För stor vikt på första gången

Johanna Sjödin skriver lite tankar om första gången. Hennes grund till inspirationen var en artikel i Excessen om myten att killar vill bli av med oskulden tidigt.

Det finns lika många åsikter och tankar kring första gången man har sex som det finns människor. Alla presenterar sin egen åsikt, och alla är färgade av sina tankar kring det hela. Således är även jag det. Inget nytt under solen där.

Jag tror personligen inte på konceptet med ”oskuld”. Oskuld är för mig nåt som blivit över sen religionerna stormade in med sin svartvita världssyn på sex och samlevnad. Oskuld antyder så mycket som ingen idag är, och fyller i min mening lika mycket funktion som blindtarmen gör. Oskuld är en svartvit definition av nånting som inte går att definiera svartvitt, och därför undviker jag gärna uttrycket själv. Den enda som är i sanning oskuld är ett spädbarn, efter det så blir vi mer eller mindre utsatta för sex alltefter vad tiden går, och det är inget konstigt egentligen. Bara för att man inte stoppat in sin kuk i en fitta eller haft en kuk i densamma betyder egentligen inte att man är oskuld, det betyder bara att man inte knullat.

Vidare ogillar jag att man säger att man ”förlorar” oskulden. Det gör sex till nåt ännu mer fult och syndigt, och även här undviker jag att använda uttrycket.

Det generaliseras grymt mycket kring första gången. Speciellt när det kommer till de två könen. Killar vill en sak, tjejer vill en annan sak. Man kan hugga tag i första bästa människa på stan och fråga dem om det här med första gången, och de kommer alltid att generalisera kring vad killar respektive tjejer vill. Trots att det egentligen är så otroligt mycket mer komplicerat än vad man vill. Det är ju trots allt individer, inte könsorgan, och som sådana funkar vi därför individuellt.

Själv tycker jag faktiskt inte att det spelar någon roll vem man knullar med första gången, eller hur man gör. Jag är av den bestämda åsikten att vi lägger för stora växlar på den första gången, och därmed skapar man massor med neurotiska förväntningar kring densamma. Underförstått ska den första gången vara magisk, det ska flyga änglar och enhörningar och man ska invigas i den magiska gemenskapen av folk som knullar. Men verkligheten är i de flesta fall tvärtom, och då börjar neurotiska människor undra om de är normala, gjorde de rätt, osv osv.

Om man tar den första gången för vad det är tror jag det blir bättre. Ingen blir expert på att cykla med en gång, eller köra bil, eller knulla. Slappnar man av blir det bättre, och alla är nervösa första gången.

Vill man lägga stor vikt på första gången så gör man det, men jag tycker inte man ska göra det. Det blir roligare, mer avslappnat om man spänner av och tar det för vad det är – en första gång. Blir det magiskt så är det ju kanon – men jag tycker man ska vara noga med att inte ta för stort på det hela. Vill du knulla så gör det. Hittar du någon som du tänder på, släpp loss.

Och sist men inte minst, påminn dig själv om att alla är olika. Det finns inga regler, det finns ingen hemlig bok med saker man ska göra. Den enda som kan styra ditt liv är du själv.

Läs även dessa inlägg:

3 tankar kring ”För stor vikt på första gången

 1. Jossy

  Bra sagt. Många har för höga förväntningar, när det gäller sin första sex. Jag brukar både skämta och samtidigt vara allvarlig, när det gäller sex för första gången. Man måste öva och lära känna varandra. Det gör man inte på en gång. Hur ofta har man inte hört av sin tränare inom någon sport? Att man måste träna regelbunden och ha det roligt. Jag undrar om du eller andra personer har frågat sina föräldrar, om hur de upplever sin första samlag? Det har jag gjort och det var intressant att lyssna. Tankar och känslor är samma som nutid och dåtid. Jag tycker att varje människa har rätt att bestämma över sig själv, även det är inte alltid så.

  Svara
 2. Nakenflickan...

  När jag knullade första gången gjorde jag misstaget att berätta det för killen precis innan. Han blev helskärrad och det hela blev rätt….hm..krystat. Han var verkligen inte beredd på det eftersom jag var hysfat gammal (=22) ”oskuld” och (tror jag) utstrålade inte att jag var ”oknullad”.

  Hade jag inte sagt att han var min förste så hade det inte märkts alls (eftersom jag redan exprimenterat en hel del själv så var jag ju redan ”inkörd”) och sexet hade förmodligen blivit sååå mycket bättre om han inte vetat. Tänk vad en sån liten grej kan göra skillnad egentligen. Att det här med att han ”tog min oskuld” blev något som definierade det samlaget snarare än att det var första gången vi som två individer gjorde det tillsammans.

  Men allt det där med hur oskulden är viktig är väl kvarlevor från förr då det var en annan sak, då man inte skulle ha ett samliv med någon förrän man var gift och allt det där. Gamla sociala strukturer är ju svåra att vänja sig av vid, så det där med oskuldsbegreppet kanske är något som kommer hänga kvar ett tag…

  men en sak som jag tänkt på som ”höll på mig” lite längre är att det nuförtiden inte känns ”fint” att vara oskuld. Jag fick jättemånga negativa reaktioner på att jag inte hade legat med någon man. Kompisar sa åt mig att se till ”bli av med den” och folk rynkade typ på näsan och frågade om jag var kristen eller nått (vilket jag inte är)… Det! det tycker jag är lite konstigt. varför är det något som folk hänger upp sig på över huvudtaget??

  Svara
 3. Norrländska

  Jag har bara en sak att kommentera i det inlägget. ”…och alla är nervösa första gången.” Nope. Inte alla är det. 🙂
  När jag skulle till att ha sex första gången var jag fullkomligt trygg i det, jag visste redan då att sex är min ”gren”, visste att detta är jag bra på. Så jag var inte det minsta nervös. Killen däremot var rätt övertygad om att det inte var min första gång just för att jag inte var nervös alls. 🙂

  Svara

Skriv en kommentar!