Tekniktips: Flöden

Nej, det är inte fontänorgasmer, det här är ett osexigt men praktiskt tekniktips till alla människor som läser bloggar.

Hur läser du de bloggar du (eventuellt) följer? Går du manuellt till varje sida för att se om det har kommit nåt nytt, och försöker komma ihåg vad du redan läst? Önskar du att det fanns nåt mer praktiskt sätt att följa bloggar?

Det finns det faktiskt. Det är en teknik som kallas för RSS. På engelska brukar det kallas för ”feeds” medan jag på svenska brukar kalla det för flöden. Innehållsflöden är ett sätt att prenumerera på webbplatser som uppdateras löpande, och att istället för att gå till varje enskild site få innehållet praktiskt presenterat på ett enhetligt ställe. Det här stället kallas på engelska för ”feedreader” och på svenska brukar jag översätta det till ”flödesläsare”. En flödesläsare kan vara ett program som är installerat på din dator, eller en webbplats som t.ex. Bloglovin eller Google Reader. Firefox har också en inbyggd (om än lite väl enkel) flödesläsare.

Vad det här innebär är att istället för att manuellt gå till varje sida får du alla nyheter presenterade åt dig. Flödesläsaren kollar de flöden du prenumererar på, och uppdateras automatiskt.

Jag själv följer över 80 bloggar och andra siter med flöden. Jag hade omöjligt kunnat hålla mig ajour med dessa om jag inte hade prenumererat på deras flöden. Dels hade det tagit alldeles för lång tid att manuellt gå till varje sida och se om nåt nytt kommit, dels hade jag omöjligt kunnat komma ihåg vad jag läste sist.

Därför vill jag rekommendera alla läsare att lära sig hur det här funkar. Det låter komplicerat, men det är egentligen väldigt enkelt och väldigt smidigt. Det kommer att spara dig tid som läsare, och göra din existens på nätet lite trevligare.

Det du behöver göra är att först välja en bas för var dina prenumerationer hamnar. Det finns massor med olika sätt, om du inte gillar att ha prenumerationerna i en webplats är det smidigt att ha dem i ett program på datorn. Programmet kan oftast ställas in till att kolla prenumerationerna lite då och då (jag har min inställd på var 15e minut) och då kommer de flesta program att indikera att nåt har hänt.

Till Windows är Feedreader en över genomsnittet godkänd läsare. Till Mac har jag hört att Shrook är helt okej, men då jag inte äger en Mac själv kan jag inte avgöra sånt.

De flesta webläsare idag känner automagiskt av om det finns flöden i en sida. Håll utkik efter den orangea flödesikonen. I Firefox ser det ut ungefär så här:

rss_firefox

Andra webläsare har säkert nåt liknande. När du klickar på den ikonen hamnar du på flödessidan där du kan välja att prenumerera på den. Antingen gör du det direkt i Firefox (via dess funktion som heter ”Live Bookmarks”) eller så bör du kunna använda ditt installerade program.

UPPDATERING (många år senare): Google har ju tyvärr lagt ner sin Reader, men vill man ha en molnbaserad läsare som även har tillhörande app för Android/iPhone så tycker vi Feedly är en förbaskat bra lösning.

Läs även dessa inlägg:

5 tankar kring ”Tekniktips: Flöden

 1. handsome ranger

  Det tråkiga med flöden är att många flödesläsare inte blir statistikförda, vilket gör det svårare för oss bloggare att hålla koll på hur många läsare vi har.

  Svara
 2. klumpesnusk Inläggsförfattare

  Ja, det är ett mindre problem. Man kan göra saker som t.ex. att bara visa en ingress i flödet för att därigenom tvinga människor att besöka ens blogg. Dock anser jag att det är dålig karma.

  Jag accepterar att om man läser bloggen via flöde så kan det se ut som minskad besöksstatistik. Hellre det än att bli nåt slags besöksnazist.

  Svara
 3. handsome ranger

  Sant. Hög statistik är nog ett mått på antal porrbilder/videos som tvingar människor att besöka bloggen… eller antal ovana läsare, sådana som ännu inte lärt sig hur flöden fungerar. Det är nog tyvärr inget mått på kvalitet.

  Svara
 4. Sebastian

  Update Scanner till Firefox funkar väldigt bra med. Gulmarkerar all ny text så du lätt kan se vad du läste sist.

  Svara

Skriv en kommentar!