Är sex hygieniskt?

Numera kommer mycket av min inspiration från era kommentarer, vilket är kul. Feedback är bra! Speciellt Babys kommentar om hygien fick mig att börja fundera.

Är sex hygieniskt överhuvudtaget, och finns det nån skala över hygien?

Jag vet inget svar på detta, utan lyfte telefonluren och ringde den lokala sexrådgivningen. Kvinnan som svarade i andra änden var mycket tillmötesgående och tyckte det var en ovanlig men intressant fråga. Hennes svar på frågan om sex kunde anses hygieniskt var väldigt enkelt och koncist.

Svaret var ”Nej”.

Men efter det pratade vi en liten stund och hon sa att såklart så beror det på massor med faktorer. Det beror på hur man har sex, hur man förbereder, vad man gör efteråt. Sen ansåg hon i likhet med mig själv att ”hygien” som så är en enormt relativ sak – det som t.ex. är hygieniskt för en läkare är hundratals gånger för mycket för en vanlig människa.

Jag frågade henne om analsex var mer eller mindre hygieniskt än att ha vaginalt sex under mensen, och även där var hennes svar att det beror på. Analen har en bakteriekultur som man ska vara väldigt noga med att inte sprida, men om det är mer eller mindre hygieniskt än vaginalt sex under mensen var en svårare fråga. Hon ansåg att om man hårddrog det så var ingendera typen av sex speciellt hygieniskt, men det berodde mycket på vad man gjorde efteråt. Att ha vaginalt sex under mens utan att tvätta sig efteråt är ju såklart precis lika ohygieniskt som att ha analt sex och inte tvätta sig efteråt.

Men huruvida det ena var mer eller mindre hygieniskt under själva akten var hon väldigt svävande på, och sa att det är upp till vad man själv tycker är acceptabelt. En del människor vill inte ha sex under mensen, andra har inga problem med det. Så länge man är noga med hygienen efteråt så tyckte hon att det mest var smak och erfarenhet som avgjorde, och att överhuvudtaget oroa sig över hygienen under pågående sex var inte lika viktigt, förutsatt att man var någorlunda hel och ren innan man hoppade på varandra och inte var nåt slags världsrekord i dålig kroppshygien till att börja med.

Givetvis ska man inte heller byta hål fram och tillbaka, något som alla med en fungerande hjärna är medvetna om, men huruvida det är nån hygienisk skillnad mellan vaginalt sex under mens och analt sex tyckte hon var relativt ovidkommande, då sex rent generellt inte är egentligen speciellt hygieniskt som så. Många kroppsvätskor som byts ut, och bakterier som glider fram och tillbaka. Återigen kom hon till poängen med att det är mer viktigt hur man sköter sin hygien efter sexet.

Hon sa också att det finns massor med faktorer som påverkar sånt här. T.ex. kan mensen spola bort ”dåliga” bakterier medan analen kan behålla dem, men å andra sidan överlever väldigt få bakterier i analen som kommit dit via sex och som inte hör hemma där till att börja med. Samt såklart deltagarnas personliga hygien överhuvudtaget.

Så, där har ni det. Jag har såklart ingen som helst möjlighet att verifiera sanningshalten i vad hon sa åt mig, men jag tycker det verkar rimligt.

Läs även dessa inlägg:

2 tankar kring Ӏr sex hygieniskt?

  1. Baby

    Jag tycker det är viktigt med god hygien innan sex också, men det är nog för jag haft så mycket urinvägsinfektioner i samband med sex som jag är lite nitisk.

    Svara

Skriv en kommentar!