Porr för feminister?

Jag har försökt läsa igenom en artikel på DN några vändor nu. Artikeln heter precis som mitt inlägg här ”Porr för feminister” och tar upp den knepiga länken mellan feminism och porr. Artikeln är dock så knastrig (åtminstone när jag läser den) att jag har svårt att hitta någon röd tråd.

Men som jag kan förstå det så tar den upp det här med ”nya” feminister som producerar ”kvinnovänlig” porr, eller nånting, samt flummar runt lite i vad porrens syfte egentligen är. Själv tycker jag att porr är till för att man ska bli kåt och upphetsad. Svårare än så är det inte, och det är oftast därför jag själv ser på porr, och gillar att se på porr. Det gör mig kåt, det gör mig upphetsad.

Däremot tycker jag att det är lite bakvänt att stämpla en del porr som feministisk. I artikeln pratar man mycket om den massproducerade och totalt aptråkiga porren som finns idag. Det är den porren som jag lite föraktfullt kallar för McPorr, och det är även den porren som alltid är likadan – biffiga muskelberg med släggor till kukar som knullar en massa underdåniga kvinnor.

Jag kan förstå om feminister går i taket över den porren. Den är inte speciellt upphetsande om man frågar mig. Jag blir inte kåt av den. Däremot blir jag rejält irriterad av den, och ganska avtänd.

Men jag tycker inte att porr behöver vara ”feministisk” för att vara bra eller upphetsande porr. Jag oroar mig för att om jag regisserade en porrfilm att den skulle bli stämplad som feministisk, när mitt enda uppsåt med att göra en porrfilm var att göra en upphetsande snuskrulle som undvek de generaliserade greppen.

Jag tycker målet med porr borde vara att göra mer (i brist på bättre uttryck) mänsklig porr. Att undvika att porträttera deltagarna i filmen som maskiner, och göra dem mänskliga. Att göra porr som inte bara visar folk som knullar, utan även som har det skönt. Sensuell porr.

Sen om den kan klassas som feministisk eller ej, det skulle åtminstone för mig vara helt onödigt. Jag tycker vi behöver se bortom det här med feministisk eller ej, särskilt när det kommer till porren. Istället behöver vi hitta tillbaka till det där roliga och fina som gör porr inte bara till nåt som kåtar upp, utan även nåt som ger oss en upplevelse.

Läs även dessa inlägg:

5 reaktion på “Porr för feminister?

 1. Mr X

  Helt underbart skrivet, vi tänker på samma sätt då det gäller porr tror jag. Jag är så fruktansvärt less på dagens porr som bara blir mer och mer extrem! Tycker att det är dags att du gör en porrfilmslista på BRA porr så att jag och gumman får lite inspiration och tarnspiration.
  Vi försökte faktiskt kolla på en porris häromdan och det slutade med ett asgarv återigen, men det måste ju finnas bra titlar därute?
  Om inte annat någon gammal rulle som är sevärd…
  Tipsa nu oss bloggläsare klumpesnusk!!!

  Svara
 2. Miss X

  Porren genom tiderna har ändrats ganska drastiskt, porren förr var bättre rent sexuellt. För oss kvinnor däremot är den gamla porrens skådisar dock ett nedköp, karlarna ser ut som hej.kom.o.hjälp.mig, kolla bara på Ron Jeremy…äckel. Sex skall vara naturligt och vackert, inte vulgärt och krystat.

  Svara
 3. Nikki

  Du skriver att du tittar på porr för att bli kåt och upphetsad men samtidigt inte gillar vad du kallar McPorr. Frågan är då vad för porr gör dig kåt och upphetsad? För frångår McPorr så finns ju nästan bara det som kallas för hemgjord porr, vilket man snart inser inte är så ”hemgjord” som de antyder…

  /Nikki

  Svara
  1. klumpesnusk Inläggsförfattare

   Jag gillar porr från 70-talet och i vissa fall tidigt 80-tal.

   Klart det finns modern porr som hetsar upp mig också, och jag kan se porr bara för att jag gillar att se på människor som knullar – det behöver inte alltid ha som orsak att jag vill bli kåt (hur mysko det än må låta).

   Men jag är ganska begränsad i vad som hetsar upp mig vad gäller modern porr, och mycket av porren som produceras idag gör mig bara uttråkad eller i värsta fall irriterad.

   Jag jobbar faktiskt på ett inlägg om detta, så håll ögonen öppna i framtiden.

   Svara

Skriv en kommentar!