Omskärelse? Nej tack!

Jag har med visst intresse följt Svenska dagbladets serie om omskärelse, och läser nu reaktionerna kring samma artikelserie. Jag tycker alla borde läsa upp om omskärelse och bilda sig en uppfattning om det. Personligen tror jag inte att det går att ha en positiv åsikt kring det, förutsatt att man har en fungerande hjärna.

För er som inte vet det innebär omskärelse på män att man avlägsnar hela eller delar av förhuden. På kvinnor innebär det att man tar bort hela eller delar av de yttre organen, dvs klitoris samt yttre och inre blygdläpparna.

Grunderna till varför omskärelse utövas är nästan alltid religiösa. Inom t.ex. islam är det såvitt jag kan förstå standard att unga pojkar får sin förhud borttagen, precis som det är inom judendomen. Jag har läst riktigt otrevliga berättelser om hur unga kvinnor i olika byar och stammar i afrika får sina könsorgan stympade. Vanligtvis är det klitoris som får utstå angreppen då man i dessa stammar anser att den är okvinnlig iom att den påminner lite om ett ollon, och man skär helt enkelt bort den. Det är inte heller ovanligt att man syr ihop vaginan och gör andra saker med den.

Det finns medicinsk omskärelse också. Detta är såvitt jag vet vanligast på män, och görs om t.ex. förhuden är för trång av någon orsak. Under många år var det dock vanligt att man gjorde omskärelser på rutin även medicinskt, eftersom dåvarande forskning menade att det var mer hygieniskt utan förhud.

Jag förstod inte konceptet förrän i tonåren. När jag var ung tyckte jag alltid det var lite märkligt att min pappas penis inte såg ut som min gjorde. Jag hade en förhud som täckte mitt ollon, men hans var borta. Nu i vuxen ålder har jag förstått att när han var ung gjordes sånt här automatiskt pga ovan nämnda hygien-orsak. Jag frågade honom en gång om han hade velat få välja, och han nickade. Han hade velat behålla sin förhud, men ingen frågade honom.

Sånt här gör mig ledsen. Varje gång jag läser eller hör om människor som stympar andra människor över så korkade saker som t.ex. religion blir jag lite deprimerad och orolig över våran kollektiva framtid som (förhoppningsvis) någorlunda intelligenta varelser. Speciellt inom sexualiteten, denna underbara källa till glädje, finns det samtidigt så mycket hemskheter som dagligen utövas mot andra människors.

Jag älskar min förhud. Tack vare min förhud har jag fått ett ollon som är underbart känsligt. Ibland är det nästan för känsligt, men jag älskar det. Emellanåt när jag onanerar brukar jag använda tummen för att mjukt gnugga mitt ollon. Jag kan ligga så en bra stund och bara mjukt och sakta gnugga mitt exponerade ollon med tummen och sen kommer jag, för det blir så skönt. Jag är glad att jag fick behålla min förhud, att mina föräldrar inte var barbarer som kände ett behov att stympa mig, och att jag slapp växa upp i ett samhälle eller religion där andra människor tog beslut om mitt könsorgan.

Ett tips också om ni vill behålla matlusten… Gör inte samma misstag som jag gjorde nyss. Gå inte in på Google Pictures utan safe-mode och sök efter ”female circumcision”. Det är inte vackert.

Läs även dessa inlägg:

12 tankar kring ”Omskärelse? Nej tack!

 1. Anna

  Anser inte att det går att helt ut jämföra kvinnlig omskärelse med manlig. Det du nämner som kvinnlig omskärelse är nämligen inget annat än stympning, som förstör ett organ och dess funktioner. Omskurna män kan njuta av sex, om än inte fullt lika känsligt, som icke-omskurna. Omskurna kvinnor å andra sidan kan väl knappt ha skönt sex överhuvudtaget? Om de däremot skurit I mannens ollon, hade det kanske varit jämförbart. Det vill säga: att ha en åsikt om det ena behöver inte innebära att man har samma åsikt om det andra. Sen håller jag med om att det givetvis bör ligga på individnivå och inte samhällsnivå att skära bort (eller inte skära bort) en del av sin kropp. Förutom gällande kvinnor då det ytterst sällan (aldrig?) kan rättfärdigas överhuvudtaget.

  Svara
 2. klumpesnusk Inläggsförfattare

  Jag säger inte att de är jämförbara.

  Kvinnlig omskärelse är stympning, jag instämmer helt där. Jag valde bara att använda samma ord om sakerna, även om konsekvenserna av ingreppen skiljer sig drastiskt.

  Svara
 3. Sven

  Som nämndes i texten så finns det olika sätt att utföra en könsstympning på kvinnor. Den mest vanliga (ca 70%) är att man tar bort klitoris förhuden, vilket kan jämföras med manlig könsstympning. Denna kvinnliga könsstympning ger faktiskt färre problem än vad den manliga könsstympning orsakar. Båda skall vara olaglig att utföra på barn som inte kan säga nej.

  Här finns en dokumentär film för er som vill få en lite större inblick i ämnet.
  http://video.google.com/videoplay?docid=-7272603373993370309

  Svara
 4. Nadja

  Intressant ämne. Jag håller med dig i allt du skriver, MEN jag har faktiskt en nära vän som är omskuren på helt egna bevåg. Han skulle opereras för pungbrock och bad läkaren samtidigt omskära (?) honom. Sagt och gjort. Han led inte av trång förhud utan hade en tid funderat på det och ville omskäras dels pga hygien och dels för att minska (ja faktiskt, det ville han) känsligheten i ollonet. Han är helnöjd fortfarande, flera år senare – ollonet är mindre känsligt vilket gör att han kan ha sex mer och längre än tidigare. Den enda nackdelen är när han träffar ovana tjejer, som inte vet hur de ska hantera en omskuren kuk. Men då får han lära dom och det brukar sluta bra 😉

  All omskärelse skall vara frivillig eller medicinskt motiverad, det är min åsikt. Kvinnlig omskärelse kan jag inte komma på något skäl till att överhuvudtaget existera…

  Svara
 5. klumpesnusk Inläggsförfattare

  Nadja: Det står alla fritt att göra vad de vill med sin kropp 🙂 Vill man göra det i vuxen ålder och är införstådd med allt som det beror så är jag såpass liberal att man ska få själv avgöra det.

  Mina problem med omskärelse/stympning är att i en majoritet av fallen har den som utsätts det för ingenting att säga till om, och det görs ofta av förlegade religiösa skäl.

  Svara
 6. MARIA

  Hej! Inspirerad av dig skapade jag en egen blogg som jag gärna vill att du besöker. kanske kan vi länka till varandra?

  Kram maria

  Svara
 7. Christopher Aqurette

  Det är alltid lika fascinerande att läsa hur icke-omskurna män tror sig veta exakt hur det känns att vara omskuren. En massa påståenden staplas på varandra för att uppnå en känsloeffekt hos dem som också saknar kunskap och egen erfarenhet.

  Det är naturligtvis bra att NN älskar sin förhud. Själv hatade jag min och är glad för att den är borta. Allt känns mycket bättre nu. Kuken är mycket känsligare och snyggare. Dessutom känns det bra att veta att hygienen är bättre och risken för sjukdomar är mindre.

  Sluta vara så förbaannat fördomasfulla och kristnormativa. Tiden då alla svanskar delade samma kultur är förbi. Acceptera mångfalden och låt bli att hetsa mot alla som inte är som ni.

  Svara
 8. klumpesnusk Inläggsförfattare

  Christopher: Själv finner jag det alltid lika fascinerande hur olika människor känner ett behov av att säga saker utan att läsa det jag skriver.

  Jag säger att alla ska få göra vad de vill med sin kropp. Om du kände ett otroligt förakt för din förhud och är glad att vara av med den, bra för dig! Men hade du läst det jag skrivit och läst min kommentar ovan hade du vetat att jag inte är emot omskärelse som princip – jag är emot att det utförs automatiskt och utan samtycke.

  Sen att jag tycker det är en fullständigt onödig procedur är min egen högst subjektiva åsikt – åtminstone när det gäller manlig omskärelse. Kvinnlig omskärelse är som tidigare nämnts inget annat än könsstympning, och dess grund ligger i den urgamla viljan att dominera kvinnor som kön.

  Hade du överhuvudtaget läst min blogg djupare hade du vetat att jag är allt annat än kristnormativ (vad nu det är?) och att jag välkomnar mångfalden.

  Till sist måste jag ifrågasätta hur hygienen kan bli bättre bara för att man förlorar sin förhud. Fast jag kanske är kristnormativ när jag antar att människor duschar regelbundet? För det gör jag, och när jag gör det så tvättar jag mig. Att säga att en kuk utan förhud är automatiskt mer hygienisk bara därför är lika absurt som att säga att en bil med soltak automatiskt är renare än en utan. Hygien är en helhetslösning, inte en liten hudflik. Ditt påstående om sjukdomar låter dessutom som ren fördom, hur kan en omskuren kuk automatiskt vara mer skyddad mot sjukdomar?

  Jag ser fram emot insiktsfulla svar!

  Svara
 9. Larsgubben

  Det är bara okunniga som drar in kvinnlig könsstympning i debatten om manlig omskärelse.

  Svara
 10. Mimmi

  Speciellt Omskärelse ska man diskutera med opolerade fattiga omskurna då får man veta sanningen/lögnen bakom seden.
  Bortskämda omskurna med bra ställning osv spelar så mycket politiska spel & gömmer sig bakom diverse fasader att ärligt svar aldrig uppkommer.
  ”the purpose with most education is sophisticated lies”

  Svara
 11. Mats birgersson

  Larsgubben och ni andra , som inte tycker omskårelse är könsstympning. se vad Sven skriver. Och förhuden är ett specialiserat veck på kroppens största orgen huden.
  Där finns entredjedel av alla nerver som ger njutning vid sex.
  Det är därför någon kan hålla på längre utan sin förhud. Där produceras nyttigt slem, antibakterielt och fuktar ollonet, som är mindre känsligt än insidan på förhuden. Prova runka över ett finger. Ingen stanns på något djur lämnas en slemhinna oskyddad. Fungerar som glidlager vid onani och samlag. Vid omskärelse tar man bort ett fungerande organ, en bit av kroppen, oftast utan
  den omskurnes med givande, vetskap. Det strider mot konventionen mot de mänskliga rättigheterna. Det är helt klart könsstympning att ta bort förhuden utan medicinsk orsak. Dess utom är det misshandel. Att göra illa någon. Vid vanlig enkel kvinnlig könsstympning har det flästa kvar känseln för sexuelstimulans.
  mats

  Svara

Skriv en kommentar!