Ta ställning nu!

Det är väldigt sällan jag skriver om saker som inte rör nåt inom ämnena sex, kärlek, relationer och allt som hör därtill. Faktum är att jag inte tror det hänt en enda gång hittils. Jag kan ha fel, men att gå igenom hundratals inlägg orkar jag inte just nu, och om jag nu har skrivit om saker som pågår utanför denna lilla sfär så beror det helt på mitt eget dåliga minne.

Jag ogillar politik. Tidigt i mina tonår förlorade jag tilltron till de som leder vårat land (oavsett politisk färg eller parti-tillhörighet) och detta faktum har inte förändrats. Sedan dess har min bitterhet för mycket av vårat svenska samhälle växt, och jag har förlorat min tro på många saker. Jag litar inte på politiker, jag litar inte på polis, jag litar inte på någon som rör sig i de övre topparna i samhället. Jag litar inte på stora företag som t.ex. Ericsson eller Microsoft, jag litar inte på de som leder dessa företag.

(Min misstro mot dessa har bara fått vatten på sin kvarn den senaste månaden. Alla löjliga bonusar till företagstoppar och människor som fuskar med systemet för egen förmån gör mig illamående.)

Den första april kom en riktig mörk nyhet. Att man genomfört IPRED. Den lagen gör mig mörkrädd, för nu har vi fört över polisbefogenheter på privata aktörer med särintresse. IPRED är i min enkla åsikt det första riktigt stora steget mot ett totalitärt och fascistiskt samhälle. Då menar jag ett riktigt fascistiskt samhälle, i sin rätta bemärkelse – ett samhälle där företagen dikterar lagarna, där företagen går hand i hand med politikerna. Lägg till lagar som FRA som kan missbrukas gentemot befolkningen, och vi bör bli oroliga.

Idag kom ännu en nyhet. De tre killarna bakom The Pirate Bay blev fällda. Mina ord tar slut när jag ska försöka beskriva min avsky för detta resultat. Jag kan bara svära, gråta och bli frustrerad. Hade det varit en riktig rättegång hade de blivit frikända. Att de fälls kan bara betyda att rättsväsendet är korrupt. Kanske är det t.o.m. korrupt på en ekonomisk nivå, men jag känner att samhället blir mer och mer korrupt och förstört var man än vänder sig. Korrupt.

cor⋅rupt
   /kəˈrʌpt/ [kuh-ruhpt] –adjective
1. guilty of dishonest practices, as bribery; lacking integrity; crooked: a corrupt judge.
2. debased in character; depraved; perverted; wicked; evil: a corrupt society.

Det är den andra definitionen jag tänker på i första hand. Att det blivit förvridet, förvrängt. Perverst. En sjuk kopia av något som fungerade en gång i tiden.

Om vi inte agerar nu kommer det inte att finnas någon framtid. Om den här trenden tillåts fortsätta kommer vi att förvandlas till en flock med får som inte har några andra rättigheter än att rösta in nästa symboliska ”demokrati” att bestämma helt enligt egen vilja över oss. Internet kommer att tas ifrån oss, och vi kommer att förlora rätten att prata, tänka och agera enligt egen vilja.

Därför måste vi använda den enda riktiga kraften vi har kvar (förutom att med våld och blod göra revolution mot vansinnet) och det är att rösta. Att rösta är inte bara ett privilegium som demokrati innebär – det är även en plikt.

Det enda partiet som slåss för dessa friheter är Piratpartiet. Det är det enda partiet som slåss mot censuren, kontrollen och fascismen som sprider sig över landet. De andra partierna, de etablerade partierna, agerar bara ögontjänare mot folket men i själva verket är de stora pådrivare av dessa övergripande lagar. Ni minns väl hur moderaterna uttalade sig i valet 2006? Att de inte tyckte man skulle jaga en hel ungdomsgeneration? Att de tyckte FRA-lagen var en dålig idé? Visst är det festligt hur man sen gjorde en totalvändning så fort vi röstat in dem till makten, och hur Beatrice Ask plötsligt tog upp tråden och genomförde allting.

Det går inte att lita på de etablerade partierna. Det enda partiet som går att lita på, och som har en chans att göra nåt slags förändring i Sverige är Piratpartiet. Bli medlem nu med en gång, det kostar inte en krona, är fullständigt smärtfritt och visar att vi inte tänker tolerera sånt här. Bara idag har det strömmat till tusentals nya människor till partiet.

När du sedan blivit medlem röstar du på partiet. Du röstar på dem i valet om europa-parlament den 7 Juni i år, för att sätta pirater där som kan motverka den korporativa fascismen som även EU försöker prångla på oss. Sedan röstar du på dem i valet 2010 och kickar ut Moderater och andra fascister från makten.

Sist men inte minst, om du vill delta i saker – fråga inte om lov. Bara gör det. Bidra med en idé, och gör nånting. Vad som helst. Det gör ingenting om du inte gör mer än de tre sakerna ovan, men var inte rädd för att delta. Piratpartiet är grundat i Internets filosofi, och här gör folk saker utan att först behöva tillstånd från hundratals olika instanser.

Gör det, och vi kan rädda Sverige tillbaka till folket.

Läs även dessa inlägg:

6 tankar kring ”Ta ställning nu!

 1. Olivia

  Hej,

  Har följt din blogg en längre tid och tycker den är mycket bra men jag måste få kommentera ditt inlägg här.

  Jag håller inte alls med dig, jag tycker det var väldigt bra att Pirate Bay blev fällda! Vi kan inte ha ett samhälle där vissa individer tycker att de har rätt att bryta mot lagen utan påföljder. Sen är det en annan sak om man inte gillar lagen men då får man rösta fram en annan regering. Denna regering är demokratiskt framröstad av oss.

  Förstår att du är trött på vissa politiker och företagsledare, det är jag också men det hjälper inte att sticka huvudet i sanden och säga att man ogillar politik, då händer ingenting!
  Att rösta på Piratpartiet är att slänga bort sin röst!

  Jag tycker också att alla artister har rätt att få ersättning för det kreativa arbete som de gör oberoende om det är musiker, författare eller konstnärer. Att vissa personer tar sig rätt att stjäla deras verk är inte acceptabelt i ett rättsamhälle.

  Skulle vi ha ett samhälla där alla kulturarbetare inte fick betalt för sitt arbete, hur skulle det se ut? Skulle alla kulturarbetare vara försörjda av staten eller?

  En arg medborgare som tycker att debatten har hamnat mycket snett i media, känner många av mina kollegor och kompisar som tycker likadant, den s.k. tysta majoriteten som inte är ute och bloggar!

  Svara
 2. Olle

  Jag tycker du har helt rätt i det du skriver! Håller med på alla punkter.

  Sen skulle jag vilja svara på Olivia lite kort.

  Jag har varit kulturarbetare i Umeå för några år sedan. Jag jobbade som en galning och fick inget alls i betalt. Men det var värt det. Måste man få betalt för att jobba med kultur? Ska allt vara styrt av pengar?

  Och sen, om skivbolag skulle ge artisterna en lite större andel av alla inkomster skulle de tjäna en ohyggligt massa med pengar. Men det är oftast inte artister och filmstjärnor som klagar på illegal nerladdning och spridning av filer. Det är skiv- och filmbolag. Det handlar om att de vill ha mer pengar än vad de redan har.

  Skulle filmbolag sluta att betala filmstjärnor 90 miljoner för att medverka i en film så skulle det inte vara så stor kris. Det är ju löjligt.

  Svara
 3. Ett Underverk

  Jag måste hålla med i inlägget… och ja V for Vendetta är nog tyvärr framtiden vi går till mötes.

  Svara
 4. SwedishTeen

  Olivia:
  ”Att rösta på Piratpartiet är att slänga bort sin röst!”

  Jag skulle nog vilja säga att rösta på ett parti, innehållande politik man inte kan stå för, är att slänga bort sin röst.

  Jag har hört liknande resonemang inför presidentval i USA där man ”bör” rösta på republikanerna eller demokraterna, trots att de inte står för för den politik man helst vill se i Vita huset.

  Jag tycker mycket hellre att man ska rösta på det man verkligen tror på, oavsett hur långt det eventuellt kan ta partiet.

  Självklart ska man kunna få ta betalt för det man gör, om man vill. Men då får man också hänga med i utvecklingen och anpassa sig.

  Ska exempelvis platt-tv-apparater förbjudas p.g.a. att vissa tv-reparatörer bara kan laga bildrörs-tv-apparater?

  :-/

  Svara

Skriv en kommentar!