag kunde aldrig hålla mig till en, bytte ständigt sexpartner, var otrogen, hade flera samtidigt, gruppsex och kände mig aldrig nöjd. Kunde inte för mitt liv tänka mig att ligga med samma karl resten av livet! Trots att jag var gift… Jag jagade ständigt nya kickar, nya män, att nedlägga och sexa loss med tills jag tröttnade och gick till nästa.

  Jag skilde mig och nu när jag snart är fyrtio har jag träffat en man som stimulerar mig på ALLA plan. Mentalt är han en fantastisk partner och det avspeglar sig i sexlivet. Jag har aldrig haft så bra, rolig, skön, fri, vild sex som nu. Vi stämmer otroligt bra ihop, på alla plan. Har ständigt nya idéer, är lekfulla och avslappnade. Jag kan inte tänka mig att ligga med någon annan man(eller kvinna) om jag så lever och har lust tills jag blir hundra! Jag VET att jag skulle bli besviken!

  Så kalla det inte ”vanilj” att ha sex med bara en partner… Jag tror att det beror på vaniljens kvalitet och HUR man äter den…

  Svara
 5. Johanna Sjödin

  Jag tycker inte att det finns någonting att opponera sig emot.

  Klumpesnusk skriver ”Jag som lämnat monogamin bakom mig tycker också att oddsen för att förlora gnistan i ett monogamt förhållande är överhängande stor”.

  Möjligen ordet ”tycker”. Det är lite väl uppenbart att gnistan försvinner hos många par – folk skiljer sig och separerar som aldrig förr.

  Jag gillar diskussionen! För många är det ett känsligt ämne, vi vill ju gärna inte hänga ut vår partner. Det är en av många fördelar med att inte vara monogam, du kan problematisera utan att någon specifik nödvändigtvis blir ”uthängd”. (Internet har nog gjort sitt också. Du kan vara anonym!)

  Svara

Skriv en kommentar!