Kinsey-skalan och Klein-kartan

Jag funderar på det här med vem man har sex med. Det är som sagt en märklig företeelse att det är mer accepterat bland människor att kvinnor har en sexuell relation med varandra än att män har det. Om man hugger tag i första bästa människa ute på stan och fråga dem kommer man nästan alltid att få svaret att flator är fint och vackert medan attityden blir mer tveksam till män.

Det blir ännu mer komplicerat när man blandar in känslor i det hela, och vad man identifierar sig som.

Jag själv identifierar mig som nästan uteslutande heterosexuell, men skulle som sagt inte känna nåt större motstånd (haha) mot att nån dag hoppa i säng med en annan man. Är det då en så stor skillnad på vad man känner och vem man ligger med?

Och är det ens så himla viktigt att behöva bry sig om detta? Det viktigaste är ju till sist att man trivs med sin livsstil och att man har skönt sex. Återigen tar jag upp mitt favoritcitat från gamle Sigmund Freud: ”Det enda onaturliga sexuella beteendet är inget beteende alls”. Kanske en smula parafraserat, men ungefär så sa han.

Jag tänker också på gamle Alfred Kinsey, en av de första som forskade i det här med mänsklig sexualitet och vad man attraheras till. Kinsey uppfann den klassiska Kinsey-skalan, där man placerar sig själv på en sex-gradig skala mellan 0 (Uteslutande heterosexuell) och 6 (Uteslutande homosexuell). Den är ett snabbt sätt att identifiera sin egen läggning, jag själv har alltid identifierat mig som nånstans mellan 0 och 1.

Men det är ju också så att människor och speciellt deras sexualitet egentligen är långt mer komplicerad än så. Därför tyckte en amerikansk forskare med det mycket o-amerikanska namnet Fritz Klein att nånting nytt behövdes, nåt som bättre kunde etikettera sånt här. Han uppfann det som kallas för ”Klein Sexual Orientation Grid” vilket jag antar på svenska kan översättas till Kleins Karta över Sexuell Läggning. Den tar in fler parametrar kring en människas sexualitet och tar även hänsyn till att det kan vara skillnad mellan vad man attraheras till och vad man ligger med.

Efter det blir det mycket en personlig sak. Är man ens intresserad av att klassificera sig bortom den allmänna benämningen av hetero-, bi-, eller homosexuell? Jag är inte det själv. Att kalla mig heterosexuell funkar för mig, oavsett om jag nån gång hoppar i säng med en annan man.

Jag ska också erkänna att jag precis som många andra småfantiserar om en MMF-trekant där männen inte är rädda för att ta på varandra eller göra saker med varandra – även om kvinnan givetvis är den som är i fokus 🙂

Läs även dessa inlägg:

3 tankar kring ”Kinsey-skalan och Klein-kartan

 1. Amanda

  Hej! Det här har ingenting med det här inlägget att göra.
  Men jag undrar om du/ni kan tipsa om bra porr! Alltså riktigt bra porr, gärna riktigt bra amatörporr.
  homo, hetero, bi allt, men bra.
  Och gärna gratis på internet:D

  Jag är såp sjukt trött på all skit stöna så mycket som möjligt, sperma överallt kuken i fittan porr.
  Jag skulle vilja se riktigt bra ”vanlig” skön porr. Där folk faktiskt njuter på riktigt för att dom vill ha sex och filma det och inte nödvändigtvis för dom får betalt för det. Fattar du var jag menar?
  Jag blir så frustrerad på all skit som finns.

  Så jag skulle vara väldigt tacksam om ni kunde lägga upp lite tips på sidor, hemsidor, bloggar med riktigt bra härlig porr.
  Du verkar ha en skön inställning!

  Älskar er blogg!

  Svara
 2. Sheila

  Jag tror att man många gånger väljer fack och etiketter på människor och saker för att inte gå så djupt i saker och ting alltid. Därför är en sådan här sida bra, man kan stöta och blöta in i det oändliga. Jag väljer att kategorisera då det skulle ta alldeles för lång tid för mig att i ett inlägg förklara allting mer ingående. Kalla mig lat om du vill. 😉 Men det är ett sätt för mig sedan att öppna varje fack och kategorisera mer i detalj så man sist har en miljard delar från varje och vad har vi då? Jo individerna, de som har sex (i det här fallet) och själva bestämmer över sin sexualitet. Skulle man gå in på djupet vet jag inte längre vad jag skulle klassas som, men för att andra ska förstå mig bättre använder jag mig av gamla kategorier. Ren bekvämlighet och bäddat för närmare analys alltså.. 🙂

  Svara
 3. Anna

  Det här ämnet känns…uttjatat men ändå aktuellt. För mej räcker det alldeles utmärkt med dom 3 klassificeringarna som redan finns (hetero, honom, bi) och jag själv placerar gärna mej själv i hetero-klassen. Hellre korv än fisk som jag brukar säja, och ja, jag HAR provat på den andra sidan, men det va inget för mej…

  Men hela debatten är ändå rätt intressant, även om jag kan tycka att den är lite uttjatad ^^ Jag är lite sådär lagom motsägelsefull som vanligt, med andra ord 😉

  Svara

Skriv en kommentar!