Ganska löjlig nakenrädsla

Via Johanna Sjödin läser jag om nakenskräcken som sprider sig i området kring Sundsvall. Den lokala naturistföreningen har efter många om och men äntligen fått en egen strand. Detta upprör dock befolkningen kring stranden till ingen ände (no pun intended) och man klagar hejvilt över denna omoraliska nakenhet som nu ska med kommunens goda vilja tillåtas att huseras i grannskapet.

Jag förstår precis som Johanna inte alls varför människor är så rädda för nakenhet. Jag anser själv att nakenhet är ett naturligt tillstånd, att mer naturligt klädd kan man egentligen inte vara. Emellanåt får jag frågan om jag kallar mig naturist/nudist och mitt svar är alltid att jag känner att det är en lika onödig etikett som att kalla mig tygist eller klädist bara för att jag emellanåt har kläder på mig.

Min uppväxt präglades av en valfrihet när det kom till kläder, och min familj har alltid haft en frisinnad inställning till det. Vi badade bastu ihop hela familjen och då var det aldrig snack om att ha kläder på sig. Ett tydligt minne från min barndom är när min morfar (som startade hela den här nakenfriheten i våran släkt) blev smått sur när jag dök upp med badbyxor en sommar. Han tyckte enormt illa om att man moraliserade kring kroppen och tog det nästan personligt som jag minns det. Jag sover naken och finner det ganska osmakligt de få gånger jag under olika sociala omständigheter tvingas sova med kläder på.

Johanna tycker att det gamla slitna argumentet om att man ska tänka på barnen är fullständigt urvattnat, och föga förhållande nickar jag medhåll där. Barn föds inte med en kompass som pekar om sånt, det formas av föräldrarnas nakenrädsla. Barn är en blank duk där föräldrarna kan måla in vilka fördomar, rädslor och konstiga saker som helst. De flesta barn föredrar att gå nakna, att bada nakna och bryr sig inte om att det ser olika ut mellan benen på pojkar och flickor.

Jag tycker det är enormt obehagligt när olika fördomar kring oss som gillar att gå nakna målas upp av den pryda moralistiska massan. En del fördomar är relativt milda (som den att alla som är nudister även är swingers eller liknande) men andra som t.ex. att pedofiler frodas i nakenkretsar finner jag så smaklös att jag blir grön av ilska.

Fullständigt löjligt.

family_nudism

Läs även dessa inlägg:

Skriv en kommentar!