Vad är kvinnligt?

En liten bortkastad, nästan obetydligt trivial mening i ett samtal med min flickvän häromdagen utlöste en tanke hos mig om det här med vad som är kvinnligt.

Det är nämligen så att min flickvän har vissa problem med mjölkprodukter. Hon är inte laktos-intolerant men blir väldigt gasig i magen av att dricka vanlig mjölk. Detta i sin tur leder till att hon emellanåt släpper väder. Detta tycker hon är enormt pinsamt, och för några dagar sen pratade vi lite om det.

Jag är såklart fullständigt obrydd i det hela. Alla människor fjärtar. Jag har en tendens att bli mer misstänksam mot människor som påstår sig aldrig fjärta, eller aldrig gör det. Alla jag känner släpper en fjärt åtminstone då och då. Det är en naturlig del av kroppen. Sen kan man ju försöka välja sina tillfällen när man gör det, men jag kommer aldrig att dissa en person baserat på om denne fiser i min närvaro.

Men, min flickvän upplevde att hennes gaser gjorde henne mindre kvinnlig. Så jag påminde henne om att i mina ögon är hon en vikingakvinna. Hon har breda axlar, är stadigt byggd och har tyvärr stora komplex för detta. Jag tycker inte det gör henne mindre kvinnlig, det gör henne bara kvinnlig på ett annat sätt. Jag ser på hennes kropp och tänker på hur kvinnor i norden kanske såg ut för 2000 år sen. Då var de säkert grövre byggda, men ändå kvinnliga.

Jag sa lite skämtsamt att även vikingakvinnor måste ha fjärtat emellanåt, och jag tvivlade starkt på att deras karlar tyckte mindre om dem för det. Jag la också till att jag var mer eller mindre övertygad om att det faktiskt var vikingakvinnorna som styrde och ställde medan karlarna var iväg och gjorde strandhugg i främmande länder.

Vidare sa jag att jag trodde att vi som samhälle blivit lite för navelskådande på att kvinnlighet måste vara nånting skirt, ömtåligt, bräckligt när kvinnlighet lika gärna kan vara något robust och välbyggt.

Det här fick mig att fundera vidare lite på ämnet. Är det verkligen så att vi blivit för fokuserade på att kvinnlighet är nåt som måste vara lite bräckligt, lite finlemmat, lite ömtåligt? Eller får och kan man vara kvinnlig även om man inte faller in i den där feminina klyschan?

För jag tycker själv att ofta är det de kvinnor som ser mer robusta ut – som ÄR mer robusta – som verkligen osar kvinnlighet. När jag tittar i skvallerblaskorna och på modeller på nätet ser jag en lite halvdassig imitation av kvinnlighet, men på nåt vis är det de robusta, välbyggda kvinnorna som är riktigt kvinnliga. Som är riktigt spännande.

Läs även dessa inlägg:

4 tankar kring ”Vad är kvinnligt?

 1. Juliette

  Det gav upphov till många tankar och det var svårt att svara direkt. Jag började också fundera över..vad är manligt? Det är ju nämligen exakt samma sak där! Filurar vidare..återkommer..

  Svara
 2. Bumsan

  Bland det värsta jag vet är att vara bland fisförnäma människor som klagar på dylika saker (som påstår att dom inte gör det) och som själva osar, gud nåde den som säger något sen.

  Man är inte mer än bara människa och visst fiser vi kvinnor, och inte är det rosa moln heller, get over it people! 😉

  Nej tacka vet jag naturliga människor som vågar stå för vad dom är, sen får man helt enkelt välja tillfälle som sagt.

  Svara
 3. Frallan (om sex)

  Jag håller med dig om det där du skrev om att modeller i tidningar känns lite som bleka kopior av riktiga kvinnor. Som allt det här falska och fejkade med hairextentions, lösnaglar och silikonbröst. Och så smala och liksom pojkaktiga i övriga figuren.

  Jag tänker mig en riktig kvinnlig form som antingen timglas-grejen med kurvor både uppe och nere eller i alla fall större, rundare liksom. Svårt att förklara. Jag får bilden av en typ bondkvinna från 1800-talet när jag tänker på hur en kvinna ”ska” se ut.

  I övrigt håller jag också med om att vi som samhälle, om vad som anses kvinnligt, börjar spåra ur fullständigt. Vad vi verkar tycka är naturligt kvinnligt är egentligen allt som är onaturligt. När det gäller utseende; stora bröst till smala kroppar t ex. Och i övrigt att som kvinna aldrig visa att man innehar några som helst naturliga kroppsliga funktioner. Löjligt är vad det är.

  //Frallan (om sex)

  Svara
 4. Maja

  Om dethär med den feminina klyshan. Om man jämför med män så är ju en stor procent av alla kvinnor är ju lite bräckligare, lite mer finlemmade och lite ömtåligare. Det är ju männens existens och våra olikheter som gör en kvinna till en kvinna, och män har ju biologiskt mer muskler, vilket gör dem starkare och större än kvinnor. Summa summarum; ju mindre kvinna desto mer kvinnlighet?

  Svara

Skriv en kommentar!