Tankar kring ”Oskuld”

När jag läser diskussionen kring Phias första inlägg, och speciellt åsikterna kring hennes eventuella eller definitiva oskuld börjar jag fundera lite på konceptet. Speciellt Jossys kommentar får mig att börja fundera.

Oskuld är ett begrepp och uttryck som jag känner är en kvarleva från äldre, mer religiösa dagar. Jag har känt sedan några år tillbaka att uttrycket egentligen är föråldrat, men använder det av vana och brist på bättre ersättare.

Ordets rötter är ganska enkla att finna. De flesta större religioner anser att sex är syndigt, och så länge man inte har haft sex så är man obefläckad. Man är oskuld, man är oskyldig. Man är ren och fri från syndens befläckning. Därför är oskuld ett ord som associeras med just renhet, och även med ungdom och naivitet.

Det är ett väldigt svartvitt tillstånd – antingen har man haft sex eller så har man det inte. Antingen är man ren och fin och orörd eller så är man smutsig och syndig. Åtminstone om man ser det från den religiösa vinkeln. Ute i den riktiga världen hos människor som mig som inte tror på sånt strunt är det hela mycket enklare – och på en och samma gång mer komplicerat.

För jag ser inte oskuld som antingen eller. Precis som med allt inom sex är det en gråskala, en flytande skala som helt beror på utövaren och vad man själv anser.

Så frågan går vidare, behöver vi ens ordet? Behöver vi ens konceptet?

Jossy säger att det behöver vi inte. Jag håller med henne. Ordet är förlegat, precis som konceptet. Det finns ingen strömbrytare som slås på vad gäller mänsklig sexualitet. Ordet oskuld antyder att det finns ett magiskt ögonblick, en speciell mikrosekund då en människa övergår från att vara nåt till att vara nåt annat. Nåt sånt ögonblick existerar inte i min mening. Allting är övergångar, erfarenheter.

Det enda sättet som en människa kan i sanning vara oskuld på är om den människan har varit instängd i ett rum hela sitt liv. Aldrig träffat en annan människa, aldrig sett ett tv-program, aldrig rört någon annan. Det är det enda sättet, för sex är överallt i dagens samhälle – och det anser jag är ganska bra och ganska normalt.

Även om Phia inte har haft en kuk inom sig så kan man inte beskriva henne som oskuld, även om hon rent tekniskt är det. Det är ett av många olika skäl till varför jag bjöd in henne, för det är ett intressant ämne att fundera kring.

Läs även dessa inlägg:

5 tankar kring ”Tankar kring ”Oskuld”

 1. Linda

  Har en fråga bara.. jag blir tokig! Har suttit en stund och försökt reda ut vad som finns på högra halvan av din header?? Är det en tå? Men det ser inte ut som en fot.. Så vad kan det då vara?? Jag är helt blockerad.. Ser verkligen inte vad det är.
  Hoppas på svar.
  Kram Linda

  Svara
 2. klumpesnusk Inläggsförfattare

  Det är en fot, med en lilltå som syns närmast tittaren. Bakom den är vänsterbenet, det är knävecket som syns. Hoppas du kan se det nu 🙂

  Svara
 3. Z

  men, vad i allsin dar! vad är det för nya bilder vid era inlägg? skulle inte du/ni kunna vara så gulliga och visa ett större format på dem så man ser vad det är för något 😉

  Svara
 4. klumpesnusk Inläggsförfattare

  Det är våra s.k. Gravatarer som vi använder för att identifiera oss online och för att lite tydligare skilja inläggen åt… Jag ska justera storleken så de syns bättre i framtiden, men tills vidare får det duga.

  Jag har nämnt gravatarer tidigare.

  Om du vill skaffa en egen gravatar som syns på alla bloggar med stöd för det, och slippa den där grå anonyma gubben så kan du göra det på gravatar.com.

  Svara
 5. Linda

  *s* Ja nu ser jag.. Fast det var mig en konstig fot. Måste granska lite till, kanske kommer jag fram till att det inte är foten som är konstig utan undertäcknad.
  Ganska spännande att utforska bilden så här nogggrant som jag gjort nu 🙂
  Tack för en bra blogg!

  Svara

Skriv en kommentar!