Bara bröst i Malmö simhallar

Jag läser i Svenska Dagblaskan att det numera kommer att vara valfritt för kvinnor huruvida de ska ha överdel på sig i badhus i Malmö. Det är tydligen resultatet av nätverket Bara Brösts arbete, och det tycker jag är väldigt positivt. Tidigare har det varit upp till varje badhus att själva avgöra, men nu ska det tydligen bli officiellt att det är valfritt för kvinnor.

Det här tycker jag känns positivt, att bröst i ett badhus kan släppas fria. Jag vill inte säga nåt i stil med ”avsexualisera brösten” eller nåt sånt, för jag tycker det är en för snäv beskrivning. Men, jag tycker det är enormt positivt att Malmö ger tillbaka kontrollen över kvinnors bröst till just kvinnorna.

Uppdatering: Dock stör jag mig lite på Svenska Dagblaskans rubrik (”Man får vänja sig”) vilket jag känner är en tråkig mild nymoralistisk rubrik.

Läs även dessa inlägg:

6 reaktion på “Bara bröst i Malmö simhallar

 1. Juliette

  Bröst kommer aldrig att kunna avsexualiseras. Jag förstår inte tanken bakom bara bröst i ett badhus för allmänheten. Varför vill man detta? Alla vet att män (och kvinnor) tänder och blir kåta av bröst, varför ska man inte kunna slippa detta när man besöker ett badhus. Nu låter jag säkert som en kärring men då får jag väl göra det då. Jag badade topless på 80-talet och förstår inte varför idag, då jag mognat sexuellt och tom kan tänka mig att leva polyamoröst. Var sak har sin tid och plats.

  Svara
 2. Tessi

  Håller med Juliette till viss del. Jag och tjejkompisarna på jobbet diskuterade detta idag då vi läste denna artikel. Ingen av oss skulle någonsin ta av oss överdelen på ett badhus där allmänheten vistas. Det skulle inte kännas helt ok att, för det mesta, män skulle stirra på en konstant. En väldigt olustig känsla av att ständigt vara uttittad skulle säkerligen råda kom vi överens om. Det är inte direkt det man är till badhuset för, är man exhibitionist så kan man nog få visa upp sig på andra sätt. Det är väl en bra sak i sig, att tjejer och killar nu står ”lika”, iaf i Malmö badhus, men som Juliette skriver, var sak har sin tid och plats. Tror i alla fall att antalet manliga besökare i Malmös badhus kommer öka drastiskt efter detta beslut..=p

  Svara
 3. Angyl

  Det är ganska märkligt egentligen, hur djupt våra tabun rotade i våra stackars hjärnor. Men visst måste det vara så att den enda anledningen till att någon blir mer upphetsad av babymjölkmaskiner än någon annan del av den kvinnliga anatomin är att normen är att dom ska vara så hemliga och dolda. Hos folk och kulturer där både kvinnor och män går barbröstade så tycks ju ‘problemet’ lysa med sin frånvaro.

  Jag var en gång på ett ”kurbadhus” i Holland. Jag hade inte fattade det förrän jag kom dit, men där var badkläder *förbjudna* … Jag badade bastu, simmade, bubbelpoolade och plaskade i dödahavssalta småbasänger umgiven av mångfald av tuttar, snoppar och muttor utan att uppleva att någon stirrade vare sig på mig eller någon annan. Misstänker dock att det dröjer till dess att Malmö badhus kommer så långt (men man kan ju onekligen spara pengar när man inte behöver ha dubbla uppsättningar omklädningsrum).

  Svara
 4. Helge

  Ursäkta den sena kommentaren, men det intressanta är att inte en käft ( tror jag…) har badat topless sedan det blev tillåtet. Det gjordes ju någon slags undersökning när frågan var som hetast, och då svarade majoriteten att det borde vara tillåtet att bada topless på badhus. Men någon som intervjuades ( kommer inte ihåg var, tyvärr…) misstänkte att de flesta som var för ”tillåtandet” var män som bara ville ”flukta”. Hahahaa!!!

  BTW så är detta första gången jag är inne på denna blogg, och jag tycker den är skön. Fortsätt så!!!

  Svara
  1. klumpesnusk Inläggsförfattare

   Alternativt tror jag att det var människor som gillade idén och stödde den, men när det kom till att faktiskt genomföra det så fegade de ur. Det är inte ovanligt, jag har gjort detsamma själv i olika omständigheter. Lätt att prata, svårt att lägga ett tabu som man levt med hela livet bakom sig bara sådär.

   Och tack för berömmet, vi lägger ner mycket energi här och det känns bra att det uppskattas!

   Svara
 5. Mr.T

  Jag vill minnas att det förekom många nakna bröst på stranden när jag var i mina tidiga tonår, typ 1986-1990 kanske, sen försvann det.. jag tror att det har med större tryck på tjejers osäkerhet att göra.

  Jag anser att det måste vara upp till var kvinna som vill bada på stranden såväl som i badhus hurvida de vill visa sina behag eller inte.

  På tal om avsexualisering av bröst så anser jag att även en mans bröstvårtor är en erogen zon så jag köper inte argumentet att det skulle ha med saken att göra riktigt. Detta med hänseende till att det i princip räcker med en bikinitop som bara täcker bröstvårtan men låter resten av ”godsakerna” synas i all sin härlighet..

  Svara

Skriv en kommentar!