Avhållsamhet är medeltid!

Igår kväll såg jag de sista tio minuterna av en brittisk dokumentär på femman om hur konceptet med avhållsamhet sprider sig över USA. I korthet går det ut på att döttrar lovar att vara helt avhållsamma och inte ha sex för att bevara sin ”renhet” inför ett bröllop. En del går längre än att bara undvika sex, utan lovar också att inte kyssa någon förrän de gift sig och är därmed lite extra rena, eller nåt.

Det hela har ju såklart religiösa toner, man bevarar sin renhet för att vara oförstörd även i guds ögon.

Jag måste säga att jag blev imponerad. Inte av det jag såg, utan hur otroligt snabbt det retade upp mig och fick mig att sitta och skrika åt min TV. Det jag såg gjorde mig otroligt upprörd, och är bara ännu ett exempel på hur religion och nymoralism bara är dåligt för våra ungdomar.

Jag såg en ung kvinna berätta att hon helt överlåtit sitt liv till sin pappa. Han avgjorde vem hon fick dejta, OM hon var redo att dejta, och hon hade skrivit ett kyskhets-kontrakt med honom där hon lovade att behålla sin renhet inför den dagen hon gifte sig. Underförstått var att hennes pappa var den enda som var kapabel att avgöra vad som var bra för henne.

(Ett exempel på hur ett sånt här kontrakt kan formuleras finns här.)

Att sånt här irriterar mig i enorm utsträckning har ni säkert redan förstått. Det här är ren och skär idioti, och jag stör mig på religiösa nötter som gör så här. Det sorgligaste är att även om man kan sucka och skaka på huvudet åt dessa korkade jänkare så börjar det komma till europa också. Istället för att utbilda sina barn och ge dem en sund sexualitet så stryper man den helt enkelt, och viftar med nåt trams som skrevs för 2000 år sen som motivation.

Jag är fortfarande ambivalent till huruvida jag vill ha barn, men jag är säker på en sak – om jag har barn så kommer jag inte att sticka huvudet i sanden när de börjar få luster. Jag kommer att se till att lära dem allt de behöver veta, se till att de har kondomer och förstår ansvaret och sen kommer jag att låta dem utveckla sig själva. Inte döda deras intelligens med religion och gudar som inte existerar.

Usch, jag känner hur jag sitter här och blir så upprörd att jag inte kan formulera mig i skrift. Sånt här förlänger bara uppfattningen om att kvinnor inte ska få kontrollera sina egna kroppar, och att kvinnor är oförmögna att ta beslut om sina egna liv.

Bläh.

Läs även dessa inlägg:

8 reaktion på “Avhållsamhet är medeltid!

 1. Ett underverk

  Jag såg det också =(. Länge sen jag blev SÅ arg….Jag var förbannad. En massa jävla skitsnack var hela programmet. Jag så hela programmet och blev mest bara argare och argare.

  Svara
 2. Norrländska(fd M)

  Tur att jag inte har nån tv. Jag har förresten precis klivit in i nån form av celibat själv, inte för att det är all i närheten av att likna detta du skriver om men iaf. Jag i celibat, kan det funka? 😀

  Svara
 3. Anna

  Är det någon som vet om killar hålls lika hårt (av sina familjer) som tjejer när det gäller kyskhetslöften etcetera? Är det lika vanligt att killar pushas att avlägga löftena, och är det lika vanligt att familjen/omgivningen ”bryr sig” om killarna skulle råka bryta det? För precis som Klumpesnusk skrev förlänger det ett patriarkalt styre över kvinnors sexualitet, och – om det mest gäller tjejer – skulle det rent av kunna vara rörelsens hela syfte. Att göra tjejer till monogama husfruar. (Alla kvinnliga framsteg i samhället följs av motståndsrörelser som försöker få tillbaka kvinnan som trogen moder och fru, se exempelvis susan faludi-”backlash”)

  Svara
 4. Claes

  Tänk om dom ville avhålla sig från sex hela sitt liv? Då slapp vi denna polisstat som tror att allt dom gör är rätt. Kollar man USAs historia så får man ihop 2-A4 ark med krig dom startat. Sedan har dom ofta presidenter som knappt kan läsa. Ett land jag absolut inte ser upp till.

  Svara
 5. oskuld

  Oskulden är något man aldrig kan få tillbaka om man en gång förlorat den.
  Jag säger inte att man måste vänta tills man gift sig men jag tycker att man ska spara oskulden tills man hittar någon man verkligen tycker om och man vet att personen känner samma sak. Sen om förhållandet inte håller hela livet är en annan sak.
  Avhållsamhet är verkligen inte medeltid.

  Svara
 6. Porrtrollet

  Jag vet!
  Jag såg på det örsta fem minuterna men sen fick jag lov att byta program, jag höll på att gå i taket av ilska. Hade jag sett klart tror jag att jag hade fått lov att ha sönder något. Värdelösa idiotiska idéer!

  Svara
 7. jeoma

  Svar till ”Oskuld”,
  Du har antingen inte läst hela texten eller helt enkelt inte förstått vad Klumpesnusk ville ha sagt!

  Han säger inte att det är fel att vara oskuld, han ogillar bara att kvinnor själva inte får bestämma när/om de ska ”förlora” den.

  Jag håller med honom =)

  Svara

Skriv en kommentar!