Ett litet experiment: Färg eller svartvitt?

En tanke dök upp i mitt huvud för några dagar sen. Det här med porr och erotik och var gränsen går mellan de två. För jag tycker det finns en tydlig gräns mellan vad som är porr och vad som är erotik. Många säger att det inte finns nån skillnad, andra säger att det enda som gör erotik till erotik är att det är porr som skapas med en konstnärlig motivation. Jag säger att det finns en tydlig skillnad mellan porr och erotik.

Men jag funderade, för det finns en hel del visuella skillnader mellan porr och erotik. Den allra vanligaste och tydligaste är att erotik sällan är i färg. Svartvitt är en fotografisk metod som föredras när man försöker vara konstnärlig och skapa nåt mer finstämt. Det är lätt för vem som helst att ställa kameran till svartvitt och därmed nästan automatiskt skapa en mer konstnärlig stämning. Jag gör det själv rätt ofta, alternativt använder Photoshop för att i efterhand skapa en svartvit stämning.

Erotik är också mer finstämd än porr. Porr blir stadigt mer och mer vulgär, mer och mer våldsam, mer och mer… ja… MER, helt enkelt. Det enda egentliga syftet med porr är att man ska bli kåt, eventuella andra effekter är bara en slump. Erotik handlar ofta om att vara mer subtil, att låta betraktaren delta (eller ej), att skapa känslor, stämningar. Erotik handlar aldrig om att försöka göra åskådaren kåt.

Mina tankar fortsatte. Kan man ta en riktigt vulgär bild och enbart genom lite strategiskt Photoshoppande göra om den till nånting erotiskt? För att testa detta letade jag rätt på en riktigt vulgär porrbild nånstans på nätet, massor med kukar och sånt i den. En riktigt smaklös bild, faktiskt. Det här är nästan original, det enda jag gjort med den är att beskära den lite så att den fula logotypen från porrsajten som hade den senast försvann.

original_porr

Efter ca fem minuter i Photoshop är det här resultatet. Det enda jag gjort är att göra den svartvit samt justerat ljusstyrka och kontrast för att få det mer fylligt.

svartvit_porr

Så vad tycker ni? Gjorde mina små manövrar att den här bilden gled över en smula på spektrumet och blev mer åt det erotiska hållet, eller är det fortfarande en grov, ful och vulgär porrbild?

Läs även dessa inlägg:

16 reaktion på “Ett litet experiment: Färg eller svartvitt?

 1. Adam & Eva

  Vi gillar svartvitabilder, men det har du säkert märkt på våran blogg. Vi brukar emprimentera lite och personligen tycker jag att de svartvitabilderna blir mer ”konst” är de med färg.

  Vi blev förresten avstängda från blogger igår 🙁
  Nu är vi tillbaka under metrobloggen istället. Så ska vi försöka göra nåt bra av det istället!

  http://www.metrobloggen.se/ormeniparadiset
  .-= Adam & Evas senaste inlägg: Back in action =-.

  Svara
 2. Norrländska

  Personligen tycker jag inte alls att bilden var ful och vulgär från början ens, men det kanske har med min syn på porr att göra bara… Vill ju ha rå, hård, plastig porr.
  Svartvitt är ofta mjukare på nåt sätt men jag gillade bilden bättre i färg denna gång. Mest för att jag tycker att kukarna liksom försvinner i det svartvita, de blir inte lika framträdande och då inte lika frestande 😛

  Svara
 3. Baby

  Man kan ju öka kontrasten lite mer i den svartvita, nu blev det lite väl grått. Men som en bildlärare sa så handlar en snygg bild om spänning, att det är något som drar i den.

  Jag tycker erotik handlar om känslor, emotioner mer än vad som sker rent fysiskt. Det är ju en kåt bild, det ser man på alla kukar och hennes tunga som kröker sig så fint, men den har inte med så mycker emotioner. Nej, svartvitt eller inte så är bilden fortfarande porr så det skriker om det.

  Svara
 4. Juliette

  Just den här bilden ger ingen annan känsla i svartvitt än i färg, men gör gärna fler försök. För övrigt tycker jag, något förvånande faktiskt, att den här bilden är rätt läcker, mycket hud och annat, bara att ta för sig 😛

  Svara
 5. Marie

  Håller med, fortfarande porr… Men vems ögon är det som syns i vänstra hörnet?

  Jag har svårt att förstå att killar vill vara så många på en och samma tjej.. Hua mig..!

  Svara
  1. Runkaren

   Tycker att det är sexigt när en tjej är villig och blir knullad av flera killar samtidigt

   Svara
 6. EttUnderverk

  Jag älsar bilden! Färgen spelar ingen roll…Den triggar min fantasi och jag går igång som fan på den där och liknande bilder. Jag ser inget vulgärt i den…Jag tycker bara att den är vacker och sexig. Jag kan helt klart tänka mig in i att det är jag som är i mitten 😉

  Svara
 7. Tessi

  Jag håller med flera andra här, då jag inte tyckte bilden var ful eller vulgär ens i färg. Jag tycker den är riktigt sexig och jag skulle inte ha något emot att vara tjejen i mitten!

  Svara
  1. LM...P

   Hej Tessi… Det va ju inte så oväntat att du gärna ville vara tjejen i mitten 😀

   Svara
   1. Tessi

    Haha jasså? Det var det inte? Tror dock att det var fler i kommentarfältet som har sagt samma sak så:p Så vi får la helt enkelt lotta om den platsen tror jag!

    Svara
 8. LM...P

  Hahahaha Jag tror inte platsen behöver lottas ut, du har nog redan dina killar som du använder till liknande situationer… 😉
  Puss på dig =D

  Svara
  1. Tessi

   Tyvärr måste jag säga att jag inte har riktigt så många killar som jag skulle kunna använda i en sådan situation! Har några stycken att välja på, men att de skulle vara i samma sovrum som varandra – och mig, är knappast troligt;p

   Svara
   1. LM....P

    Tyvärr…?? Ja de där killarna ser sig väl som konkurrenter :s Och då vill man ju inte ha dig gemensamt..! Men vart har alla andra tagit vägen?

    Svara

Skriv en kommentar!