Vad är romantik?

Sheila funderar över män och romantik, och undrar om män överhuvudtaget tänker på romantik? Jag kommenterade med att jag ju givetvis inte kan uttala mig för män generellt, men åtminstone jag gör det.

Nu känner jag att det är dags att utveckla det här.

Först och främst, vad är romantik egentligen? I stort tror jag att vi har en väldigt homogeniserad, kommersialiserad och glorifierad (wow, många -ad) syn och uppfattning på vad som är romantik. Jag tänker alltid så fort Alla Hjärtans Dag rullar runt och vi drunknar i slätstruken gullighet var vi än vänder synen. Det är hart när omöjligt att gå in i en affär utan att bombarderas med budskapet att om vi inte öser kort, blommor och annat krafs som vi väldigt lämpligt kan köpa där över våran käresta så är vi en usel partner. Företag är snabba att dra nytta av vårat kollektivt dåliga samvete för att få oss att köpa skräp som importerats från Kina i en tom gest för våran partner.

Det är -i min inte så ödmjuka mening- inte romantik. Det är skräp. Det är dåligt samvete kombinerat med ett slit-och-släng samhälle.

Romantik är i min mening en kombination av tre saker:

1. Att göra nånting storstilat men ändå smakfullt och någorlunda originellt.
2. Att dra nytta av sina styrkor och erfarenheter samt lyssna på sitt hjärta.
3. Att känna till sin partner eller den man uppvaktar och verkligen veta vad den personen skulle uppskatta.

Men det här är allmänna funderingar. För romantik kan vara vad som helst, så länge det är menat med kärlek. Det behöver inte vara storstilat, det behöver inte vara pampigt. Men det behöver komma från hjärtat. Om man lyckas göra nåt gulligt och kärleksfullt som prickar rätt i den avseddas hjärta, då är det romantik.

Romantik är också att behålla kärleken i vardagen. Få saker får ett förhållande att fungera som att komma hem efter en dag när allting skitit sig, när barnen spytt i bilen, när man blivit utskälld av sin chef, när man fått punka på vägen, när mjölken var slut på kafferasten, när man inte kunnat göra nånting rätt – och få en bukett med blommor, ett glas vin och en fotmassage. Det är också romantik.

Lika väl är romantik att packa en pick-nick och åka ut till nån mysig äng och sitta där och gosa i sommarvärmen medan nåt schysst vin och lite plockmat slinker ner i magen mellan kyssarna.

Så tänker män på sånt här? Jag hoppas det. Problemet är att den mansbild som dominerar är den av den lite bryska karlakarlen. Karlakarlen är fullt upptagen med att hugga ved, bygga broar eller renovera en V8. Romantik är knapsu, sånt gör inte riktiga karlakarlar. Många män fostras med att karlakarlen är nånting att sträva efter, speciellt om man är lite osäker i vem man är och sin personlighet. Då är det lätt att börja spela karlakarl, för karlakarlen är en accepterad kutym i samhället och ifrågasätts inte lika snabbt som en karl som vågar stå för sina känslor och att han har ett hjärta. Kombinera detta med en lätt homofobi och strävan efter karlakarlen som ideal är fullständig. För alla vet ju att det bara är bögar och fjollor som gillar romantik? Right? Nä grabbar nu ska jag fanimig svetsa lite och dricka bärs innan jag bygger en bastu!

Osv. Det här går tillbaka till våra stereotypa könsroller. Killar ska vara manliga, gilla blått och leka med bilar. Tjejer ska vara gulliga, gilla rosa och leka med dockor. Det blir en nästan dogmatisk hållning och i förlängningen leder det till att ALLT som kan associeras med ”feminint” genast blir omanligt. Om en riktig karlakarl visar sig vara ”omanlig” och berätta om hur han gjorde nåt gulligt och romantiskt för sin fru/flickvän/kk/yxskaft, då kan du hoppa upp och klappa dig på att Spanska Inkvisationen bestående av andra manliga, osäkra män kommer att hoppa på honom som hyenor på ett döende djur. Vilket i sin tur bara gör honom ännu mer osäker och ännu mer dogmatisk själv.

Jag själv är ingen romantisk kille. Med det menar jag inte att jag inte förstår eller kan romantik, utan att det är nåt som jag måste anstränga mig för att göra, för det är svårt att vara genuint romantisk i ett samhälle som genomsyras av ovan nämnda attityder. Jag gillar romantik, och jag tycker om att överraska med romantik. Jag är en mycket generös kille och jag älskar att ge spontana presenter. Jag är trygg i min manlighet också – bara för att jag kan hantera en motorsåg och gillar dragsters betyder inte att jag inte kan bejaka min mjukare sida och faktiskt vara gullig. Faktiskt göra romantiska saker.

Låt mig ge ett exempel på en sak jag gjorde i Julas när J -det är hennes fot där till höger- var här. Vi kände att vi behövde nåt romantiskt, och det här blev resultatet:

romantik_julas
(Klicka för större, ber om ursäkt för den usla kvalitén men what can I say, mobilkamera)

Två romantiska komedier. Godishjärtan. Ett (visade det sig, tyvärr nästan odrickbart) rosé-vin. Knapriga potatishjärtan. Och bilar, för bilar är… tja, det är gott.

Det här är min typ av romantik och kombinerar de tre sakerna jag nämnde där ovan. Vi myste i soffan och såg på Hugh Grant som gjorde bort sig, mumsade knapriga hjärtan och försökte dricka det motbjudande rosé-vinet. Det var underbart, och om fler killar vågade sig på att göra såna här ”omanliga” saker skulle färre förhållanden gå i kras tror jag.

Läs även dessa inlägg:

11 reaktion på “Vad är romantik?

 1. M

  Romantik är vackert enligt mig, då det inte är tillgjort, utan äkta då man gör det för den man älskar i en djupare relation. Romantik som bäst.:)

  Bra skrivet. Tänker lika i mycket, så skillnad på män är det väl dock inte kanske ändå. Som jag skrev, dom finns särute.

  Svara
 2. Zettermark

  Först: Underbar blogg. Seriös, rolig och ärlig – utan att vara vulgär.

  Sedan: Det är himla inne att hata Alla-hjärtans-dag. Det är himla inne att säga ”köp dendär rosen en regning tisdag i stället.” Men hur många gör det, egentligen?

  Sist: Du har förstås rätt. Romantik beror inte av handling, utan av tanke. Tanken bakom handlingen.

  Om man nu kan lyssna till en tjej som lekte med bilar när hon var liten. 😉
  /Z

  Svara
 3. Claes

  Så jag kan inte vara romantisk då jag inte har en bil med en stor V:8a? Har en Polo. Inte en penisförlängare precis. Kanske skulle köpa mig en Mercedes med en V:12a 🙂
  Romantik är även att ha förtroende, tillit samt att kunna tala med sin partner.
  Att lyssna på vad min partner säger är för mig väldigt viktigt för mig. Vi är två personer som delar på allt. Då ska båda kunna säga och tycka sitt.

  Svara
 4. J

  Du glömde den djupröda hallonsodan vi valde istället för det äckliga rosévinet…*puss*

  Svara
 5. Sheila

  Härligt att du spann vidare på tråden, tack för ett superbt inlägg (som vanligt). Jag vill också säga att även du nämner vad jag anser vara romantik, det där till vardags. Det som håller kvar glöden. Alla hjärtans dag tex blev min sambo uppvaktad av mig med mys, choklad, en bukett rosor och ett supergulligt kort. Just för att jag mer konkret ville visa min kärlek. Jag fick ett tack… Artigt, men inte vad jag tänkt mig. Kortet hamnade så småningom i soporna.. Kanske är det bristen på romantik (i alla former) som gör att jag törstar efter det så..? Vem vet..

  Svara
 6. Sandra

  Blommor eller liknande hade gjort mig jätteglad på alla årets dagar utom alla hjärtans dag. Visst, jag hade inte blivit ledsen över dom den dagen heller, men jag hade tvivlat på om jag fick dom för att han älskade mig eller för att det var alla hjärtans dag. Sen är jag nog inte så mycket för blom-romantik. Jag uppskattar när min pojkvän väljer att tillbringa en kväll med mig och bara mysa, även fast hans kompisar kanske är ute och röjer på någon nattklubb. Så långt som att filmerna vi ser är romantiska komedier har jag dock inte kommit än. Men däremot är hand handduk rosa och även kalendern, så jag vet inte, en bit på väg mot en mer feminin sida kanske!

  Svara
 7. Ida

  Romantik ja. Vad händer då när man har en karl som är romantisk och en fru som jag som inte riktigt fattar grejen.

  Min första tanke med romantik är dessa förbenade rosenblad som är utströdda överallt. Vem städar upp dom är min första tanke. Knappast romatiskt.

  Men det är nog sant det du skriver, synd bara att jag är så kass på det och att min man nog gett upp hoppet

  Svara
 8. Anna

  Hos oss är det också Mannen som är den mest romantiske av oss. Till utseendet är han väldigt manlig, stor och stark. Man skulle egentligen kunnat plocka honom direkt från riddartiden. Kroppsligt stark och mentalt kraftfull i strid. Men mjuk, romantisk och hövisk när det gäller kärlek. Aldrig har jag mött någon mer lyhörd man, som hela tiden ser till mina behov. En själsfrände.

  Det är så små saker. Att hålla upp en dörr, en stödjande hand i en trappa, en liten överraskande sak man nämnt någon gång. En stilla promenad i skogen i skymningen, stanna och tillsammans se på månen och lyssna till vindens sus. Att välja bort TV:n för prata med sin älskade, att anstränga sig och göra något gott till sin älskade, att ligga nakna på en filt i solen, sitta på en klippa vid havet och dricka kaffe och äta bullar…

  Svara
 9. Sofia

  Bra skrivet! Romantik handlar också om att verkligen ta sig tid för varandra, oavsett vad det är man gör. Jag kan tycka att det är romantiskt att åka till biltvätten och handtvätta bilen – bara för att vi gör det tillsammans. Små gester som man tar sig tid till , och som faktiskt kommer från hjärtat är bäst!

  Tack för en bra blogg!

  Svara

Skriv en kommentar!