Mer naket i tidningen

Jag läser återigen om den pågående nakendebatten landet över. Den här gången har SvD publicerat en bunt med åsikter om nakenhet, och som vanligt är det ett brett spektrum. Dock är åsikterna aningen mer sansade än när Aftonblaskan gör det, kanske beroende på att SvD åtminstone försöker låtsas som att de är objektiva.

Två saker fastnade jag för. Dels håller jag med ”Anonym” om att naket är erotiskt. Faktiskt så tycker jag att vara naken är och kan vara erotiskt, helt enkelt för att människokroppen i sig håller den kvalitén. Men som jag sagt förut beror det helt på vilken attityd man lägger på det. Jag sitter själv här naken nu och skriver detta, och känner mig inte speciellt kåt eller upphetsad av det. Men naket är erotiskt, och man kan välja om man vill att det ska vara det eller ej. Jag kan se en naken kvinna och tycka hon är vacker, sexig och erotisk utan att för den skull förlora behärskningen eller omedelbart få stånd.

Det som ofta glöms bort i debatten om sex och nakenhet är att det är inte svartvitt. Man kan tycka nåt är erotiskt och vackert utan att för den skull automatiskt tänka sex. Åtminstone kan jag det, och de flesta människor jag pratat med detta om håller med mig. Det är som jag sa tidigare en paradox – den nakna människokroppen är på en och samma gång sexuell och inte sexuell. Det är när man drar likamedstecken mellan sex och nakenhet som nakenhet automatiskt blir sexuell. De flesta som undviker den associationen vet att det är både och samtidigt, eller ingendera samtidigt.

Den andra saken var berättelsen om det nakna barnet som återvänder från badplatsen:

På väg hem från stranden ­möter vi en ung familj på väg ner till badet. När pappan ser att småkillarna (3–5 år) inte har en tråd på kroppen, vänder han sig till sin lilla dotter: ”Nu Emma, får du lov att blunda!” Tack och lov verkade flickebarnet inte uppfatta andemeningen, men hon tog tydligt och konfunderat intryck av båda föräldrarnas ­utbytta blickar och fnissanden.

Kroppsskammen är något som föräldrarna för över på sina barn. Barn föds inte med inbyggd skam för sin nakna kropp, det är nånting de lär sig av sina föräldrar. Det gäller i princip allting med ett barn, vare sig det är kroppsskam eller religion eller att ta av sig skorna inomhus. Man lär sig det av sina föräldrar, antingen medvetet eller genom observation.

Jag tycker själv att det är tråkigt med föräldrar som är så snabba att lära sina barn att skämmas för sin kropp. Jag är helt övertygad om att det leder till många problem när barnen blir äldre. Men det är min åsikt, och alla har ju såklart rätt att uppfostra sina barn efter eget huvud.

At_the_nudist_beach
(Bild från Wikimedia Commons)

Läs även dessa inlägg:

2 tankar kring ”Mer naket i tidningen

Skriv en kommentar!