Klassisk skönhet

Jag hittade nedanstående gamla bild på en naken Anita Ekberg. Det upphör aldrig att fascinera mig hur annorlunda kvinnor såg ut för 30-40-50 år sen jämfört med hur idealen är idag.

Idag känns det som att man glömmer bort att kvinnor inte bara består av bröst och rumpor, utan även består av mage, höfter och ben. Att det handlar om hela kroppen, inte detaljer. För på sätt och vis känns det som om kroppsidealet idag har kapat upp kvinnokroppen i detaljer, och vi har glömt bort helheten till förmån för några små detaljer som kallas för ”kvinnlighet”.

När jag gick i mellanstadiet fick vi lära oss att på kvinnokroppen är axlarna ungefär lika breda som höfterna. Det är nåt som jag ofta funderar på, att man inte ser bredaxlade kvinnor i media speciellt ofta eftersom det anses ”okvinnligt” att ha breda axlar. Själv älskar jag när kvinnor har breda axlar, speciellt om de matchar höfterna.

r7wJyJvojnkem5piqxS2kxE4o1_500

Jag älskar breda höfter också. Det är som någon sa, kvinnor ska ha former – om jag hade velat ha en kvinna som såg ut som en 13-årig pojke så hade jag jagat efter 13-åriga pojkar istället. Emellanåt har jag råkat hamna mitt i en modevisning i dumburken. För mig är det som en slags skräckfilm. Alla dessa kantiga, hårda, fyrkantiga och formstöpta kvinnor med blanka ansiktsuttryck som paraderar runt i kläder som ingen vettig människa skulle vilja köpa, eller ens har råd att köpa.

Program som Top Model framstår för mig lite som indoktrinering. Jag ser individer gå in i fabriken, och sen stöps de om till samma platta och idealiserade (men fullständigt urtråkiga) mall som alla andra. Ni har sett den där reklamen för Fanta, den där massor med individer stämplas i nån maskin och blir tråkiga gråa identiskt formade konstrukter.

Jag önskar vi kunde hitta tillbaka till mer genuina ideal igen, istället för att dela upp kvinnokroppen i nåt slags bisarr karta över ideal och sen bli hysteriska på en del av dessa och tona ner andra.

Läs även dessa inlägg:

5 tankar kring ”Klassisk skönhet

 1. McHive

  Hear! Hear! Håller fullständigt med dig. Tyvärr påverkas alla av medias stereotypa idealbilder, män som kvinnor.
  Nästan alla kvinnor är vackra, fast på olika sätt. En del har utmärkande kurvor, någon har utmärkande rumpa etc. Sedan är det så vist uträknat att män i grunden har lite olika preferenser, man föredrar lite olika saker, vilket innebär att det finns någon för alla. Själv tycker jag att kvinnor som vågar man stå för sin kropp och även visar det, blir vackra i mina ögon.
  Jag uppskattar verkligen dina bilder på ”vanliga” kvinnor.

  Svara
 2. Karin

  Tack för ett bra inlägg! Det är så skönt att höra lite vettiga åsikter. Även om kvinnor med ”pojkkroppar” kan vara fina på sitt sätt, så borde idealen självklart breddas mer, eftersom det är sån stor variation på vanliga kvinnor. Och överallt man tittar är det ju verkligen smalt smalt smalt som gäller. Inte så uppmuntrande för oss som inte ser ut så! Även om självkänslan kommer inifrån, så påverkas man ju av bilder utifrån. Därför tycker jag att det är så skönt att titta in här och få lite motvikt mot alla andra bilder man matas med! Så, tack för denna sida!

  Svara
 3. Tessi

  Håller med dig om det du pratar om. Men samtidigt så känns det som om folk borde vid detta laget veta att det som visas i tex. tidningar är grymt mycket retuscherat. Tjejtidningar och andra tidningar som riktar sig till kvinnor, till och med de stora dagstidningar visar hur lätt det är med hjälp av datorn att ta bort några kilon där, sätta ett par större bröst här osv. Med andra ord så ser inte ens celebriteterna ut som sig själva på vissa omslag. Bara att titta på Madonna som är Louis Louis Vuittons ansikte utåt i deras reklamkampanjer, där hon är så grymt mycket retuscherad så att hon ser ut att vara ca 20 år gammal.. Kommer även ihåg ett citat som Sarah Michelle Gellar sagt om celebriteter och deras kroppar: ”Vi har personliga tränare och kockar, och till och med VI tycker det är svårt att hålla vikten!”. Dessutom det vi ser på röda mattan av dessa kända människor, är oftast flera månaders av intensiv träning, dieter och skönhetsbehandlingar – en uppolering av sina kroppar, just för denna gala eller tillställning.
  Så att sträva efter ett ideal som endast kan uppnås via extrema dieter och behandlingar och i de flesta fall extrema retuscheringar, är inte så klokt. Att sedan dessa celebriteter känner att de måste passa detta idealet beror förmodligen på många olika orsaker. Men en av orsakerna är tex. att de vackra klänningarna de bär på olika galor och tillställningar, ges oftast bort av designers i storlekarna 32 upp till och med storlek 36. Med andra ord i väldigt små storlekar.
  Kvinnor som Kate Winslet, Liv Tyler, Catherine Zeta Jones m.fl, som jag personligen tycker är de vackraste, anses som de ”stora” kvinnorna. Dessa bär uppskattningsvis en storlek 38, kanske upp till och med en storlek 40. Sjukt.
  Måste även få försvara Tyra Banks och hennes TopModel, då hon tar in modeller som i genomsnitt väger 5-7 kg MER än vad de redan kända catwalkmodellerna väger. Hon tar även in ”plus-size” tjejer i sina program, brukar alltid finnas en eller två sådana tjejer per säsong. Dessutom vann en av dessa ”plus-size”-tjejerna en säsong för inte alls länge sedan. Detta gör hon medvetet, för att hon själv ansågs som en av de ”större” modellerna under sin karriär, och då många kända designers förespråkade bantning för hennes del, då de tyckte hon var för stor. Det enda stora designermärket som inte har klagat på hennes vikt och att hon borde banta, har varit Victorias Secret.

  Bara lite tankar och konstateranden från en modeintresserad tjej som tycker att kläderna inte sitter bäst på en size 0.=)

  Svara

Skriv en kommentar!